Sunday, 25 August 2019

Melaka Trip | cafe hopping at Bica & Co and Daily Fix Cafe


mostly day 2 nie kitorang jalan2 ambik gambar dan cafe hopping. macam biasa, no fix itinerary dan jalan ikut orang je. hahhahaa macam biasa, let's get started!

assalamualaikum dan salam sejahtera!
banyak gambar kali nie. beratus gambar dalam phone. tapi aku pilih sikit je takut korang bosan tengok asyik up muka sendiri je. hahahhahha. supaya tak banyak ambik space, aku buat collage je untuk gambar nie semua. senang nak tengok dan tak perlu scroll panjang. wowwww my dedication gais. 

Cafe Hopping in Melaka

itinerary for day 2 in Melaka
- check out Mahkota Hotel
- check in Casa Bonita hotel
- lunch at Hotel Casa Bonita
- Rosa Malacca Cafe
- Jonker Walk
- Daily Fix Cafe
- balik hotel
- dinner kat mamak
- pergi McD
- balik hotel tidur lol

bangun awal pagi, ready mandi semua kat Mahkota Hotel, turun bawah nak iron tudung. wahhahaha. nak masuk bilik balik, pintu stuck pulak. nie kali kedua sebab yang pertama terjadi masa kat The Pods backpacker. hahahha pintu stuck jugak masa kitorang berdua (my cousin and me) kat luar sekejap je.

my lunch at Hotel Casa Bonita

dalam pukul 11.30 dah turun area lobby tunggu grab nak check in kat next hotel, Hotel Casa Bonita. sampai Casa Bonita awal dalam pukul 12. dibenarkan check in pukul 2 kot kalau tak silap. so kitorang drop luggage and lunch kat dewan makan? order makanan. free flow drinks. so nice. kawan kepada cousin aku kat Melaka stay with us 1 night sambil bawak kitorang jalan2.


dah checkin, tukar baju comel2 sebab confirm banyak ambik gambar kat tempat yang dituju. order grab dan yeahh terus ke Rosa Malacca naik grab. Rosa Malacca nie tempat hotel hipster yang agak famous di Melaka. 

area pintu masuk dan depan lift. lol
Bica & Co. Courtyard
aku rasa tempat nie famous sebab hotel hipster, Rosa Malacca. tujuan utama kitorang bertiga datang sebab nak ambik gambar instagram worthy je lol. bergambar di entrance, bergambar depan lift dan next pergi cafe dia.

menu Bica & Co
the prices of foods/drinks of course macam tipikal hipster cafe, pricey. tapi sebab instagram worthy worth it la sebab berapa ratus gambar dapat. lol

order air mineral dan pizza je gais. sebab dah lunch kan tadi. sedap pizza dia, kecik comel nipis dan agak rangup. sedap!

kitorang ikut je orang Melaka nie haaa :D
cantik betul kawasan cafe nie. semua 'instagram' worthy. 
yang nie area luar cafe tu. boleh jugak makan kat area nie. tujuan kitorang ambik gambar je. lol

then, lepas puas bergambar. order grab untuk ke Jonker Walk pulak. lepas puas window shopping. pergi cafe kat area tu pulak.

Jonker Walk, belum penuh sangat sebab masih awal kot?
cafe kali nie kat depan dia kedai souvenirs, tapi kat dalam tu ada cafe!
gambar tak clear sebab aku ambik dari video je. lol

Daily Fix Cafe

cafe nie kat area jonker walk. cafe nie dalam kedai yang jual souvenir dan biskut? maksudnya orang dari luar takkan tau cafe nie wujud kalau tak cari or tengok betul2 sebab signboard utama kat luar lain. dia letak small signboard kat entrance kedai yang memberitahu cafe nie wujud kat situ.
the menu, macam biasa harga cafe hipster. 
kitorang order pancake coklat dan aku order banana smoothies. 
counter area
area kat dalam Daily Fix Cafe, yang daun2 tu area belakang dia. 

dalam cafe nie pun cantik sebab macam ada area rumah kedai lama. kitorang order pancake chocolate untuk share dan aku order banana smoothie. nice sedap dan lembut pancake dia. selepas puas bergambar, makan dan jalan2 then balik hotel sekejap. 

settle apa patut. malam tu keluar dinner kat mamak makan kueytiew goreng, sedap tapi aku lupa apa nama kedai makan tu XD then, pergi mcD makan aiskrim. lol. dah nak sampai pukul 12am baru balik hotel. hotel tu dah tutup lampu. berlari naik bilik ahhahahaha. masuk bilik mandi semua terus tidur selepas penat seharian berjalan. hahahaha

kesimpulannya, wishlist aku nak cafe hopping akhirnya tercapai jugak. okay la la kan pergi 2 buah cafe yang 'instagram worthy' dalam masa sehari. kat hometown aku (sibu) kureng sikit cafe2 macam nie. ahhh tak sabarnya nak pergi banyak cafe2 yang menarik. 

nak pergi cafe hopping lagi T^T inshaALLAH soonnnn <3
next day bersambung di lain blog post!

siapa suka cafe cantik2? kita geng!

thanks sudi baca,
ilal liqa'

15 comments:

  1. Hai. Bestnya dapat pi cafe. Lawa gambar hehe :)

    ReplyDelete
  2. blog budakvanilla ni tak pernah mengecewakan.Dulu suka masuk sini sbb blog kemas cantikkk

    ReplyDelete
  3. syoknyaaaaaa! BV kurus & cutenya !!! cun semua gambar. BV snap gune ape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanksss, heheheh :D snap guna phone dan edit2 guna vsco :3

      Delete
  4. Argggh! Stress tengok gambar makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha taksah kalau takda gambar makanan XD

      Delete
  5. eeee bestnyaaaaa hahaha high five sikit kak sbb kmk pn suka cafe hopping tok. cafe kat kuching tok agik kmk blum peg semua sbb byk gilakkkk. mun ada masa round2 ktk kat kch tok kakkkk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn, best ehhh kat kuching banyak cafe cantik2 :D nang mok jak round2 area kuching carik cafe kacak2, one dayyyyy inshaALLAH! :D

      Delete
  6. bestnye jenjalan. but seriously lawa gila cafe tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, bv first time pergi cafe lawa2 macam nie :D

      Delete
  7. cantiknyaaa gambar,pakai camera apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! gambar edit guna vsco and camera phone :D

      Delete
  8. I like pretty cafes too. Datang KL cepat, bersepah cafe cantik2 you can hunt in a day.
    I like The Daily Fix's pancakes too. Klau datang Melaka mesti singgah situ for the pancakes (maybe because I'm a pancake freak?)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!