Saturday, 25 November 2017

youtuber of the week #2 | honeykki κΏ€ν‚€

terlupa pasal nak buat benda nie selalu. ingat lagi tak post pertama aku pasal youtuber of the week #1 | LIAH YOO, lama gila dah terlupa pasal benda nie. konon nak mulakan label/category baru kan. wehehhee. so kali nie aku nak kongsikan satu lagi channel youtube yang menjadi kesukaan aku baru2 ini.

assalamualaikum and peace upon you~

kenalkannnnnnnn~
my cooking aesthetic pleasure


name | honeykki κΏ€ν‚€
from | south korea
video category | cooking, foods
language | food language (less talk, eng subs)


 πŸ² how i discover her channel and what i like about her channel? 🍲
aku mula discover channel honeykki dari channel ssin μ”¬λ‹˜ masa ssin buat video sempena halloween, masak2 dengan honeykki. sebab tertarik. aku try la usha video2 dari channel honeykki κΏ€ν‚€ yang memang best2 semua. video sangat cantik dan aesthetic. no talking, dan cuma bunyi2 dari makanan2. hahhahhaha. asmr sangat. bunyi food sizzle, krup krap la. memang menarik la, layan sambil telan2 air liur. wakkakaka.

tetiba rasa nak jadi rajin masak. hahahhaha.


🍲 my favourite videos πŸ²
banyak sebenarnyaaaa. i can't decide. hahahhaha






kann, menarik semua video dia. banyak lagi kat channel youtube tu. rasa nak try buat semua resipi yang dia share. banyak jugak yang senang, ada jugak yang susah2. tapi belum datang kerajinan lagi. hahhahaha. 

love cooking and eating? check them out! 


favourite cooking/eating channel kat youtube korang pulak apa? share sikit :3


sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah, 

Friday, 24 November 2017

Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com

let's join a giveaway!

assalamualaikum and peace upon you :)


Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.



Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/



all the best!
see ya when i see ya lah :3

Tuesday, 21 November 2017

kek lapis sarawak yang sedap

selepas seminggu lebih senyap tanpa post baru kat blog nie. aku kembali dengan kek lapis. siapa je tak kenal kek lapis sarawak kan. sebab aku sarawakian dan aku pun suka kek lapis tetiba rajin nak buat satu pos kat blog. hahahahha. 

assalamualaikum dan salam sejahtera~

kek lapis sarawak sedap
beberapa minggu lepas, masa pergi pasar/market ada la lalu kat tempat orang jual kek lapis. walaupun takdak sambut hari spesial. memang teringin nak try sebab meriah sungguh warna2 dia, warna warni. kalau dulu kek lapis jarang ada perisa sangat, sekarang ada macam2 jenis. cheese lah, blueberry lah, mint lah dan macam2 lah. memang rambang mata la kalau nak pilih. rasa nak beli setiap warna dan perisa. hahhahhaa

kek lapis red velvet
nie beli minggu lepas. dari atas red velvet cheese, orea cheese and blue mint. aku suka gila dengan rasa mint tu sebab ada rasa fresh2 kan, plus warna baby blue. comel je. yang oreo pun sedap, red velvet pun sedap walaupun tak terasa sangat cheese dia. makan berkali2 pun tak muak sebab kek dia tak manis sangat. satu sebab aku suka dengan vendor kek nie. hahahhaha. lain pembuat lain rasa dia. ada yang memang manis kaw2, tapi nie, cukup2 je. best!

kek lapis lumut cheese belacan
beli minggu nie. adik aku yang beli untuk bawak balik kamsis. hahahhaha. beli kat tempat yang sama jugak. sebab harga pun kira berpatutan la. nak buat sendiri tak berapa pandai aka malas kumpul bahan. so, kita main tunjuk2 je kat market. lols. 

kek lapis lumut cheese belacan
dari atas LCB (lumut cheese belacan), strawberry blueberry, chocolate almond. kalau korang nak tau, yang LCB tu adalah gabungan antara kek lumut dan kek belacan, kek klasik premium jenis kukus kesukaan ramai rakyat sarawak (taktau la kalau kat tempat lain pun ada) sebab lembut, moist dan sedap. kek lumut warna hijau dan kek belacan warna coklat, yang kek belacan tu bukan guna belacan pun okay. hahahhaha. cuma dah nama dia gitu. 

kalau korang pergi sarawak, memang wajib la beli kek lapis nie. nak kelainan sikit, beli la kek klasik sarawak macam KEK LUMUT, KEK BELACAN dan KEK HATI PAREK (Hati Pari). sedap!

rasa gembira dilahirkan di sarawak sebab aku kan sweet tooth punya orang, plus boleh merasa kek lapis bila2. lols

korang lak pernah tak try kek lapis dan kek2 sarawak yang di mention kat atas tu? kalau pernah, apa fav korang?

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah!

Saturday, 11 November 2017

what is in my makeup bag?

aku bukanlah jenis yang selalu sangat makeup. dan aku takpernah sangka aku akan terjebak dengan makeup dan skincare sebab aku jenis gitu2 je la. hahhahaha. tapi akhirnya terjebak jugak. sebab? meh baca cerita aku.

assalamualaikum dan salam sejahtera~

nak dijadikan cerita, aku terjebak dengan makeup dan skincare masa kulit muka aku tetiba buat hal pada pertengahan tahun lepas. memula memang takpandang sangat la skincare dan makeup nie. sebelum nie, aku cuma ada benda basic je la macam lip tint RM5, powder pact untuk makeup dan pencuci muka untuk skincare. sebab kulit aku masa tu memang ok kot. lepas breakout tetiba (maybe sebab hormone dan stress), aku mula cari solution skincare dan makeup (untuk cover). dan disitulahhhh aku mula terjebak. the end. 

ok, let's straight to the point,
apa ada dalam makeup bag aku?


foundation | maybelline dream mouse (airbrush finish) - my first foundation and i got it from my mom. sebab mak pun tak berapa guna sangat foundation nie. teringin nak beli bb cream tapi mak kata takpayah sebab nanti mak bagi, so i got this from her. actually, aku takberapa suka this one. bila pakai gitu je muka jadi flaky gila. hahahhahahhaa. need to use primer/moisturiser dulu. 

primer(?) | bareblanc pink tender cream - aku guna sebagai primer sebelum letak foundation sebab benda nie okay la. boleh je guna gitu2 je tapi nampak dewy la muka. suka sebab melembapkan muka gitu. dapat free dari althea. 

sun cream | apieu pure block - i love this one! suka bau dia tak terlalu kuat dan tak tinggal whitecast sangat pun serta cepat meresap. selalu pakai bila nak keluar rumah siang2 macam jalan2 kerrrr. 

concealer | witch's pouch / son & park - aku ada dua concealer, tapi aku suka guna yang macam pen tu sebab senang gila nak apply kat tempat bermasalah. aku pun suka son & park punya concealer sebab moisturising. okay la, dapat cover jerawat merah2. 

eyeshadow palette | witch's pouch - tak berapa guna sangat, sebab aku jarang guna eyeshadow bila keluar. takpenting sangat pun bagi aku. hhahahaha. tapi okay la sebab yang nie murah rm10, color pun pigmented enough. guna bila tetiba rajin dan nak merasa jadi gojes. hahhahaha

lip tint | the saemmul - paling suka pakai nie sebab simple dan tak mengeringkan bibir. atleast muka tak nampak pucat sangat walaupun kau baru bangun tidur. tapi kalau pergi kawasan dekat rumah memang takdaknya nak ber-liptint bagai. lolsssss

lip balm | himalaya - guna bila bibir rasa mengelupas je. macam biasa, aku tak berapa suka lip balm sebab rasa berminyak je bibir. tapi bila bibir mengelupas, benda nie jugak yang tolong. 

lip cream | silkygirl matte junkie - fav jugak. selalu guna bila nak keluar jenjalan. lepas tu rasa gojes sikit la. konfiden pun naik sikit walaupun muka macam apa. hehehhee

perfume | body shop apple blossom inspired RM10 - suka bau nieeeee. serius, rasa fresh je walaupun belum mandi ke apa. LOL. yeahh, aku takdak perfume mahal. hahahhahaha dan setakat nie, aku cuma ada yang nie je la. 



floral tin - beli kat mr DIY, tempat aku letak pin tudung dan jarum tudung. kalau takdak benda nie kan, confirm pin tudung aku menghilang entah kemana. aish, sesiapa yang belum ada, mesti beli sebab benda nie kecik dan mudah dibawa kemana2. takler korang main campak2 je pin tudung dalam beg kan. wahahhaha.

mp3 - malas nak cas, so letak je la dalam bag nie. hahahhaha. ada masa rajin aku cas jugak. 

nak letak wet tissue sekali, tak muat. so selalunya wet tissue kat dalam beg biasa. aku selalu bawak semua nie bila keluar. omo, that's why la my handbag selalu berattttt. but kira senaman bahu la kot *alasan hahahhahhaa.

kalau rajin je aku bawak semua nie. serius. 
selalunya bawak pact, lip tint dan perfume je. ✌

so, korang pulak benda apa yang paling penting dan wajib ada dalam makeup bag korang?

sekian, 
see ya when i see ya lah,
ilal liqa'

Sunday, 5 November 2017

october 2017 | stories x fav

to conclude my month, i think i need to write something like this because of hmm, just because? hahahhaa. i started this monthly summary from January 2017 and gladly its reaches to the 10th posts without a miss! thinking about how lazy i am, this is quite an achievement. give me some claps!! woohoo!

assalamualaikum and peace upon you!


i don't have any special event happen in October. to be honest, my life quite dull. trying hard to make myself believe that i live every moment doing good things even though i really doing nothing special. confuse? me too. can't believe how optimist i am these days.

i got some cancelled plans, some regrets and some disappointments that i don't want to share here. yeah, life must go on~ pats myself on the shoulders, you've already done a good job. (or maybe you can do better, you suck now and need to improve yourself so you don't disappoint yourself in the future.)

okay, let's move to the next things. my favourites things for OCTOBER! this post will full of gif. images because i so rajin to make them. LOL. 

mahoutsukai no yomekekkai sensen beyond
inuyashikiblack clover

ANIME
anime are my drugs. so this is some fall 2017 anime that i currently following the updates. 

mahoutsukai no yome (action, magic, supernatural, romance) | actually i discover this anime accidentally(or magically) from 3 episodes of OVA and i want MORE. i almost can't believe in the next days after, they released EPISODE 1!! then, i realised they are based on the manga! and i really wanna read that manga, but i hold my 'desperation' from reading the manga, because of the anime are sooooooo beautiful and i don't want spoilers.

kekkai sensen beyond (action, shounen, supernatural, comedy, sci-fi) | this is the second season of kekkai sensen, but i like how each episode has different stories and escalated quickly. LOL. 

inuyashiki (action, sci-fi, shounen, psychological) | long time no watch anime with a psychological genre. and the main character is ojisan (old-man) and been 'technified-human-robot', can that ojisan save the world from a crazy young guy that also become 'human-robot' that go around killing innocent people? let's see. 

black clover (action, magic, shounen, comedy, adventure) | i really excited for this anime. anime that make you wanna cheer for the main character. Asta is a young guy without magic in a world full of magic. while everyone has magic, he doesn't, but he still wants to be Wizard King and Yuno is his rival, childhood friend with powerful magic that also wants to be Wizard King. which of them will become Wizard King?! I'm excited!! akiramenai no ga ore no mahou da!!

shokugeki no soma season 3 (cooking, action, comedy) | every food in this anime looks so tasty with some over-action-in-cooking and extra-looking-food-eaters. beat them all Soma!! hahhahaha

hoozuki no reitetsu season 2 | anime about the daily life of a demon in hell. and it is funny as hell. hhahahhaa and hoozuki-sama is savageeeee!

umaru s2 and more to watch, okay enough with anime. for those who don't even watch anime, I'm sorry. i just can't help myself. hahahhaha


ASIAN MOVIES
my jam. i really wanna do some full post review. but I'm tooooo lazy to write my own opinions.

The King's Case Note (Korean)
i like the King (because he is chef-nim from Pasta kdrama) and his voice sounds so attractive in this movie. with some comedic scenes, actions and twist, i kinda like this movie.

A clever King and his brilliant chronicle keeper hunt for the truth behind a crime that threatens the throne and the stability of the country.



Today Kira-kun (Japanese)
based on manga, i don't read the manga so this movie quite good la for me. just some sad scenes that failed to make me cried. the drama quite good too. 

Ninon Okamura is a high school student who doesn't have any friends at school and likes to walk around with a parrot on her shoulder. Other students think the parrot is a stuffed animal, but it is a real parrot. Meanwhile, Yuiji Kira is Ninon’s classmate. He enjoys his school days harassing other students and dating various girls, but his secret is that he is terminally ill. Though they live next door, the two never talked to each other at school. Ninon learns from her parents that Yuiji only has a year to live. One day, Yuiji tells her that he doesn't want to be alone and to die, so Ninon promises that she will be by his side until the end.


ReLife (Japanese)
i watched anime, read the manga, so this live-action movie makes me happy. hahhahaha. even though there are some improvises scenes, different from manga/anime, but I'm okay with it. i love how the school's uniform looks exactly the same with manga and anime.

Arata Kaizaki is 27-years-old and unemployed. He quit his prior job after working for the company for 3 months. Arata decides to take part in a research program. He takes medication that makes him look younger and he is to attend high school for a year. There, he falls in love with female high school student Chizuru Hishiro.

okay, that's all about asian movies. actually, i have more, but let's save it for the next post. hahhahahha. 


MUSIC
i need music and in October I'm digging good MV of some bands that i like to listen to on youtube. 

Brother by Kodaline
this song ALMOST makes me, choke on my own tears (but actually i didn't cry, just some weird feeling stuck in my oesophagus or my trachea or it just my heart). how come the MV so sad.

We've taken different paths and traveled different roads
I know we'll always end up on the same one when we're old
And when you're in the trenches and you're under fire I will cover you
If I was dying on my knees
You would be the one to rescue me
And if you were drowned at sea
I'd give you my lungs so you could breathe
i would do that too.



πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ


and i really shocked with the news of Kim Joo Hyuk. i genuinely sad. i never felt this way before, if any celebrity i know died. i am really sad. i can't believe it. i really don't want to believe it. but that's the truth. dying and living are the essences of life. i knew him from 2days1night season 3, Korean variety shows that make me laugh when i am sad, and i like every member. it makes me even sadder when i remembered his future plan, how he wants to get married at the end of this year. hmm.


πŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒπŸŽƒ


time flies so fast,


so, how your October?? good enough?
any good movies to share? 



see ya when i see ya lah
ilal liqa'