Wednesday, 13 June 2018

Dads Cafe Sibu | Iftar Edition

sebelum habis bulan ramadhan, nak jugak up satu post pasal berbuka puasa di luar bersama kawan2. kawan2 sekerja. aku nie punya la banyak alasan nak makan luar sebab malas, pujuk punya pujuk, pergi jugak dengan kawan2 sekerja sebab takut dorang merajuk. hahahhahaha. so meh la baca dan tengok apa yang aku makan haritu. 

assalamualaikum dan salam ramadhan~

Dads Cafe Sibu | Buffet Ramadhan
sebelum habis kerja, semua dah confirm nak berbuka sama2, so terus call/whatsapp tuan punya cafe untuk book meja untuk 4 orang. mesti reserved dulu sebab limited.

sorang dewasa RM12 | buffet makan sampai puas. serius cakap, harga tu murah gila untuk buffet makan sampai puas, dah la banyak pilihan makanan ala2 masakan kampung aka masakan mak. hahahaha. memang tak menyesal la kitorang berbuka kat sini. 

rojak. antara benda fav aku nie. sebab boleh mengenyangkan dengan makan cucur tu. hahahhaa

antara lauk pauk yang disediakan. aku tak ambik gambar semua sebab malas. hahahhaa, aku ambik gambar benda yang menarik perhatian aku je. lol 

kitorang sampai awal gila. dalam pukul 4 lebih camtu sebab dah habis masa kerja kan. so, macam nie la setup meja dia. nasik dah ready awal2 dalam pukul 5 camtu.

suka tengok interior Dads Cafe nie, sebab hitam putih. my fav colour la katakan.

antara barisan2 menu buffet. nie depan meja kitorang je. belum lagi tengok sampai hujung. 

 makanan2 yang kitorang pilih. kira banyak dah nie. aku taktau nak makan apa dah bila banyak sangat lauk kena pilih. hahahhaa

 nie je la lauk yang aku makan. sotong masak kicap dan telur hancur. sedap weh. terliur balik bila ingat. punya la banyak pilihan kan, makanan simple camni jugak yang aku pilih akhirnya. 

dan aku pun ada ambik rojak. tu je la. hahahhahaha makan nie je pun dah kenyang gila2. kawan sekerja aku pulak pelbagai jenis lauk dorang makan, tabik spring betul dengan orang yang boleh makan banyak2 nie. memang best la bawak pergi makan buffet. kalau jenis aku yang makan sikit2 nie tak payah je la sebab cepat gila rasa kenyang. seronok je tengok orang makan banyak2. hahahhaha

🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲

bukan sponsored post pun sebab aku suka makan dan ambik gambar makanan (sorry gambar tak berapa cantik sebab hp cikai2 je). hahahhaha. walaupun orang sibu, aku taktau sangat tempat makan kat sibu sebab jarang explore. so, masa nie la first time aku pergi Dads Cafe dan rasanya nak pergi lagi la lepas nie.

warga SIBU yang nak pergi Dads Cafe boleh la cari kat google maps, restaurant nie kat area Sungai Merah. sekian. 

🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲

korang dah ke berbuka di luar bersama ngan kawan2 dan family?
kalau belum plan cepat2 sebelum ramadhan tamat. 
aku dedua dah. ngan kawan sekerja kat Dads Cafe dan ngan family kat KFC. hehehhee


sekian
ilal liqa'

Friday, 8 June 2018

may 2018 | life update and ramadhan

beberapa minggu dah tak bukak blog, ramadhan dah di penghujung. cepatnya masa berlalu. alhamdulillah, diberi lagi peluang untuk bertemu ramadhan pada tahun ini. dah habis pun bulan may, dah masuk bulan june. hampir setengah tahun 2018 dah. apakah pencapaian anda setakat ini? *speechless* lol

it is been awhile since my last post on this blog. i miss ya!
sorry kalau bulan puasa post gambar makanan. sebab aku suka ambik gambar makanan dan ada cerita di sebalik gambar makanan. hahahhaha

assalamualaikum dan salam sejahtera


selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat beramal kepada semua umat islam di dunia.  azam aku pada bulan puasa tahun ini adalah. hmm, aku dah buat list dah tadi. tapi delete balik sebab aku sedar, aku nie suka tangguhkan semua benda dan suka keep my options open walaupun selalu buat list. lol. beramal dan buat kebaikan la selagi mampu, bukan hanya pada bulan ramadhan nie je. maybe bulan ramadhan nie boleh jadi asbab kita perbanyakkan amalan kan. so, yeah. 

bulan may aku agak busy sebab kerja kot. kekadang balik rumah terus rasa nak tidur. bukak blog ada je, tapi tu la, nak update blog malas. ada masa sikit, aku blogwalking walaupun kekadang tak tinggalkan apa2 komen. adulthood is tiring.

banyak benda aku belajar sejak bulan may nie. banyak benda aku nak share tapi belum berkesempatan. macam nie lah perangai orang yang suka procrastinate semua benda ye dak. hahahhahaha. blog rasa sunyi gila sebab post bulan may pun sebijik je. traffic blog pun berkurang walaupun aku tak kisah sangat pasal tu.

nie lunch pertama aku dengan rakan sekerja, makan nasi campur. punya la excited tengok sambal tempe goreng. makan tu je la dengan sayur. habis nasi sepinggan hari tu. kira makanan sihat la tempe2 nie kan. aku suka tempe! kalau tak silap, harga nasi campur nie rm4.50. mahal ke murah? idk.

masa nie community work kat masjid. lepas gotong royong, acik2 kat masjid ajak makan sesama. nasi lemak dia best tapi pedas sikit sambal tu. siap ada kuih muih lagi. lawak je perangai makcik2 pakcik2 kat masjid sebab asyik suruh ambik gambar beramai-ramai. part paling best lepas penat2 gotong royong adalah makanan free yang sedap2. lol

bila keluar dengan family pulak, sempat singgah satu kedai makan popular yang banyak franchise dia iaitu SCR (singapore chicken rice), aku punya menu pilihan adalah butter chicken. not bad la ayam tu sebab ala2 ayam popcorn dicurah butter. sedap jugak. boleh repeat kalau makan kat tempat sama :D

teh botol tapi dalam kotak.
sedap jugak cuma aku tak berapa suka teh MELATI (jasmine) sebab rasa minum perfume. 

FAVOURITE ❤ 


η±³ζ΄₯ηŽ„εΈ« MV「Lemon」
LEMON by Kenshi Yonezu


Kenshi Yonezu (η±³ζ΄₯ηŽ„εΈ«) - Haiiro to Ao + Masaki Suda

aku minat Kenshi Yonezu sejak first time dengar lagu Peace Sign (BNHA opening) masa airing dulu2. rasanya tak pernah miss opening Peace Sign tu. hahahha. pastu, terjebak dengan Daoko, ada pulak lagu featuring dengan Kenshi Yonezu iaitu Uchiage Hanabi (OST anime), dan lagu Sand Planet. so, bla blaaa blaaaa. hahahhahaa

🎢🎡🎢🎡🎢🎡🎢🎡🎢🎡🎢🎡🎢

kalau cerita pasal anime, rasanya makin panjang la post nie. hahahhaha
cepatnya masa berlalu, dah masuk bulan june dah setengah tahun 2018.

asyik dengar sales guardian/watson di mana2 especially social media, belum ada beli apa2 lagi, hahahhaha. rasanya kalau aku ada beli apa2, mesti aku ada cerita kat blog nie. tengah google2 baca review barang yang aku nak beli (barang2 dalam wishlist). sekarang banyak dah cawangan watson/guardian yang baru bukak kat sini. barang2 pun makin up to date. yeahhhh!

walau apapun yang berlaku, keep moving forward, learn from the past and keep living!

sekian
ilal liqa'