Tuesday, 29 January 2019

2018 in the nutshell

finally, dah masuk minggu kedua tahun baru 2019 baru ada mood nak menaip kat blog. tengah feel tahun baru sambil nak throwback apa yang terjadi pada tahun 2018. kalau yang memang follow update kat blog nie memang dah tau dah pasal life aku sebab mostly aku cerita kat blog. especially bila tiap bulan ada aku ada buat monthly summary gitu. tujuannya, supaya aku lebih menghargai setiap benda yang terjadi dalam kehidupan. ewahh~

assalamualaikum dan salam sejahteraaaaa!

nie nak cerita konklusi 2018 bagi seorang BV. 


did i achieve my 2018 resolution? 
yes, i did get a job. finally. 
something related (a bit) to my course and something that is unexpected. lol

bagi aku, as a full time working adult, ada masa aku rasa macam tak cukup masa. terkejar2 buat semua benda especially berkaitan life. entah kenapa. kekadang rasa free sangat.

pada tahun 2018, aku belajar beberapa skills baru dan i'm really proud of it. 
- Improvement in my problem-solving skills (IT related)
- AutoCAD and Rhino (2D and 3D software)
- Keyshot (for 3D rendering)

mostly aku belajar sendiri melalui internet masa kerja, sebab aku introvert dan rasa malu2 nak tanya benda. tapi ada masa aku beranikan diri jugak. hahahhahhaa tu je la problem aku. yang lain okay, just bila part nak mintak tolong rakan sekerja tu ambik masa sikit untuk aku. bila tiap masa kerja, hadap benda sama, terasa jugak beberapa improvement, dari tak pandai langsung guna autocad, sekarang dah pandai. dari acah2 guna 3D, akhirnya dah boleh buat drawing 3D berdasarkan drawing 2D. semua atas arahan boss. hahahhaha

masa mula2 dulu, terasa susah jugak benda nie, tapi takkan nak cakap 'i can't' dengan boss kan, so mostly kalau ada arahan baru yang aku taktau, aku akan jawab 'i'll try'. nasib baik boss jenis yang sangat memahami. sekarang pun masih rasa susah jugak tapi dah tau selok belok sikit. paling aku bangga, aku discover software Keyshot untuk 3D rendering, sebab masa tu boss suruh cari software untuk buat 3D tu nampak real sebab dalam Rhino, tak berapa banyak material untuk rendering. so, bila dah tau wujudnya software tu dan mudah gila nak guna. apa lagi, happy laaaa boss. kot. part 3D rendering jugak part paling aku suka. hahahhaha

banyak pulak cerita part kerja.
aku ada buat draft (belum habis taip) tentang pengalaman cari kerja, interview and etc, patut ke aku habiskan dan publish?


financial management
- paying for student loan monthly 
- failed in saving money for emergency (rasa susah sangat benda nie)
- always have a plan to buy unnecessarily stuffs hahahhaha
- download an app to track my financial (money manager)

paling gembira bila dah boleh bayar ptptn setiap bulan dengan jumlah yang tetap. tapi aku rasa susah sangat nak saving sebab gaji cukup2 untuk bajet bulanan macam transport, foods, mom and etc. yes, jujur aku kata, gaji aku sekarang adalah di tahap minimum untuk diploma fresh grad. sebab aku sendiri mintak macam nie dulu sebab aku sedar aku kurang experience dan desperate for a job. hahahhaaha serious bukan mudah nak cari kerja kat tempat aku especially bila majority chinese and mandarin is a prequisite for some jobs. tapi tu la, aku percaya rezeki ada dimana2 dan kena selalu ikhlas dalam buat kerja. :)

i'm still struggling in managing my financial because, ONLINE SHOPPING and nafsu nak makan semua benda. wakakakakkaa. 

am i being too personal? yeah. idk, i really hope people can learn from this lol. 

banyak pulak cerita pasal kerja. hahhahahhaa


bagi aku, tahun 2018 sama je macam tahun2 sebelumnya, cuma tahun 2018 macam umphh sikit sebab rutin harian bertukar sebab kerja. merasa jugak jadi dewasa. hahahhahaha. merasa jugak stress dan tetiba dapat merasa migraine. lol, inikah dewasa?

apapun, baik buruk yang berlaku, tahun 2018 mengajar aku jadi lebih tabah dan jangan cepat putus asa. 

complication monthly summary pun aku berjaya buat setiap bulan kat blog. walaupun benda merepek je aku update, ada jugak yang membaca. tak kisah la silent reader, top commentor dan visitor, aku appreciate korang yang bukak blog nie dan baca blog post aku. tahun 2018, tahun yang agak slow bagi aku terutama part nak update blog. idea memang banyak, draft berketul2, tapi nak habiskan tu malas. (sama la macam post nie, sepatutnya awal bulan januari post, tapi nie dah nak hujung bulan wakakaka).

benda best yang terjadi pada tahun 2018

Dapat kerja dan bayar ptptn (JUNE 2018)
alhamdulillah, struggle yang amat pergi interview dup dap. entah bila nak cerita. hahahhaa

Althea Angel (READ HERE)
benefitnya banyak dapat produk kbeauty dan jadi ambassador Althea, serius sangat gembira bila terpilih. sebab tu la banyak blog post pasal kbeauty sekarang, terima kasih Althea, sebab pilih blog sendu nie.

Menang Voucher RM600 Lazada 11.11 (CONTEST POST)
yayy, menang bagi kategori creativity, tbh, semua benda yang aku wishlist tu aku tak beli. ada la beli satu, tu pun dengan duit sendiri. untuk voucher aku beli benda lain pulak. wakakkaka. nanti la aku share kalau rajin. lol

ok dah penat dan taktau nak taip apa dah. 

wahh baca sampai habis ke? thanks!

jom sama2 teruskan kehidupan, fighting! :)




20 comments:

  1. So happy to see your new post!

    Marilah kita bersama-sama mengawal nafsu so that we can manage our finances better this year, BV :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awww, thanks for the comment ya :D
      hahahaha i hope so, memang kena paksa diri untuk manage finances lebih baik untuk tahun nie, fighting for both of us!!! XD

      Delete
  2. pergh dah dewasa da BV. selagi masih kt u rasanya masih budak skolah lagi. huhuhu...nak cepat habis belajar tp xnak dewasa boleh tak? >_<
    rm600 free2 from lazada, masyuk ooo...tahniah atas pencapaian blog bg tahun 2018!
    semoga lebih maju dengan jayanya tahun ni! All the best BV!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh appreciate that moments, sebab bila dah kerja rasa rindu gila zaman chill masa belajar. hahhahaha :D

      memang masyukkk, excited pilih barang kat lazada. nanti share hehehe
      thanksss! you tooo, all the best :3

      Delete
  3. rasa macam terharu? idk why tho. sebab boleh relate kot? weyh tang money management tu memang i pon teruk gila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, memang susah nak manage money, lagi2 orang suka banyak kehendak macam BV nie haaa T^T

      Delete
  4. Hi BV! nak wish happy new year tp mcm dah lewat sebulan pulak hahaha. takpelah nak wish congratulations je utk semua achivement spnjg 2018. dan wahhh BV dah kerja ek skrg? welkem to the club (menjadi seorang yg terikat dgn pekerjaan mmg rasa masa sgt mencemburui kita kikiki). sbb dulu2 k.ana rasa rilek2 je blh hapdet blog selalu tp bila dah terikat dgn kerja mmg masa jd agak terhad nak ngadap blog. itu yg kdg2 sampai takde mood nak hapdet :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiiii! ala tak kisah pun, dah baik sangat ada yang sudi wish. hahahhaha XD thankssssss! kannn, bila dah terikat dengan pekerjaan rasa macam tak ada masa nak update blog, tabik spring sangat dengan yang kerja tapi banyak update blog. kena cari mood dulu baru dapat update blog dengan jayanya. hahahha :D

      Delete
  5. eh dan yes k.ana baca sampai habes tau. congrats jugak jd ambassador Althea tu. mcm sonok je! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh thanksss sudi baca sampai habis. hahhaha memang best sangat hehehe :D

      Delete
  6. Money management I pun kelaut lah hahah. I always have plans what to buy every time dapat gaji. Masalahnya all the things are unnecessary pun. haih sometimes being an adult is tiring.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha faham sangat perasaan tu, mesti ada plan nak beli something bila dapat gaji. kann, dah jadi adult dah pun :D

      Delete
  7. fighting~

    new: https://linasyay.blogspot.com/2019/02/my-january-sketches.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. visited! tapi tak nampak pulak post ikut link nie :D

      Delete
  8. btw yes pls post pasal your experience cari kerja. a lot of people will relate to that. i know i will haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti BV publish, masih belum habis taip dalam draft. hahhaha

      Delete
  9. saya suka baca pengalaman orang2 cari kerja, cerita pasal environment kerja. entahlah, mungkin sbb tahun depan saya dah habis belajar so rasa seronok pula dengar pasal pengalaman orang ni. tapi takut nak hadap zaman kerja huhu
    sekarang tgh intern ni pun saya banyak gila tanya kawan2 kerja sampai takut dorang annoyed pula.. saya ni jenis slow sikit bila buat kerja hahaha

    ReplyDelete
  10. It feels great to have a job, dapat bayar segala tanggungan with your own money right?
    I miss that feeling. Yeah, Tqa dah masuk 4 tahun tak kerja sbb jaga ayah and dalam masa yang sama tunggu MRT siap hahaha
    Althea punya product lately really caught my attention and made me intriguing to try. Maybe I should someday :)

    ReplyDelete
  11. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!