REVIEW | althea petal velvet sunaway

. Tuesday, 20 November 2018 .

aku kembali dengan another review pasal kbeauty. flips shawl. blog nie dah macam blog beauty walaupun owner blog bukanlah seorang yang beautiful outside but inside. lol rip grammar. 

assalamualaikum dan anyeonggg yeorobunnnn!
REVIEW | althea petal velvet sunaway
macam yang korang dah tau berdasarkan title blog post, kali nie aku nak review produk terbaru by Althea sebab iolls kan althea angels *flips shawl lagi*

the star of this blog post Althea Petal Velvet Sunaway!

zaman sekarang banyak yang dah sedar kepentingan perlindungan daripada cahaya matahari nie terutama bagi kita di Malaysia yang beriklim khatulistiwa, dan bercuaca lembap (humid). so, kena la cari sunscreen yang sesuai untuk cuaca dan keadaan di Malaysia kannn!

first, aku nak bagi sebab kenapa kena pakai sunscreen?!

1. melindungi kulit daripada cahaya UV yang bahaya
jenis-jenis cahaya UV :-

πŸ”₯UVA rays (aging rays) - menyebabkan kedut dan tompok penuaan (age spots) serta boleh melalui tingkap kaca.
πŸ”₯UVB rays (burning rays) - sebab utama berlakunya 'sunburn' dan tidak boleh melalui tingkap kaca. 

2. melambatkan proses penenuaan dan kedutan kulit.

3. mengelakkan kanser kulit.


key ingredients
🌹Damask rose extract - Deeply hydrating and soothes irritations, leaving the skin feeling healthy
🌻Hyaluronic acid - A humectant that attracts moisture to the skin, preventing dehydration
πŸ€Geranium oil - Gives the skin a radiant boost and heals acne

semua bahan diatas dan kebaikkannya adalah semua yang aku perlukan, sebab kulit muka aku kering, sensitif dan ada acne. yassssss!
from althea website



BV's reviews on Althea Petal Velvet Sunaway 

pros
🌸 tiada bekas putih/kelabu bila digunakan untuk muka (no whitecast)
🌸 tidak berminyak dan terasa ringan lol (non greasy and lightweight)
🌸 SPF 50+++ antara perlindungan matahari tertinggi
🌸 cepat menyerap (fast absorption)
🌸 melembabkan kulit, rasa bouncy2 lepas letak kat muka (hydration)
🌸 tiada breakout, penting nie sebab kulit aku jenis sensitive dan berjerawat hahahhaa

cons
🌸 bau agak 'overpowering' atleast bagi aku la sebab aku tak berapa suka produk yang bau kuat. tapi adik aku suka bau dia sebab macam bau air bandung / sirap rose.
🌸 chalky texture (?), aku tak pandai explain yang nie, tapi sebab kulit aku jenis combination dan kering, lepas beberapa jam guna, rasa chalky terutama area kulit kering yang senang mengelupas (hujung bibir dan dagu), solusinya, aku kena guna moisturiser dulu dan reapply sunscreen nie.

conslusion,
aku suka guna petal velvet sunaway, rasa woaaahhhh gitu masa first time guna sebab tak tinggal kesan putih/kelabu kat kulit dan kulit rasa lembut dan natural je, rasa tak pakai apa2 kat muka pun ada. so far, nie adalah produk sunscreen favourite aku sebab cepat meresap, tak payah tunggu lama dan muka rasa tak berminyak langsung bila guna. 



cara penggunaan SUNSCREEN yang digalakkan,
😎 guna 15 minit sebelum berhadapan dengan cahaya matahari aka keluar rumah
😎  reapply lepas dua jam
😎  apply produk dengan mencukupi untuk cover kulit yang terdedah kepada cahaya matahari terutama bahagian muka, tangan dan sebagainya


🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

mana nak beli?

Petal Velvet Sunaway RM43 (here)
Petal Velvet Set -petal velvet sunaway + petal velvet powder- RM53.10  (here)

or just check this out!


siapa malas guna sun protection? kita geng tapi sekarang dah rajin sikit. lol 

ilal liqa'
see ya when i see ya!

aku kembali dengan another review pasal kbeauty. flips shawl. blog nie dah macam blog beauty walaupun owner blog bukanlah seorang yang beautiful outside but inside. lol rip grammar. 

assalamualaikum dan anyeonggg yeorobunnnn!
REVIEW | althea petal velvet sunaway
macam yang korang dah tau berdasarkan title blog post, kali nie aku nak review produk terbaru by Althea sebab iolls kan althea angels *flips shawl lagi*

the star of this blog post Althea Petal Velvet Sunaway!

zaman sekarang banyak yang dah sedar kepentingan perlindungan daripada cahaya matahari nie terutama bagi kita di Malaysia yang beriklim khatulistiwa, dan bercuaca lembap (humid). so, kena la cari sunscreen yang sesuai untuk cuaca dan keadaan di Malaysia kannn!

first, aku nak bagi sebab kenapa kena pakai sunscreen?!

1. melindungi kulit daripada cahaya UV yang bahaya
jenis-jenis cahaya UV :-

πŸ”₯UVA rays (aging rays) - menyebabkan kedut dan tompok penuaan (age spots) serta boleh melalui tingkap kaca.
πŸ”₯UVB rays (burning rays) - sebab utama berlakunya 'sunburn' dan tidak boleh melalui tingkap kaca. 

2. melambatkan proses penenuaan dan kedutan kulit.

3. mengelakkan kanser kulit.


key ingredients
🌹Damask rose extract - Deeply hydrating and soothes irritations, leaving the skin feeling healthy
🌻Hyaluronic acid - A humectant that attracts moisture to the skin, preventing dehydration
πŸ€Geranium oil - Gives the skin a radiant boost and heals acne

semua bahan diatas dan kebaikkannya adalah semua yang aku perlukan, sebab kulit muka aku kering, sensitif dan ada acne. yassssss!
from althea website



BV's reviews on Althea Petal Velvet Sunaway 

pros
🌸 tiada bekas putih/kelabu bila digunakan untuk muka (no whitecast)
🌸 tidak berminyak dan terasa ringan lol (non greasy and lightweight)
🌸 SPF 50+++ antara perlindungan matahari tertinggi
🌸 cepat menyerap (fast absorption)
🌸 melembabkan kulit, rasa bouncy2 lepas letak kat muka (hydration)
🌸 tiada breakout, penting nie sebab kulit aku jenis sensitive dan berjerawat hahahhaa

cons
🌸 bau agak 'overpowering' atleast bagi aku la sebab aku tak berapa suka produk yang bau kuat. tapi adik aku suka bau dia sebab macam bau air bandung / sirap rose.
🌸 chalky texture (?), aku tak pandai explain yang nie, tapi sebab kulit aku jenis combination dan kering, lepas beberapa jam guna, rasa chalky terutama area kulit kering yang senang mengelupas (hujung bibir dan dagu), solusinya, aku kena guna moisturiser dulu dan reapply sunscreen nie.

conslusion,
aku suka guna petal velvet sunaway, rasa woaaahhhh gitu masa first time guna sebab tak tinggal kesan putih/kelabu kat kulit dan kulit rasa lembut dan natural je, rasa tak pakai apa2 kat muka pun ada. so far, nie adalah produk sunscreen favourite aku sebab cepat meresap, tak payah tunggu lama dan muka rasa tak berminyak langsung bila guna. 



cara penggunaan SUNSCREEN yang digalakkan,
😎 guna 15 minit sebelum berhadapan dengan cahaya matahari aka keluar rumah
😎  reapply lepas dua jam
😎  apply produk dengan mencukupi untuk cover kulit yang terdedah kepada cahaya matahari terutama bahagian muka, tangan dan sebagainya


🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

mana nak beli?

Petal Velvet Sunaway RM43 (here)
Petal Velvet Set -petal velvet sunaway + petal velvet powder- RM53.10  (here)

or just check this out!


siapa malas guna sun protection? kita geng tapi sekarang dah rajin sikit. lol 

ilal liqa'
see ya when i see ya!

9 comments

  1. Hi dear. Nice sharing BV sebab haritu dayah ada survey jgk benda ni, btw awak guna camera ape yer. Cantik giler gambar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, boleh la tru lepas nie :)
      BV guna camera phone and edit kat vsco :D

      Delete
  2. cantik dan kemas packaging dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, BV pun tertarik dengan packaging dia :D

      Delete
  3. Sama. Tak suka bau dia tapi nasib baik lepas pakai tu bau dia hilang. Malas jugak pakai sunscreen sebabtu selalu sunburn hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann, tapi okay je sebenarnya :D sama la, sekarang rajin sikit sebab ada yg cepat meresap macam althea velvet sunaway nie :D

      Delete
  4. yang ni bukan kak pip saja yang suka pakai, husband pun tumpang sekaki...

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!

newer older Home