living in reality not fantasy

. Wednesday, 21 February 2018 .
aku memang suka cerita fantasi. aku suka berimaginasi. kekadang aku rasa aku tak patut hidup dalam dunia realiti. sebab semua tau realiti tak seindah fantasi. tapi, aku sedar aku hidup di alam realiti. so, kena sentiasa tabahkan hati. 

assalamualaikum dan salam sejahtera


zaman sekarang, apa yang tv, media sosial paparkan banyak berunsur fantasi. garisan realiti tak berapa terang. kekadang kita nampak kat media sosial semua benda happy2, benda best2 macam travel, makan makanan yang sedap2, pakai baju cantik2. tapi siapa je tahu belakang cerita dia apa. tu la, jangan judge orang. *tetiba. 

aku kekadang jealous dengan orang yang aku tak kenal. strangers la senang cerita, aku tak kenal dia, dia pun tak kenal aku. apatah lagi bila wujudnya media sosial yang provocative macam instagram. jealous diam2 je la. tapi memang, benda nie fantasi berbau realiti. life dorang yang nampak 'good2' tu pun, banyak jugak haters dalam diam, ada jugak problem besar, manusia jugak semua. syukur la dengan life kita sendiri. jangan dengki hidup orang. mana tau tup2, hidup kita sebenarnya lebih bertuah dari hidup dorang. who knows. bukan rendahkan orang lain, tapi lihat benda baik pasal life sendiri. takdak benda baik terjadi dalam life kau? tipu la. setiap orang ada benda baik yang terjadi dalam hidup dia. atleast kau hidup, boleh baca blog aku lagi. wakakaka.

realiti memang tak seindah fantasi. 
tapi tanpa realiti, fantasi takkan wujud pun. 
fantasi kekalkan fantasi
realiti tetap realiti

kena tahu kau patut hidup di mana. 
macam aku, budakvanilla, nie fantasi je. hahaha
tapi aku jugak wujud di alam realiti. cuma nama lain la.
*joke
aku real. 

rasa kena brainwash tak? LOL

point sebenar entry nie adalah,
kau kena sedar kau hidup di alam realiti. jangan dengki life orang yang mungkin hanya 'fantasi' berwajah realiti. syukur dengan diri sendiri.

faham? tak faham sudah.

life kena cool.

note-to-self | living in reality not fantasy

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya

aku memang suka cerita fantasi. aku suka berimaginasi. kekadang aku rasa aku tak patut hidup dalam dunia realiti. sebab semua tau realiti tak seindah fantasi. tapi, aku sedar aku hidup di alam realiti. so, kena sentiasa tabahkan hati. 

assalamualaikum dan salam sejahtera


zaman sekarang, apa yang tv, media sosial paparkan banyak berunsur fantasi. garisan realiti tak berapa terang. kekadang kita nampak kat media sosial semua benda happy2, benda best2 macam travel, makan makanan yang sedap2, pakai baju cantik2. tapi siapa je tahu belakang cerita dia apa. tu la, jangan judge orang. *tetiba. 

aku kekadang jealous dengan orang yang aku tak kenal. strangers la senang cerita, aku tak kenal dia, dia pun tak kenal aku. apatah lagi bila wujudnya media sosial yang provocative macam instagram. jealous diam2 je la. tapi memang, benda nie fantasi berbau realiti. life dorang yang nampak 'good2' tu pun, banyak jugak haters dalam diam, ada jugak problem besar, manusia jugak semua. syukur la dengan life kita sendiri. jangan dengki hidup orang. mana tau tup2, hidup kita sebenarnya lebih bertuah dari hidup dorang. who knows. bukan rendahkan orang lain, tapi lihat benda baik pasal life sendiri. takdak benda baik terjadi dalam life kau? tipu la. setiap orang ada benda baik yang terjadi dalam hidup dia. atleast kau hidup, boleh baca blog aku lagi. wakakaka.

realiti memang tak seindah fantasi. 
tapi tanpa realiti, fantasi takkan wujud pun. 
fantasi kekalkan fantasi
realiti tetap realiti

kena tahu kau patut hidup di mana. 
macam aku, budakvanilla, nie fantasi je. hahaha
tapi aku jugak wujud di alam realiti. cuma nama lain la.
*joke
aku real. 

rasa kena brainwash tak? LOL

point sebenar entry nie adalah,
kau kena sedar kau hidup di alam realiti. jangan dengki life orang yang mungkin hanya 'fantasi' berwajah realiti. syukur dengan diri sendiri.

faham? tak faham sudah.

life kena cool.

note-to-self | living in reality not fantasy

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya

17 comments

  1. thats right...bersyukur dengan diri sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, bersyukurlah dengan diri sendiri. semua orang ada kelebihan :D

      Delete
  2. singgah sini
    http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2018/02/kfc-golden-egg-crunch-sedap-atau-tak.html

    ReplyDelete
  3. whatever happens, jangan lari dari reality.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. hidup la didunia realiti :D

      Delete
  4. haha saya siap dh uninstall instagram sebab masalah sama. dia boleh jadi down sebab tak merasa apa orang lain rasa. I feel slightly better.

    Why not just live our lives, and stop wanting what others have kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu untuk diri sendiri jugak kan :)
      yeah i agree. syukur dengan diri sendiri :D

      Delete
  5. buat apa yang perlu je.. bahagiakan orang yang menyayangi kita.. Insyaallah hidup kita akan bahagia.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, untuk kebaikkan diri sendiri jugak tu :)

      Delete
  6. sumpah rasa kena braiwash huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha brainwash diri sendiri kan :D

      Delete
  7. Sometimes rasa cemburu dengan life orang ni macam bisikan syaiton je. Jangan layankan. Belajar bersyukur dengan sekecil-kecil nikmat.

    One thing about socmed, psychologically speaking, people tend to share benda yang best dalam hidup diorang (mungkin sebab nak orang think highly of them) and benda yang tak best disembunyikan (they may afraid of getting ridiculed).

    Benda ni masalah hati jugak, kena treat dari dalam XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. patut bersyukur dengan nikmat yg kita dapat :D

      yesss, kekadang sebab nak share kenangan je sebenarnya kan, tapi ada jugak jenis yg Aisya kata tu T^T

      setuju, dari hati je semua rasa nie, tu la kena pandai kawal diri dan sedar pasal realiti :D

      Delete
  8. Thnks utk entri ni ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete
  9. Ohhh BV! TQ for this entry. Siqah pun sebenarnya macam tu jugak. Kadang2 jealous dengan life orang lain. Best je jalan sana jalan sini, Siqah jugaklah duduk rumah je T_T Tapi bila difikirkan balik, hmm buat apa nak jealous dengan orang kan. Kita tak tahu realiti kehidupan dia camne. Tengok media sosial semua yang elok je update (same goes to me ๐Ÿ˜…).

    Bersyukur apa adanya dan jangan compare life kita dengan orang lain. InshaAllah akan lebih tenang dan bahagia :)

    Btw, Siqah suka ayat BV yang last ni, “kau kena sedar kau hidup di alam realiti. jangan dengki life orang yang mungkin hanya 'fantasi' berwajah realiti. syukur dengan diri sendiri.”. — will keep that in mind too <3

    ReplyDelete
  10. my mom always told me yang ada dekat socmed tu cuma topengan sahaja, disebalik masalah-masalah yang cuba di sembunyikan. macam someone yang aina kenal ni.. nampak macam dia ada segalanya, tapi sayang. ibunya terabai. sedih.

    kewujudan Instagram ni sebenarnya slow-slow mewujudkan penyakit hati, cemburu dan rasa tidak bersyukur. aina rasa apa yang sys tulis. sebab tu kadang cuba muhasabah diri, supaya tak de dengki. uhuhu.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!

newer older Home