Wednesday, 31 July 2019

Sibu to KL Trip | first day in Kuala Lumpur City

aku ada cerita pengalaman pertama kali naik kapal terbang kat <sini>, ini adalah kali pertama aku travel, excited terlebih sebab first time keluar daripada sarawak dan pergi tempat yang agak jauh. lol so, for this first one, aku cuma ikut orang kemana je siapa yang nak bawak aku. wahahaha. by the way, aku pergi berdua dengan cousin aku, aimi. 

assalamualaikum dan salam sejahtera
before trips nie, kitorang dah tempah hotel awal2 semua kat satu website. senang kan sekarang, boleh book awal2 dan check in je bila dah sampai. survey la sampai puas. 


itinerary KL day 1
- sbw kl flight
- airport pickup
- check in hostel
- 4fingers
- bukit bintang/pavilion
- balik hostel

22 februari 2019
flight dari sibu dalam pukul 10? aku dah lupa, sampai KL dalam pukul 12 lebih kot, lol. 

breakfast kat airport sibu, awal kitorang sampai. semangat hahahha2, pergi airport guna grab. 

waiting kat airport sibu.

touch down KL, tempat pertama dituju, toilet KLIA. hahhahahaa

somewhere in KLIA. 

sampai kl dalam pukul 1, tunggu kawan kepada aimi ambik, settle few things pastu dalam pukul 4 petang carik tempat kitorang bermalam. The Pods Backpacker, check in, refresh diri beberapa minit. dan keluar balik pergi NU CENTRAL, tempat kitorang bermalam tu dekat gila dengan NU Central, maka pergilah NU Central cari makanan, makan kat 4fingers.

merasa jugak korean chicken 4fingers. sedap giler. sebab ayam dia besar, so yang lebih kitorang tapau balik. gambar tak ambik sebab masa nie henpon sis dah nazak bateri. 

tengah chillex depan NU CENTRAL, nak pergi tempat kitorang bermalam lalu celah bangunan seberang tu je gais. lol, masa tu la kitorang diajar untuk guna KTM/LRT dan pelbagai transport awam yang lain. hahhahaha aku main angguk2 geleng2 je dah la. 

dah nak malam sikit, gerak pergi Bukit Bintang guna pengangkutan awam, wow sis terkagum sebab suasana meriah amat walaupun dah malam kat Bukit Bintang, masih banyak yang jalan2. sempat la masuk Pavilion tengok barang mahal2. makan2 sikir dan blah hahhahahha

dah penat jalan, dalam pukul 9 malam macam tu, kitorang gerak balik. what a tiring day. sebelum tidur, refresh diri dan makan 4 fingers yang ditapau dan lastly  tidur sebab keesokkan harinya nak gerak pergi melaka. 


next day,

23 februari 2019
pagi2 bangun awal sebab kitorang lupa bawak ubat gigi, bawak berus gigi je sebab ingatkan salah sorang bawak rupanya dedua tak. hahahhaha. bangun pagi, terus ke NU Central pergi Family Mart, beli breakfast dan bekalan untuk makan dalam bas untuk ke Melaka tengahari. 

masuk family mart, masa nie aku tak sure lagi ke-halal-an family mart, so tak beli la yang bento2 dan yang mana ada daging or ayam. 

mahal jugek benda segi tiga nie atau nama officialnya onigiri. nasib baik masuk family mart haritu tak sempat nak picit2 roti. hahahhaha

beli onigiri tuna mayo, plan nak makan dalam bas otw ke Melaka, tapi last2 kat Melaka sampai hotel baru makan benda alah nie. 

The Pods Backpacker
Pros - cheap (RM65/night), boleh jalan kaki pergi NU Central, breakfast available.
Cons - communal mix bath

actually dia ada area rooftop, tapi tak sempat jenguk pun sebab weolls stay semalam je kat sini. 

breakfast, unlimited bread/toast? idk. tapi sedap la sebab semua self-service. 

breakfast sambil merenung ke luar jendela~ pintu la pintu

breakfast pepagi, belum mandi bagai. lol

dah ready bagai, checkout dan yeahhh pergi Melaka, next entry aku cerita. eee comel betul kucing tu, kucing tetiba ada di The Pods Backpacker. hahahhaha maybe kepunyaan owner.

first day, not that bad. 
sorry la kalau tulis cincai2 sebab trip bulan februari, sekarang dah hujung julai, ada benda miss maybe sikit. tapi atleast aku ada tulis dalam buku nota. hahahhahahha

sambung di Melaka!

thanks sudi baca
ilal liqa'
see ya when i see ya!

Sunday, 14 July 2019

i made up my mind

setelah berapa lama termenung dan berkira tarikh hari dan sebagainya, untuk mengelakkan blog ini semakin sepi dan sendu, aku dengan niat dari jiwa paling dalam nak mengumumkan bahawa, aku tekad nak update blog ini tiap minggu. terutama hari sabtu atau ahad, tak kisah la aku busy ke tak (selalunya tak tapi aku malas), aku akan update blog ini sedaya upaya! jyeahhhh!!! semangat nie semangattttttt. fuhh. 

assalamualaikum dan salam sejahtera~

macam biasa, nak cerita pasal life lately, macam biasa je aku rasa. rutin harian seperti biasa, bangun pagi turun kerja dan balik tidur. weekend pulak awal bulan keluar, tengah bulan relax kat rumah sampai bosan. lol 

bila aku sedar bahawa aku perlukan sesuatu benda baru, jatuh cinta contohnya. ehemm, just kidding. aku rasa hobi dan perkara yang aku buat sekarang terlalu pasif, pasif dari segi pergerakkan aku la kot, hobi aku tengok anime, online dan membaca yang semuanya boleh dibuat dalam keadaan kurang pergerakkan.

dan diusia sebegini, aku harus sedar diri yang aku perlu lebih aktif dalam bergerak. dah lah time kerja pun asyik duduk2 je. aku perlukan sesuatu yang jadikan aku aktif secara fizikal, bersenam pun satu hal, tapi aku malas nak keluar. ughhhhh aku nak sesuatu yang aktif dan boleh gembirakan diri aku macam menunggang basikal. tak perlu pergi jauh. lol

beberapa hari lepas aku ada keluar dengan cousins macam biasa, hari penuh gelak ketawa macam budak2. main bubble, lari dari anjing yang menyalak dan sesi photoshoot macam biasa. benda boleh happy2 kenapa la nak sedih2 kan. so, bagi golongan yang selalu sedih2 kat luar sana, korang keluar2 la selalu, cari geng elok2 dan spend time sama2 bina memori untuk dikenang suatu hari nanti. cewahhhhh *ayat aku kekadang buat diri sendiri cringe jugak* 

pecah rekod personal, maka tiga bijik aiskrim dalam masa satu hari. bukanlah yang patut dibanggakan tapi siapa je yang mampu tolak aiskrim. kalau ada? anda hebat. 

dah penat bergelak ketawa huhuhaha, kita makan pulak. telan air liur pulak bila tengok benda nie balik. aiyooo. menu hari itu, ayam masak sos, sotong panggang sambal, sayur kailan sos tiram dan tomyam seafood. boleh tahan, tomyam tu umphhh kuah dia dan banyak isi. nice, harga pun boleh kira murah, total termasuk nasi kosong 4 ketul dalam rm36+. 

aduh. sorry perutku dan matamu. 

so, sampai sini saja la. aku taktau dah nak cerita apa nie. harap kesenduan blog ini tak mematahkan semangat korang yang singgah. lol. jap nak balas komen dan singgah blog korang pulak!

weekend korang pulak macam mana?
spend time ngan family dan orang tersayang eh?

sekian,
ilal liqa'