Sunday, 12 August 2018

july 2018 | life update?

aku hampir terlupa nak buat wrap up untuk bulan july. hahahhaha. nak kata busy sangat, tak la jugak. weekend free je. bukak blog tiap hari tapi entah la kenapa rasa makin liat nak update blog, idea memang banyak. semua dalam draft sebab gambar belum habis edit dan ayat2 pun kurang. :D inikah yang dinamakan 'blogging slump'??

assalamualaikum dan salam sejahtera

otw balik rumah. lepas kerja.

banyak benda terjadi bulan julai. rasanya bulan julai nie aku paling banyak keluar rumah. kerja memang kerja la kan. tapi every weekend (offday) untuk bulan julai rasanya aku gerenti keluar rumah. macam yang avid reader tahu, aku memang jenis indoor person. aku jarang keluar rumah unless memang ada benda yang aku kena buat. hahahhahhaa. so, mostly aku keluar atas urusan keluarga. lol serius sangat bunyinya. 

urusannya ialah, 
shopping groceries la, beli tiket la, hantar orang la, pergi jenjalan tengok orang la dan macam2 la la la yang lainnya. satu je aku tak suka bila keluar nie, banyak godaan dan aku seorang yang selalu tergoda terutama dengan makanan. sebab tu kekadang bila keluar, aku tinggalkan purse dan duit sambil bawak kad2 yang penting je. tahan diri kat mesin atm pun satu hal. hahahhahahha

teringin nak merasa. tapi benda nie mahal. harga dalam rm4.+ dan takut tak sedap dan menyesal lepas beli. lol. tapi rasanya, nanti2 maybe boleh try. XD

makan sorang2. benda nie terjadi masa balik kerja. aku jenis yang tak lunch kat luar masa kerja sebab nak jimat duit dan mostly sebab aku malas nak keluar, so, hari tu aku terlupa nak bawak pengalas perut macam roti, bun etc, bila dah petang2, perut jadi lapar gila. maka bila balik kerja, terus whatsapp mak kata aku balik lewat sikit sebab nak singgah makan sekejap. hahahhahhahaha. terjadi la kes aku makan sorang2 di penjuru, nasib baik memang tak ramai orang masa tu dan maka aku makan la sorang2 sambil menonton video lawak di youtube. best jugak makan sorang2 nie. kalau ada laptop lagi best rasanya. :D

 
baby shark pink fong ice cream! benda nie dah jadi one of my fav icecream sebab rasa dia sedap! serius, dalam bulan july je rasanya dah 3 kali aku makan. first time mak belanja, kalau tak memang aku tak merasa la icecream nie. hehehehee suka rasa strawberry dia yang tak terlalu overpowering an kat tengah tu rasa macam susu pekat manis, tapi still sedap!!  siapa dah try???

dulu yang saiz macam nie, rm0.30 - rm0.50 (zaman aku sekolah rendah dan sekolah menengah), sekarang dah rm1.00 sebungkus. nostalgia sungguh rasa. teringin nak merasa zaman sekolah menengah lagi. wahhahahaha

birthday Althea Korea dan jadi one of the Althea Angels. serius terharu, Althea staffs nie baik sangat la. no wonder they become so successful. shipping hampir ke seluruh dunia dah sekarang. yang paling best, BELI 2 BARANG dapat FREE SHIPPING (if i'm not mistaken). omgggg!

dah la dapat produk by Althea yang terbaru (wash off mask) READ HERE, lepas tu dapat pulak reward point USD30, shopping lagi kat Althea, terharu gila. berapa banyak dah kotak Althea aku kumpul since first birthday dia. :D nanti aku update apa benda2 yang aku shopping guna reward point tu :) thanks a lot staffs at ALTHEA :3

BCF | Borneo Cultural Festival 2018
panggilan mesra Pesta Borneo, BCF ialah adalah pesta dimana semua kaum di Sibu (my hometown) berkumpul dan promote kaum masing2? lol, lebih kepada mengenalkan la. semua kaum ada kawasan booth dan stage sendiri, pelbagai makanan ada. aku ada buat draft pasal benda nie. tapi entah bila nak publish sebab belum habis taip lagi. hahahhaha. 

serius banyak benda aku nak cerita. tapi sampai sini saja la untuk kali nie. banyak benda aku belajar pada bulan july, walaupun rasa busy dan penat all the time walaupun tak buat apa2 sangat, hahahhaha tapi aku rasa aku lebih okay.

aku taktau dah nak cerita apa nie.
macam biasa, aku banyak layan anime. hahahhaha
aku selalu update insta story, aku suka layan explore kat insta sebab banyak benda lawak, sambil layan insta story yang lain. life setiap orang sangat interesting (aku bukan stalker ya), banyak benda yang aku boleh belajar. ada yang suka update insta story setiap benda yang dia buat, ada yang suka update quote, macam2 la. thanks la bagi sesiapa yang suka update benda berilmu tu. kalau aku memang update benda merepek je la hahahhahaha

july korang pulak macam mana?
ada insta? jom letak link ig korang kat komen (boleh aku follow dan letak kat post nie) hehehhe :D


sekian, ilal liqa'
see yaaaaa when i see yaaaa la

Saturday, 4 August 2018

depression or just sadness?

kali nie nak cerita benda yang sangat personal. aku rasa, zaman sekarang ramai yang dah tahu pasal depression/stress/anxiety. aku nak cerita pasal diri aku. how i fight that feeling.

edited : aku ada buat poll kat instagram, so ramai yang setuju aku share, aku share je la eh. lama simpan dalam draft.

assalamualaikum dan salam sejahtera~


pada tahun 2016, bapak aku meninggal sebab kanser. aku baru habis belajar. majlis rasmi graduation pada tahun 2017. that time was the lowest time of my life. aku rasa sedih gila2. sampai rasa takda rasa apa2. pada tahun 2017, tiap hari bagi aku adalah seksaan sebab kerja asyik tidur, bangun tidur rasa nak nangis. dalam shower/toilet menangis, dan aku rasa no one knows yang aku menangis sebab menangis pun diam2 je (sakit menangis senyap2 nie wahhahahhaa). life is keep throwing me some lemon. it hurts. masa tu aku tak kerja (malas cari kerja, stress), mak aku asyik bising suruh aku cari kerja dan keluar rumah bergaul dengan orang sebab aku asyik kat bilik, layan laptop, bangun tidur macam orang takdak life. bila mak membebel pasal itu ini, aku rasa betapa useless-nya aku. rasa tak layak hidup kat dunia. patutnya aku je yang mati (astaghfirullahalazim). bila tengok pisau, pen dan sebagainya rasa nak cucuk diri.  lepas tu menangis lagi sebab menyesal fikir macam tu. tapi alhamdulillah, aku jenis pemikir. aku fikir kalau aku mati, family aku mesti lagi sedih. lagipun aku anak pertama. bila fikir pasal tanggungjawab, tekanan orang sekeliling yang banyak tanya pasal life aku, lagi aku stress. bila dah sampai satu tahap, aku persoalkan kenapa aku jadi macam nie, kenapa life aku macam nie. 

masa tu, makan minum aku memang tunggang langgang. aku malas makan mandi. rela berlapar. kekadang aku berjaga sampai pagi. kekadang tak tidur. stress gila2. kekadang rasa pening melampau, tangan bergegar (mungkin sebab tak makan) dan susah bernafas (bila rasa macam nie, aku istighfar banyak). aku tak bagitau sesiapa aku rasa macam nie, aku tak luah kat sesiapa. sebab aku jenis taktau nak meluah aka malas meluah aka malas orang concern. tanda2 stress tumbuh kat muka, muka kusam, jerawat makin banyak, bawah mata makin hitam. susah nak jumpa orang aka malu nak jumpa orang. especially orang yang dikenali. sebab aku nak elakkan pelbagai soalan dan aku tak suka dengar yang kononnya 'nasihat'. bila keluar rumah, jenjalan sejam dua rasa dah pening2 lalat. aku jadi cepat marah, cranky and moody all the time.

masa tu, aku banyak layan laptop, layan anime, layan blog dan tengok segala movie, kdrama, youtube. sebab nak sibukkan diri dan kekadang tidur sepanjang hari, malas nak fikir pasal realiti. bila jumpa orang, buat macam biasa je (dahlah aku jenis pendiam, takbanyak cakap), sama jugak bila kat sosial media (maybe ada la drop sikit hint tapi jarang).

this is a lil bit too personal, but okay once in a while and why not right?

sometimes when people around me care about that and keep talking about what they actually feel and sad about my situations, i really appreciate that sentiment, but i'm not the kind of person who actually feels reassured, i really don't need that kind of talks. i feel bad for making you sad for me. actually, i just need you to cheer me up and act normally as usual. that actually what people need in that kind of situations. at least that is in my point of view. (who actually agree with me) thanks to those who act normally to me during that time.

sometimes, it just because of people. yeah, they maybe care about my family. but the way they care sometimes is a bit too much. it just that we have our own way of doing things. they really need to understand that and just cheering us for doing a great job in living our life.

tapi dalam sedih2, depress/sadness tu, aku cuba cari sisi positif setiap bulan. aku buat WRAP UP ENTRIES tiap bulan kat blog. i can't believe how positive i am (aku try hard gila nak jadi positive), taking pictures, editing and writing become my kind of therapy, i'm quite enjoyed doing it.

masuk tahun baru, 2018. aku sedar yang aku perlu bangkit. i need to change my life. takkan nak jadi hikkikomori selamanya dan buat mak aku sedih. then, aku start cari kerja dengan serious secara online. register jobstreet, apply kerja bidang aku minat dan berkaitan, dapat a few calls dan email untuk interview tapi jauh ya ampun macam kl, kuching dan sebagainya. (maybe aku akan cerita pasal cari kerja, interview di lain post). a step to change myself.

it took me 1 year and a half (almost) to recover my confidence and self-love(?)


so, alhamdulillah. aku dah lepas phase depression or anxiety or just sadness tu. aku taktau pun aku yang mana satu. bagi yang korang2 ada rasa macam tu, be strong okay. kalau hati korang dah tak boleh tengok the 'bright side', positive side in your life. seek for help, jangan sorang2. aku tak berani nak diagnose sendiri. atau maybe cuma sadness. but that feeling really sucks. but see the bright side and don't go to the dark side. keep walking in this life journey, you might fall and hurts, but that will make you stronger in future.

this is the new me. I'm not changing. I'm just learning something from the past :)

love yourself ❤

sorry la kalau blog post nie banyak rojak2. hahahhaa
till then, jaa matta ne~