. Sunday, 24 December 2017 .
another personal update. macam biasa la, nak cerita event yang terjadi dalam life aku beberapa menjak ni. bila hidup kau sedikit uneventful, bila terjadi sesuatu benda tak kira kecik atau besar, memang rasa nak cerita je semua benda. so, ini adalah cara aku bercerita. menaip kat blog. hahahahhaha sebab aku selesa begituuuuuuu. 

assalamualaikum dan salam sejahtera ke atas semua. 

hari jumaat lepas, malam. adik aku balik rumah bercuti beberapa hari selepas berhempas pulas study. lepas ambik dia kat terminal. kita makan dulu sebelum balik rumah.

macam biasa. gambar makanan dan gomenasai. wakakaka. aku suka gila doh makan benda ala steamboat kat stick tu. makan lagi cicah kuah sambal disediakan. perghhh2 je la mampu. memang mengenyangkan la bagi manusia yang suka makan benda macam ni dari makan nasi. ye, aku.'

next day, sabtu (semalam)
semangat pulak dia ajak keluar jenjalan bagai. macam biasa, aku la driver. nasib baik dah ok sikit bawak kereta. tu yang rajin keluar tu. hahhahahaha kalau dulu, liat gila nak drive. sekarang ok kot. lol. ramai sungguh orang kat pasar/mall hari sabtu. pening kepala aku tengok orang ramai sangat. hahahhahaa ok

elin beli oppo. kamera selfie cantik gilos. berseri2 muka bila ambik gambar guna kamera oppo.

oiii takoyaki yang mahal. rm4.50 untuk tiga ketul spicy takoyaki. makan seketul sorang je mampu. hahahaha sedap memang sedap la. makan lagi panas2. nak takoyaki hari2 boleh?

pastu, masuk MR. DIY. memang tak sah keluar tanpa beli something. beli jugak walaupun beberapa ketul benda seperti bookmarks yang berharga rm0.50 hahahahah

treats untuk budak yang dapat 5A pt3 haritu. tahniah nisa. terimakasih elin sebab belanja. lols. mcd sebab tu permintaan si nisa dan kesanggupan si elin belanja. pedas jugak ayam goreng spicy tu, terbatuk2 makan. minum lagi air bergas, rasa berasap lidah (hiperbola). 

acah OOTD atau outfit of the day. sweater hitam tu selalu gila pakai all time fav piece of cloth. haha. memang selalu gila guna bila keluar memana. pakai pulak tshirt fav yang jugak aku selalu pakai. hahhahahaha macam takda baju lain kan. tapi tu la, bila dah fav memang selalu la pakai. skirt tu dulu selalu guna masa pergi kelas. nostalgia sungguh. wahaha. bila pakai skirt kembang macam princess tu, hati2 la naik escalator ye, jaga skirt elok2. hehehe

kitorang yang comel. *muntah pelangi* tq filter and lighting. #oppo
sorang missing in action sebab tak ikut sama jenjalan (si aien)


balik rumah lewat petang, semua dah penat.
penat pun berbaloi sebab dapat banyak gambar cantik. hahahahhah
k bye.

sekian, ilal liqa
and see ya when i see ya lah


siblings day out

. Saturday, 16 December 2017 .
giveaway time! yayyyy finally. assalamualaikum and peace upon you!


this giveaway is to appreciate her blog followers, readers and viewers. ahhh so kind of you!!
two winners of this giveaway chosen based on random and all the term&cond are so easy. i never had any Duck brand items, so may the LUCK be with me. hahahhahaa ✌



click the banner above to go to her blog and join! ❤


end 25.12.2017

Duck Giveaway by Blog Nadiaizzaty.nia

. Tuesday, 12 December 2017 .
kebelakangan ini, aku rasa life aku sangat dull. i don't do anything beneficial and i hate it. mood blogging pun affected sama. sampai rasa boring oi blog. tup2, blog jugak aku hadap hampir tiap masa. tak bukak pun rindu. hahhahahhahaa

assalamualaikum and peace upon you~
nak cerita apa bulan november atau bulan sebelas yang lalu?

sejujurnya aku taktau nak cerita pasal apa. lols, so cerita pasal makanan je la. nak expect aku cerita pasal isu semasa, memang tak la, sebab malas nak kupas. kalau pasal makanan, memang banyak je benda yang aku nak kupaskan. lol.

kau tau antara benda paling bahagia di dunia salah satunya ialah, bila kau lapar, tetiba ada orang bagi makanan. rezeki sangat beb. maka burgerbira la aku. makan burger sambil lepak tengok anime. burger apa paling sedap? street burger la, kekadang boleh kalah burger franchise terkenal macam kfc tu. tapi masa makan burger dalam gambar nie, rasa dia tak berapa sangat (macam pembuat burger beginner sebab aku rasa aku boleh buat burger lagi sedap, wakakkakaka), lepas tu, kali kedua order (hari lain), sedap pulak burger dia. jadi la burger ikut mood. lalallalalala

ni untuk nenek aku. beli kat kedai makan sebagai snack makan tengah malam. lol. sedap jugak. sos dia rasanya aku pun boleh buat, sebab rasanya cuma sos cili + bawang2 dan bahan lain ditumis. pernah buat dulu tapi masakan lain la (sambal telur). aish udang tu, kepala je besar. aku tak makan kepala tu, family aku pun tak. ada ke yang makan kepala udang, boleh makan ke? answer please, curious gila ni. 

cara makan jagung paling best ialah, direbus dan kemudian sapu butter dan dipanggang atas api dan kemudian sapu butter lagi. jadilah jagung panggang. sejujurnya aku belum pernah try jagung panggang. hahahhaha tau sebab mak aku cerita je. selalunya cara paling win, kitorang makan jagung ialah sapu butter atau letak garam sikit. untuk jagung tongkol la. jagung segera2 yang campur mayonis/susu tu tak kira. lol. 

tetiba craving icecream dalam kon macam ni. musim panas2 memang best la makan icecream. kalau icecream, tiap hari pun aku boleh makan tanpa rasa muak bila berdepan cuaca panas kat malaysia ni.

okay, stop pasal makanan. hahahhaha

benda fav aku bulan november rasanya sama macam bulan oktober yang lepas. cuma adalah beberapa movies dan kdrama yang aku layan. nanti aku review kalau ada masa. hahahhaha. 

bulan november korang pulak macam mana?
mesti banyak makan jugak kan? hehehhee

sekian,
ilal liqa'

november 2017 | stories and what?

. Wednesday, 6 December 2017 .
akhirnya, ada jugak benda nak diupdate kat blog ni. hahahhaha. seminggu lebih dah tak upate blog. nak tanya 'ada yang rindu tak?' macam syok sendiri pulak. wahhahahhahaha. so, i'm back with a food post.

amaran, jangan tengok dan baca kalau lapar.
sebab aku pun bila menaip post ni balik, rasa nak meleleh air liur. hahahhahhaa

assalamualaikum dan peace upon you~

KFC Chicken X Pizza = CHIZZA

okay, beberapa hari lepas, aku berpeluang makan di kfc dan memesan menu terbaru KFC iaitu CHIZZA. beberapa minggu sebelum ni dah viral pasal KFC Chizza ni. banyak tak puas hati konon, lain iklan lain rupa sebenar. hahahhahahha. siapa suruh buat expectation tinggi melangit. kfc kot, tak payah buat expectation sangat. yang penting sedap dan berbaloi. cukup.


gambar atas ni adalah menu2 CHIZZA berserta harga. ala carte RM7.90, combo RM12.10 dan chizza box RM16.50. aku pilih yang combo. sebab nak air dan fries.


sebab expectation aku ngan kfc ni tak berapa tinggi sangat, aku okay je dengan size serving dia. yang penting sedap. bila cerita pasal sedap, apa rasa dia? rasa dia sedap la, hahahhahaha nasib baik dia serve panas2. ayam masih rangup dan juicy, cheese dia masih boleh tarik2.  

aku suka manis dan juicy cebisan nanas tu, dan sos tomato dan bawang (yes, ada bawang holland/bawang besar) pun buat rasa dia masam2 pedas. perfect la bagi deria rasa aku sebagai penggemar pizza dan ayam goreng.

lepas tu, makan tak habis sebab aku busy makan makanan orang lain, wakakakkaka. tapau bawak balik rumah. bila balik rumah, confirm dah sejuk kan, sedap ke makan bila dah sejuk? sedap jugak. cuma cheese atas tu tak boleh tarik2 lagi la, jadi kejung gitu. yang lain masih sedap lagi. so, my conclusion, cun makan panas2 sebab lagi berselera dengan effect cheese tarik. hahahhaha

zoom sikit. masa nie masih panas2. nampak kat cheese dia macam meleleh gitu. masa balik rumah, cheese dia macam mengecut sikir sebab dah sejuk kan. hahahhahha.

bagi aku, sesiapa penggemar ayam goreng dan pizza, kena la try. sebab aku puas hati jugak la. harga pun berpatutan. tak cukup satu? order la dua. wakkakaka. aku kenyang je makan yang satu ni. alhamdulillah. 

korang dah merasa ke kfc chizza ni? sedap ke tak? share opinion korang! πŸ•πŸ—

sekian,
ilal liqa
see u when i see u lah

kfc chizza

. Saturday, 25 November 2017 .
terlupa pasal nak buat benda nie selalu. ingat lagi tak post pertama aku pasal youtuber of the week #1 | LIAH YOO, lama gila dah terlupa pasal benda nie. konon nak mulakan label/category baru kan. wehehhee. so kali nie aku nak kongsikan satu lagi channel youtube yang menjadi kesukaan aku baru2 ini.

assalamualaikum and peace upon you~

kenalkannnnnnnn~
my cooking aesthetic pleasure


name | honeykki κΏ€ν‚€
from | south korea
video category | cooking, foods
language | food language (less talk, eng subs)


 πŸ² how i discover her channel and what i like about her channel? 🍲
aku mula discover channel honeykki dari channel ssin μ”¬λ‹˜ masa ssin buat video sempena halloween, masak2 dengan honeykki. sebab tertarik. aku try la usha video2 dari channel honeykki κΏ€ν‚€ yang memang best2 semua. video sangat cantik dan aesthetic. no talking, dan cuma bunyi2 dari makanan2. hahhahhaha. asmr sangat. bunyi food sizzle, krup krap la. memang menarik la, layan sambil telan2 air liur. wakkakaka.

tetiba rasa nak jadi rajin masak. hahahhaha.


🍲 my favourite videos πŸ²
banyak sebenarnyaaaa. i can't decide. hahahhaha






kann, menarik semua video dia. banyak lagi kat channel youtube tu. rasa nak try buat semua resipi yang dia share. banyak jugak yang senang, ada jugak yang susah2. tapi belum datang kerajinan lagi. hahhahaha. 

love cooking and eating? check them out! 


favourite cooking/eating channel kat youtube korang pulak apa? share sikit :3


sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah, 

youtuber of the week #2 | honeykki κΏ€ν‚€

. Friday, 24 November 2017 .
let's join a giveaway!

assalamualaikum and peace upon you :)


Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.



Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/



all the best!
see ya when i see ya lah :3

Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com

. Tuesday, 21 November 2017 .
selepas seminggu lebih senyap tanpa post baru kat blog nie. aku kembali dengan kek lapis. siapa je tak kenal kek lapis sarawak kan. sebab aku sarawakian dan aku pun suka kek lapis tetiba rajin nak buat satu pos kat blog. hahahahha. 

assalamualaikum dan salam sejahtera~

kek lapis sarawak sedap
beberapa minggu lepas, masa pergi pasar/market ada la lalu kat tempat orang jual kek lapis. walaupun takdak sambut hari spesial. memang teringin nak try sebab meriah sungguh warna2 dia, warna warni. kalau dulu kek lapis jarang ada perisa sangat, sekarang ada macam2 jenis. cheese lah, blueberry lah, mint lah dan macam2 lah. memang rambang mata la kalau nak pilih. rasa nak beli setiap warna dan perisa. hahhahhaa

kek lapis red velvet
nie beli minggu lepas. dari atas red velvet cheese, orea cheese and blue mint. aku suka gila dengan rasa mint tu sebab ada rasa fresh2 kan, plus warna baby blue. comel je. yang oreo pun sedap, red velvet pun sedap walaupun tak terasa sangat cheese dia. makan berkali2 pun tak muak sebab kek dia tak manis sangat. satu sebab aku suka dengan vendor kek nie. hahahhaha. lain pembuat lain rasa dia. ada yang memang manis kaw2, tapi nie, cukup2 je. best!

kek lapis lumut cheese belacan
beli minggu nie. adik aku yang beli untuk bawak balik kamsis. hahahhaha. beli kat tempat yang sama jugak. sebab harga pun kira berpatutan la. nak buat sendiri tak berapa pandai aka malas kumpul bahan. so, kita main tunjuk2 je kat market. lols. 

kek lapis lumut cheese belacan
dari atas LCB (lumut cheese belacan), strawberry blueberry, chocolate almond. kalau korang nak tau, yang LCB tu adalah gabungan antara kek lumut dan kek belacan, kek klasik premium jenis kukus kesukaan ramai rakyat sarawak (taktau la kalau kat tempat lain pun ada) sebab lembut, moist dan sedap. kek lumut warna hijau dan kek belacan warna coklat, yang kek belacan tu bukan guna belacan pun okay. hahahhaha. cuma dah nama dia gitu. 

kalau korang pergi sarawak, memang wajib la beli kek lapis nie. nak kelainan sikit, beli la kek klasik sarawak macam KEK LUMUT, KEK BELACAN dan KEK HATI PAREK (Hati Pari). sedap!

rasa gembira dilahirkan di sarawak sebab aku kan sweet tooth punya orang, plus boleh merasa kek lapis bila2. lols

korang lak pernah tak try kek lapis dan kek2 sarawak yang di mention kat atas tu? kalau pernah, apa fav korang?

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah!

kek lapis sarawak yang sedap

. Saturday, 11 November 2017 .
aku bukanlah jenis yang selalu sangat makeup. dan aku takpernah sangka aku akan terjebak dengan makeup dan skincare sebab aku jenis gitu2 je la. hahhahaha. tapi akhirnya terjebak jugak. sebab? meh baca cerita aku.

assalamualaikum dan salam sejahtera~

nak dijadikan cerita, aku terjebak dengan makeup dan skincare masa kulit muka aku tetiba buat hal pada pertengahan tahun lepas. memula memang takpandang sangat la skincare dan makeup nie. sebelum nie, aku cuma ada benda basic je la macam lip tint RM5, powder pact untuk makeup dan pencuci muka untuk skincare. sebab kulit aku masa tu memang ok kot. lepas breakout tetiba (maybe sebab hormone dan stress), aku mula cari solution skincare dan makeup (untuk cover). dan disitulahhhh aku mula terjebak. the end. 

ok, let's straight to the point,
apa ada dalam makeup bag aku?


foundation | maybelline dream mouse (airbrush finish) - my first foundation and i got it from my mom. sebab mak pun tak berapa guna sangat foundation nie. teringin nak beli bb cream tapi mak kata takpayah sebab nanti mak bagi, so i got this from her. actually, aku takberapa suka this one. bila pakai gitu je muka jadi flaky gila. hahahhahahhaa. need to use primer/moisturiser dulu. 

primer(?) | bareblanc pink tender cream - aku guna sebagai primer sebelum letak foundation sebab benda nie okay la. boleh je guna gitu2 je tapi nampak dewy la muka. suka sebab melembapkan muka gitu. dapat free dari althea. 

sun cream | apieu pure block - i love this one! suka bau dia tak terlalu kuat dan tak tinggal whitecast sangat pun serta cepat meresap. selalu pakai bila nak keluar rumah siang2 macam jalan2 kerrrr. 

concealer | witch's pouch / son & park - aku ada dua concealer, tapi aku suka guna yang macam pen tu sebab senang gila nak apply kat tempat bermasalah. aku pun suka son & park punya concealer sebab moisturising. okay la, dapat cover jerawat merah2. 

eyeshadow palette | witch's pouch - tak berapa guna sangat, sebab aku jarang guna eyeshadow bila keluar. takpenting sangat pun bagi aku. hhahahaha. tapi okay la sebab yang nie murah rm10, color pun pigmented enough. guna bila tetiba rajin dan nak merasa jadi gojes. hahhahaha

lip tint | the saemmul - paling suka pakai nie sebab simple dan tak mengeringkan bibir. atleast muka tak nampak pucat sangat walaupun kau baru bangun tidur. tapi kalau pergi kawasan dekat rumah memang takdaknya nak ber-liptint bagai. lolsssss

lip balm | himalaya - guna bila bibir rasa mengelupas je. macam biasa, aku tak berapa suka lip balm sebab rasa berminyak je bibir. tapi bila bibir mengelupas, benda nie jugak yang tolong. 

lip cream | silkygirl matte junkie - fav jugak. selalu guna bila nak keluar jenjalan. lepas tu rasa gojes sikit la. konfiden pun naik sikit walaupun muka macam apa. hehehhee

perfume | body shop apple blossom inspired RM10 - suka bau nieeeee. serius, rasa fresh je walaupun belum mandi ke apa. LOL. yeahh, aku takdak perfume mahal. hahahhahaha dan setakat nie, aku cuma ada yang nie je la. 



floral tin - beli kat mr DIY, tempat aku letak pin tudung dan jarum tudung. kalau takdak benda nie kan, confirm pin tudung aku menghilang entah kemana. aish, sesiapa yang belum ada, mesti beli sebab benda nie kecik dan mudah dibawa kemana2. takler korang main campak2 je pin tudung dalam beg kan. wahahhaha.

mp3 - malas nak cas, so letak je la dalam bag nie. hahahhaha. ada masa rajin aku cas jugak. 

nak letak wet tissue sekali, tak muat. so selalunya wet tissue kat dalam beg biasa. aku selalu bawak semua nie bila keluar. omo, that's why la my handbag selalu berattttt. but kira senaman bahu la kot *alasan hahahhahhaa.

kalau rajin je aku bawak semua nie. serius. 
selalunya bawak pact, lip tint dan perfume je. ✌

so, korang pulak benda apa yang paling penting dan wajib ada dalam makeup bag korang?

sekian, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

what is in my makeup bag?

. Sunday, 5 November 2017 .
to conclude my month, i think i need to write something like this because of hmm, just because? hahahhaa. i started this monthly summary from January 2017 and gladly its reaches to the 10th posts without a miss! thinking about how lazy i am, this is quite an achievement. give me some claps!! woohoo!

assalamualaikum and peace upon you!


i don't have any special event happen in October. to be honest, my life quite dull. trying hard to make myself believe that i live every moment doing good things even though i really doing nothing special. confuse? me too. can't believe how optimist i am these days.

i got some cancelled plans, some regrets and some disappointments that i don't want to share here. yeah, life must go on~ pats myself on the shoulders, you've already done a good job. (or maybe you can do better, you suck now and need to improve yourself so you don't disappoint yourself in the future.)

okay, let's move to the next things. my favourites things for OCTOBER! this post will full of gif. images because i so rajin to make them. LOL. 

mahoutsukai no yomekekkai sensen beyond
inuyashikiblack clover

ANIME
anime are my drugs. so this is some fall 2017 anime that i currently following the updates. 

mahoutsukai no yome (action, magic, supernatural, romance) | actually i discover this anime accidentally(or magically) from 3 episodes of OVA and i want MORE. i almost can't believe in the next days after, they released EPISODE 1!! then, i realised they are based on the manga! and i really wanna read that manga, but i hold my 'desperation' from reading the manga, because of the anime are sooooooo beautiful and i don't want spoilers.

kekkai sensen beyond (action, shounen, supernatural, comedy, sci-fi) | this is the second season of kekkai sensen, but i like how each episode has different stories and escalated quickly. LOL. 

inuyashiki (action, sci-fi, shounen, psychological) | long time no watch anime with a psychological genre. and the main character is ojisan (old-man) and been 'technified-human-robot', can that ojisan save the world from a crazy young guy that also become 'human-robot' that go around killing innocent people? let's see. 

black clover (action, magic, shounen, comedy, adventure) | i really excited for this anime. anime that make you wanna cheer for the main character. Asta is a young guy without magic in a world full of magic. while everyone has magic, he doesn't, but he still wants to be Wizard King and Yuno is his rival, childhood friend with powerful magic that also wants to be Wizard King. which of them will become Wizard King?! I'm excited!! akiramenai no ga ore no mahou da!!

shokugeki no soma season 3 (cooking, action, comedy) | every food in this anime looks so tasty with some over-action-in-cooking and extra-looking-food-eaters. beat them all Soma!! hahhahaha

hoozuki no reitetsu season 2 | anime about the daily life of a demon in hell. and it is funny as hell. hhahahhaa and hoozuki-sama is savageeeee!

umaru s2 and more to watch, okay enough with anime. for those who don't even watch anime, I'm sorry. i just can't help myself. hahahhaha


ASIAN MOVIES
my jam. i really wanna do some full post review. but I'm tooooo lazy to write my own opinions.

The King's Case Note (Korean)
i like the King (because he is chef-nim from Pasta kdrama) and his voice sounds so attractive in this movie. with some comedic scenes, actions and twist, i kinda like this movie.

A clever King and his brilliant chronicle keeper hunt for the truth behind a crime that threatens the throne and the stability of the country.



Today Kira-kun (Japanese)
based on manga, i don't read the manga so this movie quite good la for me. just some sad scenes that failed to make me cried. the drama quite good too. 

Ninon Okamura is a high school student who doesn't have any friends at school and likes to walk around with a parrot on her shoulder. Other students think the parrot is a stuffed animal, but it is a real parrot. Meanwhile, Yuiji Kira is Ninon’s classmate. He enjoys his school days harassing other students and dating various girls, but his secret is that he is terminally ill. Though they live next door, the two never talked to each other at school. Ninon learns from her parents that Yuiji only has a year to live. One day, Yuiji tells her that he doesn't want to be alone and to die, so Ninon promises that she will be by his side until the end.


ReLife (Japanese)
i watched anime, read the manga, so this live-action movie makes me happy. hahhahaha. even though there are some improvises scenes, different from manga/anime, but I'm okay with it. i love how the school's uniform looks exactly the same with manga and anime.

Arata Kaizaki is 27-years-old and unemployed. He quit his prior job after working for the company for 3 months. Arata decides to take part in a research program. He takes medication that makes him look younger and he is to attend high school for a year. There, he falls in love with female high school student Chizuru Hishiro.

okay, that's all about asian movies. actually, i have more, but let's save it for the next post. hahhahahha. 


MUSIC
i need music and in October I'm digging good MV of some bands that i like to listen to on youtube. 

Brother by Kodaline
this song ALMOST makes me, choke on my own tears (but actually i didn't cry, just some weird feeling stuck in my oesophagus or my trachea or it just my heart). how come the MV so sad.

We've taken different paths and traveled different roads
I know we'll always end up on the same one when we're old
And when you're in the trenches and you're under fire I will cover you
If I was dying on my knees
You would be the one to rescue me
And if you were drowned at sea
I'd give you my lungs so you could breathe
i would do that too.



πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ


and i really shocked with the news of Kim Joo Hyuk. i genuinely sad. i never felt this way before, if any celebrity i know died. i am really sad. i can't believe it. i really don't want to believe it. but that's the truth. dying and living are the essences of life. i knew him from 2days1night season 3, Korean variety shows that make me laugh when i am sad, and i like every member. it makes me even sadder when i remembered his future plan, how he wants to get married at the end of this year. hmm.


πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ


time flies so fast,


so, how your October?? good enough?
any good movies to share? 



see ya when i see ya lah
ilal liqa'

october 2017 | stories x fav

. Monday, 30 October 2017 .
lama dah rasa tak join giveaway dan segmen kat blog. ayat biasa. hahahhaha. aku sekarang boleh dikatakan jarang jugak join giveaway dan segmen yang dianjurkan blogger2. bukan taknak tapi selalu terlepas sebab aku jenis pelupa. wakakaka. kekadang baru nak join giveaway/segmen something tu tetiba dah tamat. taktau ke nak gelak ke sedih. 

assalamualaikum dan salam sejahtera!
misi bulan depan nak join banyak giveaway dan segmen dari bloggers2 lain. wehehehehe 

yoshh! jom join giveaway!



sekarang bulan oktober pun dah hampir ke penghujungnya, baru aku join giveaway nie, kira banyak masa lagi kan. sempat je lagi korang nak join sekarang.

oh ya, bulan oktober nie rupanya bulan kegemaran sis Siqah sebab bulan kelahirannya. kalau tak silap 28 oktober hari tu, hari jadi sis Siqah (tahu sebab ada post lalu kat wall facebook). betul kan? kalau silap, mohon betulkan. hehhehehe 

Selamat Hari Jadi sis SIQAH!, semoga panjang umur, murah rezeki dan happy2 selalu disamping keluarga tersayang ye πŸ˜ŠπŸŽŠπŸŽˆπŸŽ‰

btw,
hadiah giveaway nie adalah dua buah buku untuk dua orang pemenang, buku baru pulak tu. sebagai antara manusia yang suka buku, of course la aku memang nak menang buku tu (tak kisah mana satu). hahahhaha dan pemenang dipilih secara RANDOM, so, kalau lucky boleh menang buku. apa lagi, join la. mana tau korang pun salah satu pemenang bertuah itu. 

end 12 november 2017

dah join ke belum? klik banner giveaway untuk join!


all the best semua,
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'





October Book Giveaway by Blog Siqahiqa

. Friday, 27 October 2017 .
if you're my loyal blog reader, you must know how much i love althea website. honestly, ALTHEA is the one which introduces me to kbeauty and now I've become an avid fan of kbeauty products from skincare to makeup. hahhahaha thanks a lot, althea!

assalamualaikum and peace upon you~


for those who haven't heard about ALTHEA before, lemme brief a bit;
Althea is an online shopping website for kbeauty enthusiast. selling products from KOREA range in skincare, makeup, hair care, body care and more. their selling points are the product originality is guaranteed, free shipping from Korea for RM99> and more!! so you need to check them out. 

okay, let's get back to our main topic!


Lovely Dewy Box is one of the exclusive althea boxes. yeah, you read them right! exclusive althea boxes which the contents of the box depend on certain themes. and in the box, you will get 5 or more full sizes products. the best thing is, the total price of products in exclusive althea box is a lot cheaper than when you buy loose products. so, i got mine! Lovely Dewy Box only for RM110 (original price RM294, althea always got discounts weh). great deals!!


LOVELY DEWY BOX
list of products in LOVELY DEWY BOX

πŸ’§ LANEIGE White Dew Skin Refiner
πŸ’§ SON & PARK Concealer Cube (Natural)
πŸ’§ TONY MOLY Crystal Lovely Eyes (I got GOLD BEAM)
πŸ’§ PURE SMILE Original Essence Mask (Pearl)
πŸ’§ IT's My Lip Crayon (I got CA01 Shy Candy from total 5 shades)

free gift; NAKEUP FACE AHA Scaling Cream Samples

3 skincare and 3 makeups (include free gift/samples)

πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§


yeahhh, let's start the review of each product! after two weeks trying the products~

LANEIGE White Dew Skin Refiner
LANEIGE White Dew Skin Refiner
a lightweight, gentle moisturizer that brightens the skin too for a healthy and radiant glow.
pros;
πŸ’§ it claims to improve uneven skin tones; I've some dark spots because of acne, i don't see any changes yet after using this for two weeks, maybe it needs more times. 
πŸ’§ fast absorption into skin; yeahhh, totally agreed on this, it easily absorbs into the skin even the product quite thick in my opinion, maybe because it is water-based products.
πŸ’§moisturise finish; i really love how my skin feels moisturise and bouncy after applying this. serious.
πŸ’§packaging; i always love any packaging of the products that easier to use and convenient, this is one of it, the bottle with pump make this easier to use!
πŸ’§ not so overpowering scents. okay la for me.

cons;
πŸ’§ not travel-friendly
πŸ’§ because of the bottle made of glass, I'm afraid to put this on high shelves LOL


 SON & PARK Concealer Cube (Natural)
 SON & PARK Concealer Cube (Natural)
all-day lasting perfect cover with moisture. Natural gloss and coverage make the skin clear and smooth. 
pros;
πŸ’§ the shade suits my skin. even from the packaging, the product looks so fair than my actual skin colour, fyi, I've warm skin tones and it works well for my skin tones.
πŸ’§ moisturise. I've combination skin type (but dry on most of the area LOL), this does well on skin, i don't feel any 'dryness' and flaky-cakey things when using this especially in the corner of my eyes and mouth (dry) and nose area (oily).
πŸ’§ good coverage. okay la. can cover some redness and flaws on my face. does well as a concealer. of course. hahaha. and long lasting!
πŸ’§ the packaging looks so good because i love the minimalist vibes, the applicator also good. secure bottle, no worry about leaking in the bag. 

cons;
πŸ’§ need to get this via online.


TONY MOLY Crystal Lovely Eyes REVIEW
TONY MOLY Crystal Lovely Eyes (GOLD BEAM)
this 2 in 1 product has got an eyeshadow on one end and an eyeliner on the other for eyes that are bright as diamonds.

pros;
πŸ’§ nice colour shades, i got a gold beam, the other one is a pink beam. i love the one i got. yeahhh
πŸ’§ i really like this how innovative the packaging, you got two 'product' in one stick. for details on how the product actually looks like click <HERE> also the tips on how to use the eyeliner part. 
πŸ’§ the texture of eyeshadow kinda like cream? not a powder, pigmented enough, even the glitter also nice! and the eyeliner also a very nice one lah, you can easily create aegyosal with this.
πŸ’§ i think the colour and glitter suits for the everyday look, not too attracting but subtle and pretty cute.
πŸ’§ oh yaaa, you can use this eyeshadow as a top layer of your powder eyeshadow (non-glitter) to make pretty little glittery eyes. 

cons;
πŸ’§ for the eyeshadow part, once the product on applicator finishes upon application, you need to put the cap on again (because the product is in the cap), it is actually quite confusing, at least for me LOL. but now, it is actually okay and easier. :D


 It's My Lip Crayon
 It's My Lip Crayon
a soft and smooth lip crayon that glides effortlessly onto the lips for a lovely pout.

pros;
πŸ’§ i got CA01 (Shy Candy) from five shades. click <HERE> to see the available colour shades. I'm seriously in love with this kind of shade (Shy Candy), coral pink with a little tiny bit hint of orange. 
πŸ’§ its claim to keep the lips hydrated for a long time; kind of, still hydrating enough for me.
πŸ’§ without any stickiness and oiliness; yasss! i really don't like the sticky and oily typical lipstick, and this lip crayon is not like that at all, its feel light and matte, but not drying matte.

cons;
πŸ’§ not long lasting. need to reapply when eating/drinking.
πŸ’§ not kissproof (because i like kissproof matte lips products)


PURE SMILE Original Essence Mask (Pearl) and Nakeup Face AHA Scaling Cream Sample

πŸ’§ PURE SMILE Original Essence Mask (Pearl)
sheet masks always have the place in my heart. and i definitely like this one. moisturise and make my skin feel nourish. plus it has pearl ingredient and as we all know, the pearl is good for skin. 

πŸ’§ Nakeup Face AHA Scaling Cream Sample
I'm really excited to try this free sample. hahhahaha because i never try any AHA product before and i heard a lot of good thing about AHA. and finally, i tried this for the first time, trying the 5% Glycolic Acid and I really love it, i used it at night and the next day my skin feels so smooth even i have some pimples, my pores feel clean. the only thing i dislike about this product is the smell. but, i really impressed how it exfoliates my skin. and now I'm thinking about getting the full-size product. hahaha


πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§

BV approved this box. hahahhaa. i love all the products, from all of these, i can't believe i choose the free sample as my favourite. LOL, but I'm gonna repeat myself that i love all the products! yeah! all of the review are my honest opinions. 

Ao the cat also approved this box :D

you can buy this LOVELY DEWY box on ALTHEA for RM110! grab now while it still in stock and you will regret nothing. believe me. hahahhaha


check ALTHEA website for more exclusive box that you will love!
πŸ’§ http://my.althea.kr/  πŸ’§


πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§ πŸ’§

so, are there any product listed here that might interest you? and have you tried some? tell me! 

see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

ALTHEA | Lovely Dewy Box REVIEW