Wednesday, 11 April 2018

REVIEW JMOVIE | Teiichi No Kuni (Teiichi's Country: The Battle of Supreme High)

tetiba rasa semangat nak update blog. aku banyak layan movie terutama movie2 asian, rasa kena buat review la sebab rugi kalau tak share ngan korang pasal movie2 yang menarik. sebab aku tahu, sebenarnya memang ramai yang suka layan movie, bukan aku sorang je. 

assalamualaikum dan salam sejahtera, 

MOVIE REVIEW | Teiichi No Kuni (Teiichi's Country: The Battle of Supreme High) 

Release Date: April 29, 2017
Runtime: 118 min
Language: Japanese

Plot (asianwiki)
Teiichi Akaba (Masaki Suda) is a student at a prestigious private male high school known for producing important politicians and bureaucrats. His dream is to become the prime minister and make his own country. To help achieve his dream, he wants to become elected as his school's student council president. The elected student president receives privileges and a better chance for promotions later in the political & bureaucrat world. A power struggle takes place surrounding the student election.

casts (asianwiki)

BV's review |
movie nie adalah live-action movie adaptasi dari sebuah manga, mengisahkan seorang pelajar Teiichi Akaba dari sekolah elit yang bercita2 menjadi perdana menteri untuk membina negaranya sendiri. sebenarnya, dia tak berminat pun nak jadi ahli politik, tapi atas sebab tertentu, dia tetiba berkobar2 nak jadi perdana menteri dan membina negaranya sendiri. so, korang kena tengok movie nie sendiri kalau nak tau SEBAB UTAMA Teiichi nak buat negaranya sendiri. (agak touching sebab2 tu). maka, bermula la berjuangan dia nak jadi presiden pelajar, sebagai satu langkah pertama nak jadi perdana menteri (sebab perdana menteri pada masa tu, adalah bekas presiden pelajar di sekolah yang sama). movie nie mainly bercerita pasal Teiichi Akaba sebagai 'support' untuk menjadikan senpai dorang jadi presiden, menceritakan strategi2 dorang berkempen untuk memancing undi. 

extra part, Teiichi sendiri sebagai calon presiden di akhir2 movie. menang ke kalah? :)

bagi aku, movie nie sangat berlainan dengan movie2 yang lain, pokoknya, movie nie bercerita tentang strategi politik di sekolah, berserta unsur komedi. siap ada guna taktik kotor dan sebagainya. kira boleh belajar sikit strategi politik kot. hahhahahha. ada unsur drama sikit dalam movie nie. ada watak yang gila kuasa sampai buat kau geram. aku suka setiap watak development dalam movie nie.

Lesson |
duit tak selamanya akan berguna, dalam movie nie ada part Rorando Himuro (Roland Himuro) guna taktik kotor menggunakan duit, janji macam2 guna duit. tapi akhirnya, ada la balasan yang dia dapat. balasan apa? kena la tengok sendiri apa yang terjadi hahhahahha

The money will bring misfortune someday, you still don't know how terrifying money is. (Teiichi's dad, Josuke Akaba)



Why you should watch Teiichi no Kuni |
1. movie pasal politik sekolah berserta unsur komedi (aku suka komedi dan pasal sekolah hahhahaha, dan jarang movie pasal politik yang ada lawak2 sikit)
2. less romance (selalunya asal jmovie pasal sekolah, mesti ada unsur cinta cintun, ini tiada ya, sikit2 tu pun tak berapa romance sangat. lol)
3. Masaki Suda dan mostly cast movie nie handsome2 lol, (aku personally minat Masaki Suda sebab i like his voice and aura. hahahahhaha)
4. big expressions (hahhahaha part nie lawak, macam biasa, movie jepun memang lebih2 part expresi muka, suara dan sebagainya)

Rate | 7.1/10 IMDb (here)
BV's rate | aku tak berapa pandai nak rate movie, as long aku enjoy sampai rajin buat review kan. hahahhaha


πŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“ΊπŸ“Ί

so, korang ada tak yang dah layan movie nie? best tak?
please recommend some movie yang korang nak aku tengok atau review :)

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya :)

1 comment:

  1. "Less romance" and paling penting komedi. Nak try tengok lah nanti!

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!