Wednesday, 6 March 2019

pengalaman pertama kali naik kapal terbang

pada penghujung bulan februari hari tu, aku dan cousin ada trip pergi KL dan melaka dan dari sibu ke kuala lumpur, tu adalah pengalaman pertama aku naik kapal terbang atau dalam bahasa sarawak, belon. antara pengalaman yang tak dilupakan sebab iolls kan tak pernah naik kapal terbang. umur 23 ++ baru naik kapal terbang of course kena tulis jugak pengalaman nie. lols.

assalamualaikum dan salam sejahtera~


perasaan naik kapal terbang? takut?? no lah, aku excited giler bila bayangkan perasaan terbang di udara dan akhirnya aku guna jugak fungsi AIRPLANE MODE dalam handphone! satu achievement nie. hahhahahha. alhamdulillah, cuaca elok, landing smooth je. sepanjang penerbangan aku tak dapat tidur sebab excited kot. lol

kitorang guna airasia, so aku duduk kat tepi tingkap. pemandangan tak berapa sangat sebab kat area sayap kapal terbang. tapi takpe sebab masih nampak. antara benda yang excited nak try ialah makanan. akhirnya aku dapat merasa nasi lemak pak nasser yang famous tu. sedap jugak nasi lemak tu. cousin aku pulak makan nasi ayam kung pao. 

excited makanan datang panas2. dihantar pulak pramugara yang handsome2. hoho 

sedap weh. sambal dia pedas2 cili, dan rendang ayam tu pun sedap! cuma air tu tak cukup. hahahhaa

satu cabarannya ialah, telinga rasa pelik. bila nak landing rasa sakit pulak telinga, ada tak tips nak bagi tak sakit sangat rasa telinga?? tu je la yang problem nya. yang lain okay je, plus dapat tengpk pramugara yang boleh tahan handsome dan pramugari cantik2 yang sentiasa senyum. hahhaahhaha

so far, itu je la pengalaman aku. harapnya lepas nie makin gigih la kumpul duit nak travel. hahaha. next post aku cerita pasal trip aku ke KL dan Melaka pada bulan February lepas. harapnya tak malas je la. :3

macam mana pulak pengalaman pertama korang naik kapal terbang?
excited ke takut2? hehehehe

sekian,
ilal liqa'
thanks for reading :3

Friday, 1 March 2019

Althea Exclusive Makeup Line x Simple Makeup Look


assalamualaikum dan salam sejahtera~

meh cerita pasal makeup dan Althea :) kalau selalu bukak instagram, memang dah tau la Althea dah melancarkan produk terbaru dalam kategori makeup, masa memula tengok dan baca pasal benda nie kat website Althea, of course rasa excited giler!!

kali nie, aku nak review pulak apa yang ada, kena la baca dulu. whehehehe

Althea ada keluarkan 5 produk terbaru iaitu :
ALTHEA EYE PALETTE SUNRISE & MOONRISE BCL X ALTHEA
ALTHEA WATERCOLOR CREAM TINT 
ALTHEA FLAWLESS CREAMY CONCEALER
ALTHEA SPOTLIGHT EYE GLITTER
ALTHEA SKIN RELIEF SPOT FILM GEL

 ALTHEA EYE PALETTE SUNRISE & MOONRISE BCL X ALTHEA
eye palette nie adalah antara produk makeup yang paling aku excited nak try sebab warna dia serius semua cantik2 dan warna2 yang aku memang cari dalam eye palette. dan packaging dia sangat exclusive gituuu, palette nie adalah kolaborasi antara Althea dan Bunga Citra Lestari. terbaik kan.

Pros
💗 Pigmented
💗 Totally in love with all shades available
💗 Sturdy packaging and big mirror!
💗 Easy to blend

Cons
💗 a little bit powdery


 ALTHEA WATERCOLOR CREAM TINT 
gembira sangat bila Althea decide nak keluarkan TINT! i love lip tint, senang cerita nie antara produk yang aku paling suka. hahahhaa semua la aku suka. pilihan warna dia pun menarik paling penting, ringan di bibir. sebab dia cream, so dia akan moisturise bibir kita gitu. 

Pros
💕 Pigmented and stained 
💕 Moisturize my lips
💕 Great colour shades (my fav is Marron Cream)
💕 Sleek packaging and 'easy to apply' applicator
💕 Fruity scents that I really like!!

Cons
💕 none >..<

PRICE | RM20 (each) and RM72 (set of four)

 Plum Cream, Strawberry Cream, Peach Cream and Marron Cream without flash

  Plum Cream, Strawberry Cream, Peach Cream and Marron Cream with flash

all available shades!! semua cantik2, serius! 

 ALTHEA FLAWLESS CREAMY CONCEALER
concealer! aku selalu jugak guna concealer kalau ada masa lebih nak makeup sebab kadang2 tengok muka sendiri macam banyak pulak nak kena cover. lol. kali nie, Althea terus keluarkan 4 shades of concealer yang pilihan warnanya sesuai untuk warna kulit asian. bermula dengan yang paling cerah, 01 Vanilla, 02 Ginger, 03 Honey and 04 Mocha. my shade is honey. 

Pros 
💛 Good texture, smooth and creamy
💛 Easy to apply applicator
💛 Blendable with others shades
💛 Good coverage

Cons
💛 Not long lasting enough

PRICE | RM15 (each)

 ALTHEA SPOTLIGHT EYE GLITTER
eye glitter adalah antara produk makeup utama kalau nak buat makeup ala2 korean style gitu sebab eye glitter buat mata nampak lebih menyerlah gituuu. selalunya dorang letak eye glitter untuk buat 'aegyosal' dibawah mata supaya mata nampak comel dan besar gitu. boleh jugak letak kat eyelid, no probs!

Pros
💜 Liquid textures and easy blend (on eyeshadow)
💜 Glitter so pretty! come with two shades Gold Light and Pink Light (my fav is Gold Light)
💜 Glitter stays on the skin 

Cons
💜 The eyeliner style applicator a little bit hard for me lol

PRICE | RM24 (each)

ALTHEA SKIN RELIEF SPOT FILM GEL
ada masa jerawat keluar, mood nak makeup pun terbatal sebab taknak buat jerawat contact ngan makeup. hahahhaha. tapi dengan adanya skin relief spot film gel nie, kalau ada jerawat pun okay je kalau nak makeup. this is for me!!

Pros
💚 Cooling sensation
💚 Nice scent (tea tree oil??)
💚 Do relieve some acne

Cons
💚 Takes time to dry

PRICE | RM19 (here)


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
SIMPLE MAKEUP LOOK by BV
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
ahem, aku bukan la sejenis yang selalu makeup, pro pun bukan. cuma aku minat la tengok tutorial makeup, entah kenapa bila tengok tutorial makeup ada rasa 'satisfying' gitu. apa2pun, kali nie aku nak share simple makeup look yang aku selalu try bila musim perayaan ataupun kalau rajin. ohohhh

aku suka makeup simple dan natural sebab, aku rasa lebih cantik begitu. lol

sebelum makeup, kena la buat skincare step dulu dan jangan lupa letak Althea Skin Relief Spot Gel kat tempat yang bermasalah. next boleh la teruskan dengan makeup!

bahan-bahannya :
1. cushion/foundation
2. eyeshadows (Althea x BCL Eye Palette)
3. eye glitter (Althea Spotlight Eye Glitter)
4. cream tint (Althea Cream Tint)

Step 1 
Cushion/Foundation then concealer

Step 2
Eye makeup

Step 3 
Blusher and Higlighter

Step 4
Lips

 eyeshadow, untuk 'look' nie, aku tak guna eyebrow pencil dan concealer langsung sebab kening aku jenis susah nak berkerjasama and i like how it is. 

 sis main sapu je you all, guna jari pun bolehhhhh~

untuk area bawah mata (line putus2 putih), sis guna eyeshadow matte warna maroon supaya mata nampak lebih bermaya dan cantik. boleh je guna warna lain, asalkan jenis eyeshadow matte supaya tak overpowering eyeshadow untuk eye lid. 

dan untuk area garisan putus2 warna oren tu, sis letak eye glitter. supaya mata nampak lebih besar. 

untuk eyeshadow, pilih warna yang korang suka, dua warna (blend je) dan untuk yang tengah2 tu sis letak eyeshadow jenis glitter sikit. kalau letak full eyeshadow glitter pun boleh. sis letak eyeshadow kat area eyelid je sebab taknak obvious sangat, nama pun simple look kan.

yang line putus2 pink tu aku guna Althea Cream Tint as blusher, tak sangka pulak senang gila nak blend sebab jenis cream kan, cantik pulak result diaaa! dan untuk line warna kuning tu, aku letak 'highlighter' yang ada dalam eyeshadow palette supaya nampak lebih cool gitu. lol. untuk blusher dan lips aku pilih warna Strawberry Cream. comel jugak. hahahhaha 

final look! kalau korang (aku) tahu lukis kening dan guna concealer memang lagi cantik kot. hahahhahaa. apa2pun aku satisfied jugak la dengan this look sebab macam cantik macam comel je. 

cantik tak sis makeup? HAHHAHAHAHA
kalau korang dah cuba style makeup Simple look nie, meh la bagitau, please! ohoh


dah try Althea Exclusive Makeup tak??

sekian,
ilal liqa'

Saturday, 9 February 2019

wow wow west | western foods in sibu!

antara salah satu azam tahun 2019 aku adalah, eat more and be happy. hahahhaa. tapi serius, memang tu salah satu azam aku tahun 2019, sebab aku suka makan dan makan makanan sedap boleh buat orang happy. easy. bak kata pepatah, gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati. cewahhh.

assalamualaikum dan salam sejahtera, 
kali nie aku nak share satu kedai makan western yang ada di sibu. sebenarnya, agak susah cari kedai makan yang specialize in western food di sibu. kalau ada pun, menu campur2 gitu. tapi kali nie, dah ada, yay!

wow wow west, sibu
jom baca review aku untuk makanan2 di sini!

Pasta Aglio Olio with Grilled Chicken RM10
rasa pasta dia biasa2 je bagi aku, untuk harga rm10, portion memang cukup untuk seorang makan dan grilled chicken tu banyakkkkk! kitorang kongsi2 makan, sebab first try dan nak merasa semua. hahahaha


Signature Grilled Chicken Chop RM15
signature dish di wow wow west, mulanya aku nak order fried chicken instead of grilled, tapi dorang tak serve/masak lagi fried foods, sebab kalau tak silap, fried food dalam pukul 4pm dan keatas. ahhh nak merasa jugak nanti. hahhahaha

grilled chicken chop tu masih juicy, tak kering dan lembut je. plus, potion memang banyak. kalau aku memang tak mampu habiskan satu plate nie sorang2. bukan satu piece grilled chicken dia bagi, DUA ok, banyakkk gilaaa. paling aku suka, mashed potato tu sedap ya rabbi! mashed potato tu tak terlalu hancur, dan ada rasa creamy2 gitu, i like! makan tanpa kuah/sauce sebab sedap sangat. lol. kuah mashed potato tu pun macam light2 rasa lada tak terlalu kuat, okay2 je.


Beef Pepperoni Pizza RM19
pizza crust nipis dan hampir rangup. aku suka pizza macam nie, pizza sederhana besar dan ada 8 slices, kitorang 4 orang makan 2 slice sorang, memang sedap dan mengenyangkan bagi aku. cheese dia tak begitu overhelming dan pepperoni banyak. ish teringin nak repeat lagi. lain kali nak try pizza lain pulak.


Love Potion RM2
dorang curious dengan menu minuman love potion nie, sebab tu order. memang menarik nama dia love potion kan, sesiapa yang curious memang akan order. sebenarnya love potion tu air teh sejuk je kot? idk really hahahha. not bad la. tea good for our body.


Mushroom Soup RM6 each
mushroom soup served with 2 pieces of garlic bread. macam pizza je style garlic bread tu nice! tapi aku tak minat garlic bread, so my sis and cousin yang rasa dan dorang kata sedap sebab rasa garlic tu ada (kuat) dan sesuai dengan ketebalan roti. aku cuma merasa mushroom soup, memang sedap walaupun agak cair tapi still rasa dia creamy dan sedap! aku mampu habiskan semangkuk nie sorang2. memang cun makan dengan pizza. bosan pizza style biasa, celup je masuk mushroom soup, sedap jugak. hhhahahhahaa


Natural Purple Soda RM5
sebab curious aku order la kan, yang purple tu perasa natural. bunga yang kecik warna purple tu (aku lupa nama), rasa dia? hmm not bad la. cuma i hope rasa soda tu banyak. sebab yang nie macam sikit je rasa soda plus air kosong dengan rasa daun. jadi pelik bila minum setengah, rasa soda dah hilang. of course aku stir dulu sebelum minum, tapi rasanya masih pelik. but it is a pretty drink. lol


menu, dari gambar tu boleh nampak macam mana makanan2 dia kan. what you see is what you gonna get. nice! aku suka gila tengok gambar kat menu dia, dan ada gantung gambar2 makanan tu kat dinding. those food photographer deserve some award. hahahhahha

menu with prices. okay kan harga dia? 

ahhh i really wanna try Fried Chicken Chop with Nacho Cheese and Fish & Chip with Tartar sauce next time! anyone??

suasana di wow wow west nie sangat selesa dan cantik. aku suka lighning kat sini sebab 'instagrammable' gitu, ambil gambar pun cantik je. paling menarik, open kitchen, bahagian dapur boleh nampak dan nampak la chef2 tengah memasak. rasanya boleh je berdiri tengok chef masak makanan korang kalau rajin. lol

halfway~
tak lama pun tunggu makanan walaupun banyak orang kat sini. keep this good services ya!

satu lagi benda yang aku suka pasal wow wow west, waiter akan bagi list menu nie dan kitorang tulis sendiri apa yang dikehendaki, tak payah la susah2 waiter tunggu lama2 untuk kitorang decide nak makan apa kan. kalau dah decide semua, panggil je waiter dan bagi nie. done!

yayyy, pizza for life.
as a pizza lover, i approved this pizza!

selesai makan. kekenyangan! 
total = RM70+ (bila bahagi 4 memang berbaloi) hahahhaa

waiter pun okay semua, yang tukang ambik gambar nie pandai pulak ambik gambar, straight je dan fokus je. muka aku tu tengah menahan makanan dalam mulut, tu la senyum halfway je. hahahhaha

halal?
no halal certification but served no pork and all meat from halal certified suppliers. (nie aku tanya kat fb page dorang).

mata mana?!

so far so good. repeat?
of course.

thanks to my cousins, aimi and arah for good times and sharing foods is our greatest strength. walaupun asalnya semua rangkak belaka. nak diet ya acah jak nak? lol 

p/s | not sponsored post bcs i really enjoyed the foods there.

kalau korang pergi western restaurant, korang suka order menu apa?

ilal liqa'
see ya when i see ya!


Tuesday, 29 January 2019

2018 in the nutshell

finally, dah masuk minggu kedua tahun baru 2019 baru ada mood nak menaip kat blog. tengah feel tahun baru sambil nak throwback apa yang terjadi pada tahun 2018. kalau yang memang follow update kat blog nie memang dah tau dah pasal life aku sebab mostly aku cerita kat blog. especially bila tiap bulan ada aku ada buat monthly summary gitu. tujuannya, supaya aku lebih menghargai setiap benda yang terjadi dalam kehidupan. ewahh~

assalamualaikum dan salam sejahteraaaaa!

nie nak cerita konklusi 2018 bagi seorang BV. 


did i achieve my 2018 resolution? 
yes, i did get a job. finally. 
something related (a bit) to my course and something that is unexpected. lol

bagi aku, as a full time working adult, ada masa aku rasa macam tak cukup masa. terkejar2 buat semua benda especially berkaitan life. entah kenapa. kekadang rasa free sangat.

pada tahun 2018, aku belajar beberapa skills baru dan i'm really proud of it. 
- Improvement in my problem-solving skills (IT related)
- AutoCAD and Rhino (2D and 3D software)
- Keyshot (for 3D rendering)

mostly aku belajar sendiri melalui internet masa kerja, sebab aku introvert dan rasa malu2 nak tanya benda. tapi ada masa aku beranikan diri jugak. hahahhahhaa tu je la problem aku. yang lain okay, just bila part nak mintak tolong rakan sekerja tu ambik masa sikit untuk aku. bila tiap masa kerja, hadap benda sama, terasa jugak beberapa improvement, dari tak pandai langsung guna autocad, sekarang dah pandai. dari acah2 guna 3D, akhirnya dah boleh buat drawing 3D berdasarkan drawing 2D. semua atas arahan boss. hahahhaha

masa mula2 dulu, terasa susah jugak benda nie, tapi takkan nak cakap 'i can't' dengan boss kan, so mostly kalau ada arahan baru yang aku taktau, aku akan jawab 'i'll try'. nasib baik boss jenis yang sangat memahami. sekarang pun masih rasa susah jugak tapi dah tau selok belok sikit. paling aku bangga, aku discover software Keyshot untuk 3D rendering, sebab masa tu boss suruh cari software untuk buat 3D tu nampak real sebab dalam Rhino, tak berapa banyak material untuk rendering. so, bila dah tau wujudnya software tu dan mudah gila nak guna. apa lagi, happy laaaa boss. kot. part 3D rendering jugak part paling aku suka. hahahhaha

banyak pulak cerita part kerja.
aku ada buat draft (belum habis taip) tentang pengalaman cari kerja, interview and etc, patut ke aku habiskan dan publish?


financial management
- paying for student loan monthly 
- failed in saving money for emergency (rasa susah sangat benda nie)
- always have a plan to buy unnecessarily stuffs hahahhaha
- download an app to track my financial (money manager)

paling gembira bila dah boleh bayar ptptn setiap bulan dengan jumlah yang tetap. tapi aku rasa susah sangat nak saving sebab gaji cukup2 untuk bajet bulanan macam transport, foods, mom and etc. yes, jujur aku kata, gaji aku sekarang adalah di tahap minimum untuk diploma fresh grad. sebab aku sendiri mintak macam nie dulu sebab aku sedar aku kurang experience dan desperate for a job. hahahhaaha serious bukan mudah nak cari kerja kat tempat aku especially bila majority chinese and mandarin is a prequisite for some jobs. tapi tu la, aku percaya rezeki ada dimana2 dan kena selalu ikhlas dalam buat kerja. :)

i'm still struggling in managing my financial because, ONLINE SHOPPING and nafsu nak makan semua benda. wakakakakkaa. 

am i being too personal? yeah. idk, i really hope people can learn from this lol. 

banyak pulak cerita pasal kerja. hahhahahhaa


bagi aku, tahun 2018 sama je macam tahun2 sebelumnya, cuma tahun 2018 macam umphh sikit sebab rutin harian bertukar sebab kerja. merasa jugak jadi dewasa. hahahhahaha. merasa jugak stress dan tetiba dapat merasa migraine. lol, inikah dewasa?

apapun, baik buruk yang berlaku, tahun 2018 mengajar aku jadi lebih tabah dan jangan cepat putus asa. 

complication monthly summary pun aku berjaya buat setiap bulan kat blog. walaupun benda merepek je aku update, ada jugak yang membaca. tak kisah la silent reader, top commentor dan visitor, aku appreciate korang yang bukak blog nie dan baca blog post aku. tahun 2018, tahun yang agak slow bagi aku terutama part nak update blog. idea memang banyak, draft berketul2, tapi nak habiskan tu malas. (sama la macam post nie, sepatutnya awal bulan januari post, tapi nie dah nak hujung bulan wakakaka).

benda best yang terjadi pada tahun 2018

Dapat kerja dan bayar ptptn (JUNE 2018)
alhamdulillah, struggle yang amat pergi interview dup dap. entah bila nak cerita. hahahhaa

Althea Angel (READ HERE)
benefitnya banyak dapat produk kbeauty dan jadi ambassador Althea, serius sangat gembira bila terpilih. sebab tu la banyak blog post pasal kbeauty sekarang, terima kasih Althea, sebab pilih blog sendu nie.

Menang Voucher RM600 Lazada 11.11 (CONTEST POST)
yayy, menang bagi kategori creativity, tbh, semua benda yang aku wishlist tu aku tak beli. ada la beli satu, tu pun dengan duit sendiri. untuk voucher aku beli benda lain pulak. wakakkaka. nanti la aku share kalau rajin. lol

ok dah penat dan taktau nak taip apa dah. 

wahh baca sampai habis ke? thanks!

jom sama2 teruskan kehidupan, fighting! :)




Saturday, 5 January 2019

december 2018 | end of the year

dah masuk tahun baru dah pun, dah tiba masa aku buat conclusion untuk bulan disember. nak kata banyak benda terjadi tak jugak. cuma ye la, banyak gambar je. hahahhaa

assalamualaikum dan salam sejahtera, 
so apa cerita aku pada bulan disember nie?!
aku jenis jarang sakit, demam dan flu. so, pada penghujung tahun 2018, aku dapat flu dan batuk2. hahahhaha memang musim orang demam dan dapat flu kot, satu office batuk2 dan achommm2. sorang batuk berbalas2 macam balas pantun. lol

nasi kakwok, masa nie dalam pukul 10.30 office blackout, ups (power supply untuk pc) pun tak berfungsi sebab satu kawasan tu blackout konon kabel elektrik kena curi. satu office happy2 lol dan diberi kebenaran lunch awal dan balik office pukul 1 petang sementara tunggu pihak bertanggungjawab baiki elektrik. so kitorang officemates jalan2 kat mall dan lunch sesama makan nasi kakwok. bila balik office, masih blackout dan masih rilek2 tak buat kerja. bestnyaaaa hidup. wahahahaha. dalam pukul 3 baru ada elektrik balik. sambung balik buat kerja XD

sedap weh benda nie, aku taktau nama dia tapi yang nie macam butter prawn cuma udang tu dah dikupas dan dijadikan bulat2 dan digoreng rangup macam cucur  tapi mainly prawn lepas tu disaluti butter. sedap!
christmas eve? 24 haribulan sehari sebelum christmas. masa lunch, boss bawak kitorang makan kat hotel. plan awal nak makan kat steamboat tapi tak jadi. plan awal jugak nak tengok wayang sama2 tapi tak jadi jugak sebab entah kenapa. lepas lunch balik office sambung buat kerja.

masa lunch tu banyak gila makanan. officemates main order je apa benda dorang nak makan. hebat betul appetite dorang. aku makan mee hokkien, sekali datang terkejut tengok besar betul pinggan dan portion, so aku sharing is caring la dan siap tapau bawak balik. lol. first time jugak makan itik panggang. not bad la rasa dia. 

lepas tu, gift exchange! bajet rm30, rasa excited nak pilih hadiah apa untuk gift exchange sebab my first gift exchange with officemates. hahahhahaha. so, aku plan la awal beli online from china tapi at the end aku terpaksa beli lain sebab barang lambat sampai. hahahhahhaa

awww aku dapat hadiah paling cute!!! coins bank paling cute overload. so lucky XD it was fun!

black pepper chicken with plain rice. out of nowhere. hohohoh

the last day of the year. ending a year with prosperity!

rezeki akhir tahun. sedap jugak layan pizza dan kfc. hahahhahaa

FAV of the month!

another new products by Althea, hampir tiap bulan Althea keluar produk baru! terbaik la. aku excited.

Stay Fresh Body Sparkling Mist
pros
- fruity and floral scents (both is my fav kind of scents)
- floral (rose?) with a hint of fruity citrusy? so i kinda feel sweet and fresh at the same time, suitable to use after bath before you're going out ><
- spray type!!

cons
- not long lasting on body but on clothes? lol
- big packaging, because i personally like travel size, portable packaging because my handbag is small T^T

overall, i kind of like it, sometimes i use it to feel fresh whenever i need some good scents even i am at home, gotta stay fresh and smell nice all the time. 

Pore Purifying Serum Cleanser
pros
- do what it need to do as makeup remover and deep cleanser
- nice scent 
- make my skin feel smooth and hydrated after using it as cleanser
- no breakout 

cons
- none

i really like this one!! my second fav after althea primer water in skincare range.

💧💧💧💧💧💧💧

ingat tak post MY TOP 10 KBEAUTY WISHLIST ON ALTHEA!? aku berpeluang pilih 4 produk dalam wishlist tersebut, produk tambahan ada 2 sebab well, mesti ada benda tersasar dari target. hahahhaha. akan buat satu blog post jugak dan short review, kena guna beberapa minggu dulu baru confident nak review. 

🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕

taktau dah cerita pasal apa. hahahhaa nak cerita pasal anime, banyak sangat nanti. hahhahaa. pokoknya, december 2018 aku boleh tahan eventful bagi seorang introvert yang malas bersosial dan tak suka keluar macam aku. walaupun dapat flu pada akhir tahun, alhamdulillah tak la teruk sangat, cuma tu la, mucus melebih2. lol.

tahun baru dah, tengah cari idea berasingan untuk karangan blog post recap tahun 2018. nak buat blog post khas untuk tahun 2018 sebab banyak benda berlaku. hehehehhee

december 2018 korang pulak macam mana?

sekian, ilal liqa'
see ya when i seeeeee yaaa!