. Thursday, 25 January 2018 .
entah berapa kali aku cerita pasal buku dalam blog nie. tapi jarang gila dah nak buat review untuk buku2 yang aku dah baca. rasa nak buat review tu memang ada. tapi tu la, rasa 'passion' aku dah makin malap. entah kenapa. lepas tu kecoh la nak meroyan kat sosial media lain yang aku takdak idea dah nak menaip kat blog. hahahhahaa. 

kalau part merapu, tu memang banyak la nak cerita. lolssss.

assalamualaikum dan salam sejahtera ke atas semua yang membaca.


berapa hari yang lepas, ada la mood aku rajin menyapu debu kat rak buku cenonet aku tu. tetiba mood rajin datang kan, bukan selalu. jadi, aku try la susun2 buku ikut fiksyen dan non fiksyen. rasa librarian sangat. hahhahaha

yang aku dapat, banyak buku belum aku habis baca sepenuhnya dan aku lupa isinya. nampak sangat kan betapa manusia nie mudah lupa *tetiba*. 

belek punya belek, sikit je rupanya buku yang aku ada. (so, layakkah aku digelar ulat buku?).
dan aku sedar, betapa sikitnya buku yang aku baca tahun lepas 2017. rasanya dapat dikira dengan sebelah tangan je kot (tak termasuk komik, manga). 

rasanya sekarang nampak la aku melekat ngan smartphone dan laptop. baca melalui skrin je. senang kan. tapi memang takdapat mengalahkan rasa pegang buku dan feeling hidu bau kertas. 

lepas tu, dapat tau, beberapa buku aku ada yang hilang tanpa kesan. entah siapa yang baca. harap buku tu dibaca dan bermanfaat untuk pembacanya. 

aku taktau dah apa aku nak cerita nie sebenarnya. hahahhahahhaa

tetiba bermain dalam kepala otak aku bagaimana wujudnya peribahasa "alang-alang penyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan". 

ok, sebelum post nie dipenuhi dengan ke-merapu-an. eloklah aku berhenti setakat sini sahaja. 
kbye. 

sikit je buku2 aku rupanya. takpernah kira berapa. malas nak kira sebenarnya. 
siapa yang rajin kira buku yang dia ada. memang hebat la. 

korang lebih suka buku apa? (fiksyen atau non fiksyen)
dan buku jenis macam mana yang korang suka kumpul jadikan koleksi?


see ya when i see ya lah
ilal liqa'

bila kemas rak buku

. Monday, 22 January 2018 .
I've been thinking a lot lately. i don't know what to update. i got a lot of lists but i don't know which i should do first. so as a procrastinator, i keep delaying everything. 

assalamualaikum and peace upon you


so, after looking for something to change on my blog, i want to update my blog list. 

anyone or any bloggers who want to exchange bloglist, feel free to drop your blog link in the comment box below.

please make sure to put my blog link on your blog list. 

benefit?
will frequently checks for your new updates
silently stalks and reads all your entries lol
will drop a comment if i feel i want to

ok bye.

see ya when i see ya lah
ilal liqa'

updating my bloglist

. Thursday, 11 January 2018 .
apa yang aku buat pada bulan disember 2017? takbanyak benda pun aku rasa. kali nie, aku nak share benda baik yang terjadi. dan beberapa benda favourite aku pada bulan dua belas tahun dua ribu tujuh belas.

assalamualaikum dan salam sejahtera.

aku rasa bulan disember paling banyak aku keluar rumah dan drive sebab akhir tahun kan. (?)

kasut beli kat lazada. cantik dan comel walaupun harga bawah rm20. dalam rm16 kalau tak silap. postage free sebab beli lebih dari rm60. aku tolong kawan adik aku beli sebenarnya, sampai aku sendiri terjebak beli. hahahhaha susah rasanya kalau tak membeli bila bukak website shopping online pastu sale kaw2. 

tapi kekadang, sale tu nama je la lebih. tapi harga sama je macam biasa. sebab aku jenis survey barang berminggu2 sebelum beli. so, kena pilih betul2.

keluar ngan family. makan mee kari kat MarryBrown. terkejut haritu ternampak BURGER NASI LEMAK dan AISKRIM NASI LEMAK. nak try tapi takut menyesal. hahahhahhaa. apa je rasa AISKRIM NASI LEMAK tu ye? siapa dah try boleh la share macam mana rasa dia :D

keluar ngan sepupu2, makan mcD pulak. merasa jugak aku akhirnya burger prosperity nie. dulu teringin makan baru sekarang mencuba. hahhahaha. sedap burgernya, cuma sos lada hitam tu pedas la, sebab aku punya burger banjir sos lada hita. twister fries tu sedap. cepat je aku habiskan twister fries tu. chicken dah, nak try yang beef pulak lain kali  :)

hadiah giveaway dari NadiaIzzaty dah sampai. happy sangat dapat THE WHENEVER PLANNER dan buku tadabbur berserta fridge magnet LONDON yang comel. alhamdulillah rezeki akhir tahun. suka sangat planner pink tu. tetiba rasa sayang nak guna. hehehhee

last instagram post sebelum tahun baru. :D


SHOWS, MUSICS and more!


BLACK kdrama | bila sampai episode 10, aku rasa nak drop je tengok kdrama nie sebab macam pelik and aku tak berapa suka watak Ha Ram. tapi teruskan jugak sebab aku curious gila sebab hampir sepanjang drama 'where is the tape? where is the tape? TAPE EODISSEO?" lol. nasib baik tengok sampai habis. PLOT TWIST drama nie daebak la aku rasa. banyak gila plot twist yang buat aku macam rasa WHAT??! sampaikan last episode, last scene pun aku rasa macam plot twist (ingatkan dorang sambut halloween jadi orang tua. lolsss.) tapi based on komen kat kissasian, boleh terima sikit la ending dia. walaupun nak kata happy ending tak jugak, sad ending pun tak. decide la sendiri. sometimes, things are better left without answer.

ongoing kdrama yang aku layan Black Knight and I'm Not A Robot (recommend some ongoing kdrama yang korang rasa best!)

layan muzik macam biasa. cuma lately aku suka layan Samurai Champloo [Tribute Mix]. best layan lagu lofi hiphop mix bila buat kerja menaip blogpost.





tu je la kot nak cerita. lol
disember, bulan terakhir sebelum tahun baru korang pulak macam mana? chill enough? 
aku alhamdulillah, masih hidup bernyawa sihat. 


sekian
ilal liqa'
see ya when i see ya lah

december 2017 | stories x good things

. Friday, 5 January 2018 .
bye 2017 welcome 2018. banyak benda yang terjadi sepanjang 2017 ni tapi tak banyak yang terjadi pada aku. hahahha. what? seriously, my life so dull. sooooooooo soooooo dull. i try to polish it every month. pffttt.

assalamualaikum and peace upon you.


jujur aku kata. my 2017 bukanlah 'my year'. full of ups and downs and mostly downs. hahahhahaa. tapi alhamdulillah, setiap benda buruk terjadi, aku berusaha terima dengan baik (see the bright side). berusaha sebaik boleh tengok semua benda secara positif. tapi terus positif pun tak elok jugak. nanti jadi BUTA POSITIF. maksudnya, semua yang benda buruk terjadi akan dipositifkan tanpa had sehingga boleh buat diri kau 'downgraded'. negatif boleh la sikit2. wakakkaa. got what i actually means? takfaham sudah.

kalau belek2 carta kehidupan aku sepanjang 2017. the only achievement in the blog that i proud of is monthly summary yang aku buat setiap bulan.

JANUARY 2017 | STORIES X THROWBACK
FEBRUARY 2017 STORIES X FAVOURITE
MARCH 2017 | STORIES X SUMMARY
DECEMBER 2017 | ***COMING SOON*** entry otw. lol

congrats to myself. rajin update benda yang aku buat tiap bulan. hahhahahahha. so, aku takkan kupas tiap bulan macam tahun lepas. sebab semua aku dah cerita dalam setiap posts diatas. 

2017 BEST NINE ๐Ÿ“ท
semua post pasal 2017 best nine kat instagram stories dan blog, aku pun ofcourse rajin nak menjebakkan diri ini. lol. follow la instagram aku kalau nak tengok insta stories yang merapu. hahahhahahha. ter'promote' diri puleks. 

azam tahun baru?
heret balik azam tahun lepas. hahahhaa nampak tak betapa sadisnya aku tahun lepas. sendu du du betul lah. tapi takpe, hidup mesti diteruskan. semoga tahun 2017 menjadi pengajaran terindah dalam hidup aku. belajar bagi diri sendiri peluang kedua. hidup cuma sekali, tapi walau rebah berkali-kali, bukan bermakna kau takkan kembali. cewahhhhhh. 

semoga tahun 2018 akan menjadi lebih baik bagi aku dan orang sekeliling aku. inshaALLAH. 
never EVER give up okay!! yeahhhhh~

SELAMAT TAHUN BARU 2018!!
meriah betul ambang 2018 kat perumahan family aku haritu, depan belakang kiri kanan main bunga api dalam 15 minit tak henti2. bukan senang nak nampak percikkan bunga api dari pangkal ke hujung bunga dia. excited giler. terima kasih jiran2 tetangga. hahahhaa

tahun baru korang pulak macam mana? dapat tak tengok bunga api? ๐ŸŽ‡๐ŸŽ†

sekian,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah. 





bye 2017 welcome 2018