Sunday, 23 September 2018

chill out

beberapa hari lepas, aku dan adik dan cousin jenjalan setelah berapa lama merancang nak keluar sama. ajak si cousin sorang tu tak dapat keluar sama pulak. so kami keluar bertiga, aku, adik aku dan si aimi (cousin), si arawh (lol cousin jugak) tak dapat join. tak complete la team cousin aka childhood friends nie. lama tak keluar sama2, semua dah dewasa, dah ada komitmen sendiri. bila ingat balik zaman kanak2 ribena dulu, rasa lawak gila perangai semua sebab membesar sama2 kat kawasan yang sama. sekolah menengah yang sama, belajar kat poli pun sama sebab umur dekat2. :)

assalamualaikum dan salam sejahtera
short update :3

aku taktau la kenapa mesti makan kfc bila keluar sama2, hahahaha maybe tu macam easy food kot, semua confirm suka dan mudah dapat, cepat pulak tu.


macam biasa, aku suka try menu baru kfc, value bowl (loaded go bowl - cheezy) basically, bowl nie ada fries, ayam kecik2 dan curahan sos cheese dan mayo. not bad la, dalam rm3.70. boleh jadi snack yang sedap, well cheese!

yasss, milk tea <3

so, masa kitorang keluar sama2 nie, kat sibu (my hometown) sempena Base Jump (orang terjun guna payung terjun dari bangunan tertinggi di sibu iaitu wisma sanyan) ada kawasan jualan makanan dan mini fun fair (buka malam), kitorang pergi petang, mini fun fair belum bukak dan booth makanan pun banyak baru bukak. chill je la sambil duduk tepi rumput sambil minum air yang dibeli. 

tetiba. . . . . 

ada orang gila (entah gila betul ke tidak) datang dekat kitorang dan senyum. omaigad so scary, aku dulu bangun dan nak lari hahahhaha (benda nie bila ingat balik rasa lawak sangat)


makanan. yang. sangat. banyak. sampai taktau nak pilih yang mana. so tak beli. hahahhaha

aktiviti kitorang biasa2 je la, windows shopping, makan2 dan ambik gambar banyak2. hahahhahaha, memori betul, dulu zaman sekolah menengah selalu keluar sama2 jalan2 dan ambik gambar kat kawasan yang sama, rasa macam tak banyak perubahan kawasan tu, cuma banyak bangunan baru dan kawasan rekreasi yang diubah suai.

rindu zaman kanak2. hahahhaa
kekadang kena ambik masa chill jugak. appreciate everyone in your life.  


sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah



Monday, 10 September 2018

KFC crispy tenders dunk and dip

seperti yang ramai tahu, ramai ke? aku still prefer ayam KFC dari mcD (okay don't fight) sebab aku rasa ayam KFC lebih rangup dan portion agak banyak berbanding mcD (price wise; sama je lol). tapi still aku suka ayam KFC mungkin sebab aku membesar dengan makanan KFC hahahhahaha

assalamualaikum dan salam sejahtera
kali ini aku nak share review dan pendapat aku tentang menu baru kfc iaitu
KFC Crispy Tenders Dunk and Dip

aku suka je try menu terbaru kfc sebab curious. (curiosity kills the cat - but the cat got 9 lives and at least it learnt something from it hahhahahahha *BV logic*)

dan menu terbaru nie menarik sikit sebab main cicah celup gituuuu, canggih tak??


 taste the fun? fun ke gais??? are you sure KFC???!

ini combo yang aku pilih, harga RM16.90 (kira mahal la jugak tu T^T) air lipton tu best la


dengan RM16.90 (RM17 je la) ini la yang kita dapat. yeahhhh! 3 ketul crispy tenders (isi ayam) dan seketul part ayam yang aku suka. nasib baik dapat nie, kalau dapat part drumstick tu boleh histeria kejap. lol (aku kureng sikit kat drumstick) 


 ready go! portion dia okay la, agak besar sebab banyak ayam siap ada coleslow dan mashed potato. 

SMOKEY ZESTY DIP
- rasa macam sos tiram yang masin tu tapi cair sikit tambah perahan limau sebab ada rasa masam. it taste weird. tapi aku still makan sebab aku suka sos tiram. expectation aku, rasa dia macam sos black pepper tapi rasa sos tiram gais. sokay. 

CRACKLING RICE POPS
- rasa macam twisties BBQ chicken. menarik jugak la sebab terasa rempah dia. nampak tak yang hijau2 tu, rempah2 daun kari kot. bila makan both, rasa macam kombinasi yang pelik. cuba bayangkan makan ayam cicah sos tiram pastu celup dalam twisties bbq chicken. hahahhahhaha


apapun, nice try kfc, nice gimmick kfc. for those yang suka sos tiram dan mempunyai citarasa yang unik boleh la rasa nie. yang normal2 tak suka benda pelik2, stick to your fav menu! save yourself!! hahahahha k.

nak tak try lagi? boleh je kalau orang belanja. 

dan boleh je kalau tukar sos tu jadi sos cheese dan celup dalam crispy bread crumbs. (idea baru untuk kfc). hahahhahaha sebab cheese can never go wrong.

well lain orang lain citarasa, 
kureng bagi aku maybe lazat bagi orang lain. 

haaa, korang dah try menu terbaru KFC nie ke belum?
share la menu fav korang!


sekian ilal liqa'
see ya when i see yaaa!

Tuesday, 4 September 2018

august 2018 | little update and the favs

pejam celik pejam celik dah bulan ogos. beberapa bulan lagi dah hujung tahun. cepat betul masa berlalu. rasa macam baru semalam tahun baru. hahahahha. bila nak masuk bulan baru, of course aku kena buat monthly update. kena cari benda baik yang terjadi tiap bulan. kononnya.

assalamualaikum dan peace upon you alls!
bulan ogos kira banyak cuti jugak la. hehehhee

macam-macam benda yang terjadi pada bulan ogos ini. antaranya ialah, hari raya aidiladha, hari merdeka untuk tanah malaya dan sebagainya.

22 ogos 2018
juga dikenali sebagai hari raya haji dan hari raya korban. kitorang family sambut jugak dengan makan2 sikit. mak aku buat laksa je. tu pun dah syukur ada makanan untuk jamu tetamu yang datang, dan tak lupa jugak kuih lapis. hahahhahahha

22 ogos 2018 jugak harijadi elin (adik aku), tapi dia tak balik rumah sebab poli tak cuti. cuti masa raya je. esok terus ada kelas, so dia tak balik. hahahhahhaa kesian, dah la raya haji dan cun pulak birthday dia, so sambut kat poli je la. tumpang sedih dan simpati. lol

cuti sehari, esoknya back to work. yihaaaa


31 ogos 2018
tarikh merdekanya tanah malaya. tahniah. pada 31 ogos 2016 arwah bapak aku meninggal. so, nie dah masuk tahun kedua arwah tidak lagi bersama kami. al-fatihah.

mak aku semangat nak gantung bendera. siap beli dan gantung bendera kat pagar lagi. bila perhati betul2 kat kawasan perumahan kitorang, rumah kitorang je la yang ada gantung bendera besar2. hahahhahaha yang lainnya entah la, maybe ada pasang sorok2 dalam rumah kot. who knows.


laksa sarawak hari raya aidiladha

 
takoyaki again. hahahaha tiap bulan ada gambar takoyaki. 

kek pandan gula apong, sedap sangat. nie officemate punya adik ya buat, officemates banyak yang suka share makanan. aku selalu kena tegur suruh makan banyak sebab kurus sangat. hahahhahahha

brownies! akhirnya dapat merasa brownies. first time nie makan brownies, sedap sangat. brownies nie sepupu aku yang jual. harga sangat berpatutan dan rasa sangat sedap. yang aku beli nie adalah trial pack, rm5 satu pack. memang berbaloi. kalau craving benda manis memang sanggup aku beli. jealous la dengan orang yang rajin baking nie. 


FAVOURITES!! ❤

kobayashi's maid dragon anime character, Kanna, my fav loli character ❤
shopping lazada, beli external hardisk 1tb (boleh simpan movie banyak2. heheheh) yang lama dah aku wishlist, wishlist tercapai alhamdulillah, tujuan nak beli external hard disk sebab storage laptop aku dah berkali2 bagi amaran warna merah. banyak sangat anime yang aku download, dah download, habis tengok, sayang pulak nak delete (sebab nak rewatch), download pun pakai data (data = duit) jangan membazir kita simpan dalam external hard disk. dalam 150gb koleksi anime aku berjaya dipindahkan dalam external hard disk. hahahhahahhaha

peri pera ink velvet (celeb deep rose)
a fav thing of the month, tiap hari pakai sebab tahan lama. warna dia macam orang2 sikit, masa pilih nie, aku ingat warna dia macam dark red, maroon2 gitu, rupanya red with some hint of orange. okay jugak, no problem bagi aku asal tak pink sangat. hahahhahah, aku ada review sikit blogpost lepas. <HERE>. belek2 instagram ALTHEA, peri pera airy ink velvet dah available!! 



SONGS!

my first fav utaite is MafuMafu, but nowadays I've been loving all Eve's song! (his voice kinda remind me of Kenshi Yonezu) especially this one here! the beat makes me excited and the lyric so cool and disturbing at the same time. 

Eve - Demon Dance Tokyo
how ironic the lyric is, how ironic the MV is. totally in love. this is my 'go to work' beats. hahahha

MafuMafu's cover - SNOBBISM
that high chorus tho, *cries*

🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜

so, bulan ogos korang macam mana? ada benda best jadi?
perasan tak perubahan blog nie? hehehehhehehehhe

sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya!