Friday, 1 March 2019

Althea Exclusive Makeup Line x Simple Makeup Look


assalamualaikum dan salam sejahtera~

meh cerita pasal makeup dan Althea :) kalau selalu bukak instagram, memang dah tau la Althea dah melancarkan produk terbaru dalam kategori makeup, masa memula tengok dan baca pasal benda nie kat website Althea, of course rasa excited giler!!

kali nie, aku nak review pulak apa yang ada, kena la baca dulu. whehehehe

Althea ada keluarkan 5 produk terbaru iaitu :
ALTHEA EYE PALETTE SUNRISE & MOONRISE BCL X ALTHEA
ALTHEA WATERCOLOR CREAM TINT 
ALTHEA FLAWLESS CREAMY CONCEALER
ALTHEA SPOTLIGHT EYE GLITTER
ALTHEA SKIN RELIEF SPOT FILM GEL

 ALTHEA EYE PALETTE SUNRISE & MOONRISE BCL X ALTHEA
eye palette nie adalah antara produk makeup yang paling aku excited nak try sebab warna dia serius semua cantik2 dan warna2 yang aku memang cari dalam eye palette. dan packaging dia sangat exclusive gituuu, palette nie adalah kolaborasi antara Althea dan Bunga Citra Lestari. terbaik kan.

Pros
πŸ’— Pigmented
πŸ’— Totally in love with all shades available
πŸ’— Sturdy packaging and big mirror!
πŸ’— Easy to blend

Cons
πŸ’— a little bit powdery


 ALTHEA WATERCOLOR CREAM TINT 
gembira sangat bila Althea decide nak keluarkan TINT! i love lip tint, senang cerita nie antara produk yang aku paling suka. hahahhaa semua la aku suka. pilihan warna dia pun menarik paling penting, ringan di bibir. sebab dia cream, so dia akan moisturise bibir kita gitu. 

Pros
πŸ’• Pigmented and stained 
πŸ’• Moisturize my lips
πŸ’• Great colour shades (my fav is Marron Cream)
πŸ’• Sleek packaging and 'easy to apply' applicator
πŸ’• Fruity scents that I really like!!

Cons
πŸ’• none >..<

PRICE | RM20 (each) and RM72 (set of four)

 Plum Cream, Strawberry Cream, Peach Cream and Marron Cream without flash

  Plum Cream, Strawberry Cream, Peach Cream and Marron Cream with flash

all available shades!! semua cantik2, serius! 

 ALTHEA FLAWLESS CREAMY CONCEALER
concealer! aku selalu jugak guna concealer kalau ada masa lebih nak makeup sebab kadang2 tengok muka sendiri macam banyak pulak nak kena cover. lol. kali nie, Althea terus keluarkan 4 shades of concealer yang pilihan warnanya sesuai untuk warna kulit asian. bermula dengan yang paling cerah, 01 Vanilla, 02 Ginger, 03 Honey and 04 Mocha. my shade is honey. 

Pros 
πŸ’› Good texture, smooth and creamy
πŸ’› Easy to apply applicator
πŸ’› Blendable with others shades
πŸ’› Good coverage

Cons
πŸ’› Not long lasting enough

PRICE | RM15 (each)

 ALTHEA SPOTLIGHT EYE GLITTER
eye glitter adalah antara produk makeup utama kalau nak buat makeup ala2 korean style gitu sebab eye glitter buat mata nampak lebih menyerlah gituuu. selalunya dorang letak eye glitter untuk buat 'aegyosal' dibawah mata supaya mata nampak comel dan besar gitu. boleh jugak letak kat eyelid, no probs!

Pros
πŸ’œ Liquid textures and easy blend (on eyeshadow)
πŸ’œ Glitter so pretty! come with two shades Gold Light and Pink Light (my fav is Gold Light)
πŸ’œ Glitter stays on the skin 

Cons
πŸ’œ The eyeliner style applicator a little bit hard for me lol

PRICE | RM24 (each)

ALTHEA SKIN RELIEF SPOT FILM GEL
ada masa jerawat keluar, mood nak makeup pun terbatal sebab taknak buat jerawat contact ngan makeup. hahahhaha. tapi dengan adanya skin relief spot film gel nie, kalau ada jerawat pun okay je kalau nak makeup. this is for me!!

Pros
πŸ’š Cooling sensation
πŸ’š Nice scent (tea tree oil??)
πŸ’š Do relieve some acne

Cons
πŸ’š Takes time to dry

PRICE | RM19 (here)


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
SIMPLE MAKEUP LOOK by BV
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
ahem, aku bukan la sejenis yang selalu makeup, pro pun bukan. cuma aku minat la tengok tutorial makeup, entah kenapa bila tengok tutorial makeup ada rasa 'satisfying' gitu. apa2pun, kali nie aku nak share simple makeup look yang aku selalu try bila musim perayaan ataupun kalau rajin. ohohhh

aku suka makeup simple dan natural sebab, aku rasa lebih cantik begitu. lol

sebelum makeup, kena la buat skincare step dulu dan jangan lupa letak Althea Skin Relief Spot Gel kat tempat yang bermasalah. next boleh la teruskan dengan makeup!

bahan-bahannya :
1. cushion/foundation
2. eyeshadows (Althea x BCL Eye Palette)
3. eye glitter (Althea Spotlight Eye Glitter)
4. cream tint (Althea Cream Tint)

Step 1 
Cushion/Foundation then concealer

Step 2
Eye makeup

Step 3 
Blusher and Higlighter

Step 4
Lips

 eyeshadow, untuk 'look' nie, aku tak guna eyebrow pencil dan concealer langsung sebab kening aku jenis susah nak berkerjasama and i like how it is. 

 sis main sapu je you all, guna jari pun bolehhhhh~

untuk area bawah mata (line putus2 putih), sis guna eyeshadow matte warna maroon supaya mata nampak lebih bermaya dan cantik. boleh je guna warna lain, asalkan jenis eyeshadow matte supaya tak overpowering eyeshadow untuk eye lid. 

dan untuk area garisan putus2 warna oren tu, sis letak eye glitter. supaya mata nampak lebih besar. 

untuk eyeshadow, pilih warna yang korang suka, dua warna (blend je) dan untuk yang tengah2 tu sis letak eyeshadow jenis glitter sikit. kalau letak full eyeshadow glitter pun boleh. sis letak eyeshadow kat area eyelid je sebab taknak obvious sangat, nama pun simple look kan.

yang line putus2 pink tu aku guna Althea Cream Tint as blusher, tak sangka pulak senang gila nak blend sebab jenis cream kan, cantik pulak result diaaa! dan untuk line warna kuning tu, aku letak 'highlighter' yang ada dalam eyeshadow palette supaya nampak lebih cool gitu. lol. untuk blusher dan lips aku pilih warna Strawberry Cream. comel jugak. hahahhaha 

final look! kalau korang (aku) tahu lukis kening dan guna concealer memang lagi cantik kot. hahahhahaa. apa2pun aku satisfied jugak la dengan this look sebab macam cantik macam comel je. 

cantik tak sis makeup? HAHHAHAHAHA
kalau korang dah cuba style makeup Simple look nie, meh la bagitau, please! ohoh


dah try Althea Exclusive Makeup tak??

sekian,
ilal liqa'

10 comments:

  1. Tint dia memang watery macam tu eh? Ke semua tints watery macam tu? Sorry, soalan noob sikit sebab tak pernah pakai tint.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya lips tint memang jenis watery,yang nie lebih kepada cream tint tapi kira watery sikit la. Try la pakai tint, BV suka tint sebab tak rasa sangat kat bibir πŸ˜„

      Delete
  2. wow! hi BV cantik berseri-serinyaaaaaaaaaaaa!
    kitew tak pandai nak makeup langsung weyhhhh ahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaha sebenarnya malu nak upload muka sendiri besar gedabak gitu πŸ˜…
      Takpe, boleh je try main2 makeup nanti pandai la, BV pun sebenarnya bukan pandai pakai makeup sangat πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  3. Althea never disappoints! And lawa makeup

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, BV paling suka cream tint tu, makeup test and error kot. hahahaha malunya😁

      Delete
  4. Lawa lah eyeshadow pallete and lip tint 😍Long lasting tak lip tint tu? 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lawa gila eyeshadow and lip tint nie, kira long lasting kot sebab dia susah nak hilang dan warna tu senang lekat πŸ˜™πŸ˜™

      Delete
  5. semua shades liptint nice! I need to try!

    ReplyDelete
  6. cantik2 kaler lip tint tu semua.. !!

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!