Sunday, 18 August 2019

KL to Melaka Trip | sightseeing and historical places

macam yang aku nyatakan sebelum ini, trip aku kali nie cuma jalan2 tengok kawasan baru je. wakakaka. tak terikat dengan apa2 itinery dan sebagainya. sebab tu rasa nak namakan trip nie trip suka suki. hahahha

aku lupa nak mention berapa hari aku bercuti kat semenanjung malaysia, hahahhahaha aku bercuti selama 6 hari 5 malam, 2H1M di KL (1st day, 2nd day off to Melaka), 3H2M di Melaka (2nd and 3rd day, 4th day go back to KL), back to KL 3H2M (4th and 5th day, 6th day go back home!) am doung this right? hahhahahhaa confusing kan? even for me T^T


assalamualaikum dan peace upon you~

itinerary KL to  MELAKA
- Family Mart and breakfast at The Pods Backpacker
- check out The Pods, Grab to kl central and off to TBS
- reach melaka by bus
- check in Mahkota Hotel
- Dataran Pahlawan
- A Famosa
- Melaka RIverside
- Jonker Walk
- shopping
- beli dinner at Dataran Pahlawan?
- balik hotel


23 februari 2019
dalam pukul 10.30am, kitorang gerak pergi KL Central menggunakan KTM ke TBS, beli tiket bas untuk ke Melaka dalam pukul 12pm. jalan2 kejap kat area KL Central dan seterusnya tunggu bas kejap dan naik bas untuk ke Melaka. dalam perjalanan sempat la tidur hahahha sejam jugak la nak sampai melaka. touch down Melaka Central, naik grab nak check in hotel, kitorang stay kat Mahkota Hotel untuk hari pertama di Melaka sebab dekat ngan area Dataran Pahlawan dan boleh jalan kaki pergi attractions kat Melaka. 

 masa beli tiket tu, ada sorang minah indo datang kat kitorang mintak tolong dia beli tiket sebab bila beli tiket bas perlukan nama, tapi kitorang tak berani nak tolong sebab takut kena tipu T^T

then, kitorang gerak beli makanan dan jenjalan sekejap dalam KL Central sampai bas datang.

guess where?

tiket bas ke Melaka

yeahhh gerak  ke Melaka, dalam sejam lebih dah sampai Melaka Central. call Grab untuk pergi hotel. kemain mahal hotel kawan kepada cousin aku book, nak dekat RM200 semalam untuk dua orang. hahahhaha Mahkota Hotel, memang nampak agak mewah hotel dia walaupun bilik biasa2 je. cuma ada ruang tamu dan kawasan memasak tapi tak dibenarkan memasak lol. kawasan hotel tu dekat dengan Dataran Pahlawan, boleh jalan kaki. 

dah check in, rehat sekejap dalam pukul 4 macam tu kitorang keluar jalan kaki pergi dataran pahlawan shopping mall, a famosa dan riverside. mostly plan nak ambik gambar dan tengok suasana. a lot of walkingggg.

view from hotel

acah 'yeah i'm rich' aminnn

selepas penat berjalan kaki


banyaknya tourists kat kawasan nie. aku nak bergambar dengan i love melaka? tu tapi ramai gila orang. malas nak kisah. kita ambik gambar kat sini je gais. hahahhaha cantik juga view. 

kat Melaka pun ada dinosaur, excited giler. 

jom bomb hati awak



jalan kaki sampai balik hotel dalam pukul 8pm. beli makanan kat kedai kecik2 area dataran pahlawan? dan terus balik hotel, lepas makan, mandi terus tidur. penat gila jalan kaki pusing area tu. hahhahahaa

makanan of the day. mee goreng tu tak berapa. else? okay laaaa

terbangun tengah malam dalam pukul 3 dan sambung layan anime kat ruang tamu nan besar. 

tak banyak cerita pun, jalan2 tengok kawasan baru dan sedikit shopping beli tshirt, fridge magnet dan sebagainya. jadi tourist kan.

aku taktau nak cerita apa lagi. hahhaha
sebab aku banyak ambik video, ada kat igtv. sila jenguk instagram aku. lol

bersambung hari kedua di Melaka di lain blog post.

thanks sudi baca
ilal liqa'

14 comments:

  1. Selamat melancong
    banyak tempat menarik di Melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak tempat menarik kat Melaka, tak mampu nak cover semua XD

      Delete
  2. bagus betol muda2 lagi blog dah gempak.. terbaik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la gempak sangat. blog personal je nie XD

      Delete
  3. merah ya BV, nak match dgn stadhyus dah

    ReplyDelete
  4. melaka paling best kalau nak berjalan²♥

    ReplyDelete
  5. Last time pergi Melaka masa zaman sekolah dulu, tak ingat dah form berapa tapi serius laa Melaka memang best haha. Sempat lagi tu layan anime.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pergi lagi la tu :D sebab banyak sangat tempat jalan2 kat Melaka. sempat kannnn :3

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!