Tuesday, 29 January 2019

2018 in the nutshell

finally, dah masuk minggu kedua tahun baru 2019 baru ada mood nak menaip kat blog. tengah feel tahun baru sambil nak throwback apa yang terjadi pada tahun 2018. kalau yang memang follow update kat blog nie memang dah tau dah pasal life aku sebab mostly aku cerita kat blog. especially bila tiap bulan ada aku ada buat monthly summary gitu. tujuannya, supaya aku lebih menghargai setiap benda yang terjadi dalam kehidupan. ewahh~

assalamualaikum dan salam sejahteraaaaa!

nie nak cerita konklusi 2018 bagi seorang BV. 


did i achieve my 2018 resolution? 
yes, i did get a job. finally. 
something related (a bit) to my course and something that is unexpected. lol

bagi aku, as a full time working adult, ada masa aku rasa macam tak cukup masa. terkejar2 buat semua benda especially berkaitan life. entah kenapa. kekadang rasa free sangat.

pada tahun 2018, aku belajar beberapa skills baru dan i'm really proud of it. 
- Improvement in my problem-solving skills (IT related)
- AutoCAD and Rhino (2D and 3D software)
- Keyshot (for 3D rendering)

mostly aku belajar sendiri melalui internet masa kerja, sebab aku introvert dan rasa malu2 nak tanya benda. tapi ada masa aku beranikan diri jugak. hahahhahhaa tu je la problem aku. yang lain okay, just bila part nak mintak tolong rakan sekerja tu ambik masa sikit untuk aku. bila tiap masa kerja, hadap benda sama, terasa jugak beberapa improvement, dari tak pandai langsung guna autocad, sekarang dah pandai. dari acah2 guna 3D, akhirnya dah boleh buat drawing 3D berdasarkan drawing 2D. semua atas arahan boss. hahahhaha

masa mula2 dulu, terasa susah jugak benda nie, tapi takkan nak cakap 'i can't' dengan boss kan, so mostly kalau ada arahan baru yang aku taktau, aku akan jawab 'i'll try'. nasib baik boss jenis yang sangat memahami. sekarang pun masih rasa susah jugak tapi dah tau selok belok sikit. paling aku bangga, aku discover software Keyshot untuk 3D rendering, sebab masa tu boss suruh cari software untuk buat 3D tu nampak real sebab dalam Rhino, tak berapa banyak material untuk rendering. so, bila dah tau wujudnya software tu dan mudah gila nak guna. apa lagi, happy laaaa boss. kot. part 3D rendering jugak part paling aku suka. hahahhaha

banyak pulak cerita part kerja.
aku ada buat draft (belum habis taip) tentang pengalaman cari kerja, interview and etc, patut ke aku habiskan dan publish?


financial management
- paying for student loan monthly 
- failed in saving money for emergency (rasa susah sangat benda nie)
- always have a plan to buy unnecessarily stuffs hahahhaha
- download an app to track my financial (money manager)

paling gembira bila dah boleh bayar ptptn setiap bulan dengan jumlah yang tetap. tapi aku rasa susah sangat nak saving sebab gaji cukup2 untuk bajet bulanan macam transport, foods, mom and etc. yes, jujur aku kata, gaji aku sekarang adalah di tahap minimum untuk diploma fresh grad. sebab aku sendiri mintak macam nie dulu sebab aku sedar aku kurang experience dan desperate for a job. hahahhaaha serious bukan mudah nak cari kerja kat tempat aku especially bila majority chinese and mandarin is a prequisite for some jobs. tapi tu la, aku percaya rezeki ada dimana2 dan kena selalu ikhlas dalam buat kerja. :)

i'm still struggling in managing my financial because, ONLINE SHOPPING and nafsu nak makan semua benda. wakakakakkaa. 

am i being too personal? yeah. idk, i really hope people can learn from this lol. 

banyak pulak cerita pasal kerja. hahhahahhaa


bagi aku, tahun 2018 sama je macam tahun2 sebelumnya, cuma tahun 2018 macam umphh sikit sebab rutin harian bertukar sebab kerja. merasa jugak jadi dewasa. hahahhahaha. merasa jugak stress dan tetiba dapat merasa migraine. lol, inikah dewasa?

apapun, baik buruk yang berlaku, tahun 2018 mengajar aku jadi lebih tabah dan jangan cepat putus asa. 

complication monthly summary pun aku berjaya buat setiap bulan kat blog. walaupun benda merepek je aku update, ada jugak yang membaca. tak kisah la silent reader, top commentor dan visitor, aku appreciate korang yang bukak blog nie dan baca blog post aku. tahun 2018, tahun yang agak slow bagi aku terutama part nak update blog. idea memang banyak, draft berketul2, tapi nak habiskan tu malas. (sama la macam post nie, sepatutnya awal bulan januari post, tapi nie dah nak hujung bulan wakakaka).

benda best yang terjadi pada tahun 2018

Dapat kerja dan bayar ptptn (JUNE 2018)
alhamdulillah, struggle yang amat pergi interview dup dap. entah bila nak cerita. hahahhaa

Althea Angel (READ HERE)
benefitnya banyak dapat produk kbeauty dan jadi ambassador Althea, serius sangat gembira bila terpilih. sebab tu la banyak blog post pasal kbeauty sekarang, terima kasih Althea, sebab pilih blog sendu nie.

Menang Voucher RM600 Lazada 11.11 (CONTEST POST)
yayy, menang bagi kategori creativity, tbh, semua benda yang aku wishlist tu aku tak beli. ada la beli satu, tu pun dengan duit sendiri. untuk voucher aku beli benda lain pulak. wakakkaka. nanti la aku share kalau rajin. lol

ok dah penat dan taktau nak taip apa dah. 

wahh baca sampai habis ke? thanks!

jom sama2 teruskan kehidupan, fighting! :)




Saturday, 5 January 2019

december 2018 | end of the year

dah masuk tahun baru dah pun, dah tiba masa aku buat conclusion untuk bulan disember. nak kata banyak benda terjadi tak jugak. cuma ye la, banyak gambar je. hahahhaa

assalamualaikum dan salam sejahtera, 
so apa cerita aku pada bulan disember nie?!
aku jenis jarang sakit, demam dan flu. so, pada penghujung tahun 2018, aku dapat flu dan batuk2. hahahhaha memang musim orang demam dan dapat flu kot, satu office batuk2 dan achommm2. sorang batuk berbalas2 macam balas pantun. lol

nasi kakwok, masa nie dalam pukul 10.30 office blackout, ups (power supply untuk pc) pun tak berfungsi sebab satu kawasan tu blackout konon kabel elektrik kena curi. satu office happy2 lol dan diberi kebenaran lunch awal dan balik office pukul 1 petang sementara tunggu pihak bertanggungjawab baiki elektrik. so kitorang officemates jalan2 kat mall dan lunch sesama makan nasi kakwok. bila balik office, masih blackout dan masih rilek2 tak buat kerja. bestnyaaaa hidup. wahahahaha. dalam pukul 3 baru ada elektrik balik. sambung balik buat kerja XD

sedap weh benda nie, aku taktau nama dia tapi yang nie macam butter prawn cuma udang tu dah dikupas dan dijadikan bulat2 dan digoreng rangup macam cucur  tapi mainly prawn lepas tu disaluti butter. sedap!
christmas eve? 24 haribulan sehari sebelum christmas. masa lunch, boss bawak kitorang makan kat hotel. plan awal nak makan kat steamboat tapi tak jadi. plan awal jugak nak tengok wayang sama2 tapi tak jadi jugak sebab entah kenapa. lepas lunch balik office sambung buat kerja.

masa lunch tu banyak gila makanan. officemates main order je apa benda dorang nak makan. hebat betul appetite dorang. aku makan mee hokkien, sekali datang terkejut tengok besar betul pinggan dan portion, so aku sharing is caring la dan siap tapau bawak balik. lol. first time jugak makan itik panggang. not bad la rasa dia. 

lepas tu, gift exchange! bajet rm30, rasa excited nak pilih hadiah apa untuk gift exchange sebab my first gift exchange with officemates. hahahhahaha. so, aku plan la awal beli online from china tapi at the end aku terpaksa beli lain sebab barang lambat sampai. hahahhahhaa

awww aku dapat hadiah paling cute!!! coins bank paling cute overload. so lucky XD it was fun!

black pepper chicken with plain rice. out of nowhere. hohohoh

the last day of the year. ending a year with prosperity!

rezeki akhir tahun. sedap jugak layan pizza dan kfc. hahahhahaa

FAV of the month!

another new products by Althea, hampir tiap bulan Althea keluar produk baru! terbaik la. aku excited.

Stay Fresh Body Sparkling Mist
pros
- fruity and floral scents (both is my fav kind of scents)
- floral (rose?) with a hint of fruity citrusy? so i kinda feel sweet and fresh at the same time, suitable to use after bath before you're going out ><
- spray type!!

cons
- not long lasting on body but on clothes? lol
- big packaging, because i personally like travel size, portable packaging because my handbag is small T^T

overall, i kind of like it, sometimes i use it to feel fresh whenever i need some good scents even i am at home, gotta stay fresh and smell nice all the time. 

Pore Purifying Serum Cleanser
pros
- do what it need to do as makeup remover and deep cleanser
- nice scent 
- make my skin feel smooth and hydrated after using it as cleanser
- no breakout 

cons
- none

i really like this one!! my second fav after althea primer water in skincare range.

💧💧💧💧💧💧💧

ingat tak post MY TOP 10 KBEAUTY WISHLIST ON ALTHEA!? aku berpeluang pilih 4 produk dalam wishlist tersebut, produk tambahan ada 2 sebab well, mesti ada benda tersasar dari target. hahahhaha. akan buat satu blog post jugak dan short review, kena guna beberapa minggu dulu baru confident nak review. 

🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕

taktau dah cerita pasal apa. hahahhaa nak cerita pasal anime, banyak sangat nanti. hahhahaa. pokoknya, december 2018 aku boleh tahan eventful bagi seorang introvert yang malas bersosial dan tak suka keluar macam aku. walaupun dapat flu pada akhir tahun, alhamdulillah tak la teruk sangat, cuma tu la, mucus melebih2. lol.

tahun baru dah, tengah cari idea berasingan untuk karangan blog post recap tahun 2018. nak buat blog post khas untuk tahun 2018 sebab banyak benda berlaku. hehehehhee

december 2018 korang pulak macam mana?

sekian, ilal liqa'
see ya when i seeeeee yaaa!