Wednesday, 21 March 2018

tips bila membeli barang secara ONLINE

aku suka shopping online. sebab selalunya kalau rajin survey, harga boleh lebih murah dari kedai. kekadang barang yang aku nak susah nak dapat contohnya casing phone picisan aku, so kena la cari online dan selalunya boleh didapati online. sebab tu la aku suka shopping online. salah satu sebabnya jugak, bila barang/parcel sampai, rasa terima hadiah je walaupun kita beli dengan duit sendiri. hahahhahaaha

tips bila membeli barang secara ONLINE aka tips nak jadi online shopper yang berjaya. hahhahahaha


online shopping nie lain. kita cuma dapat tengok benda dalam screen je. takdapat sentuh, rasa dan tengok depan mata secara realiti. so, kena la jadi pembeli yang bijak.


credit Heeiichou
1. survey harga
perkara pertama yang aku buat ialah survey harga. untuk beli satu barang, ambik masa berhari2 jugak bagi aku untuk berfikir dan survey harga. bila, survey harga memang aku bandingkan harga antara website2 shopping online atau igshop. siap kira postage bagai. gigih sangat aku kalau beli barang online nie. 
2. feedback dan review
bagi aku, sesuatu barang/website/igshop lebih terjamin sebab ada feedback dan review dari customers2 sebelumnya. kena tengok review dan feedback dia macam mana baru aku berani beli. kalau beli kat igshop, memang WAJIB review/feedback bagus yang banyak baru aku berani beli sebab taknak kena tipu. kalau website shopping online pulak, aku tak kisah sangat ada review/feedback (sebenarnya kisah jugak) sebab ada customer service dan boleh complain kalau ada apa2 problem. 
3. logik harga
kalau barang murah gila2 macam takpercaya harga dia macam tu, kena la tengok betul2 measurement apa semua sebab tak semestinya harga murah, kualiti bagus. tapi memang ada yang barang murah, tapi kualiti best. lucky! nak pastikan, check la feedback dan review dari customer terutama website besar2 macam lazada, shopee dan sebagainya.
4. ETA estimate time arrival | anggaran tempoh sampai 
selalu bila dah excited nak beli barang, banyak yang terlupa tengok satu benda nie, ETA, atau lebih senang tempoh masa barang korang akan sampai. lepas tu, bising2 tanya kenapa barang tak sampai2 lepas beberapa hari order, padahal ETA 1 minggu-3 minggu. selalunya, kat website online shopping yang besar2 dorang dah letak ETA, so kena la ambik tahu pasal tu. kalau igshop pulak, barang preorder selalunya ambik masa lama.


credit
5. postage fee 
sebagai pembeli barang online, kena tengok postage fee jugak especially kalau yang jenis kira bajet (macam aku) hahahhaha, selalunya harga barang2 online di website dan jugak igshop TAK INCLUDE POSTAGE TERUS. sebab bergantung dengan mana kau sedang berada (negeri/negara) atau apa yang kau beli. tapi dorang SELALU akan letak di caption atau description. benda nie pun kena ambil tahu, sebab tidak terkejut harga lain masa nak 'checkout' atau bila bayar.


credit
6. semak return policy | polisi pemulangan
benda nie pun penting. some selllers yang ada policy "GOODS SOLD ARE NOT RETURNABLE", "NO REFUND", sebab tu kena check betul2 semua measurements/details sebelum beli barang. tapi ada jugak sellers yang boleh bawak bincang kalau dapat barang rosak, salah barang atau sebagainya.


credit
7. bagi REVIEW dan FEEDBACK
jangan lupa bagi review atau feedback sebab benda nie akan buat penjual rasa happy (kalau feedback positif) dan pembeli masa akan datang, tahu dan yakin bila nak membeli. kalau barang best2, share la positif feedback kan, kalau barang tak best, share jugak untuk bakal pembeli masa akan datang. hahahhahaha

💻💻💻💻💻💻💻💻💻💻

semua tips diatas adalah pendapat aku sendiri selepas menjadi seorang pembeli online yang tegar dan alhamdulillah, semua boleh dikatakan 'happy purchase' walaupun ada beberapa kekurangan sana sini tapi pepandai la handle dengan berhemah. kalau korang ada tips tambahan, sila share kat komen. :D

siapa suka shopping secara online? kita geng. hehehhee
korang suka beli barang apa secara online? share sikit :)
(BV suka beli hoodies+skincare)


sekian, ilal liqa'
see ya when i see ya lah


20 comments:

  1. Selalunya beli d shopee ni kene baca tnc.. sbb ada seller sllunya tak nak refund kan duit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann, memang kena baca dan take note pasal semua tu :D

      Delete
  2. Yezza! setuju dengan semua list ni. Kalau saya, jenis beli dan setia dengan satu website je bila dah yakin. Malas nak try macam2 website baru.
    so far saya selalu guna;- ebay, lazada, hermo, aliexpress, etsy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugakk. kalau dah selesa memang jarang nak beli kat website lain. hahahha BV selalu beli barang kat lazada sebab mudah kalau part skincare, suka althea n hermo :D

      Delete
  3. Haritu penah shopping kt shopee, dia. Kan kira lain2 kedai kan, so bila nk bayar postage tu ya amponn rm50++ xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess, lain sellers lain t&c kan, mahalnyaaaa, utk postage je ke tuuu? T^T

      Delete
  4. Nice info. Skg mmg zaman online shopping. Termasuklah diri sendiri. Lebih memudahkan dan lebih menjimatkan. Yg pnting kena pandai servey. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, kann, zaman online shopping, memang jimat dan mudah :)

      Delete
  5. Rabia suka beli online .biasanya rabi beli handbag di ig. Kalau tudung , makanan rabia beli dengan kawan2 rabia.sbb rabia nak support bisnes diorng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus nie support bisnes kawan :D
      BV pun kalau bab makanan suka beli dgn orang yg dikenali :)

      Delete
  6. suka beli skincare online sebab skincare tu kbyknnya susah nk cari kat kedai biasa + lagi murah so yeah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss sama. boleh dapat lebih murah dari kat outlet dia kan, memang berbaloi :D

      Delete
  7. kmk suka beli online juak! tapi yg paling spoil ya harga postage hahaha agik2 kita dari sarawak tok,postage nya yarabi kdg2 lebih mahal dari harga barang ya -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn, i feel you T^T
      yalah kmk rajin survey postage mun nak berbeli atau kumpul geng, share2 postage. hahaha :D

      Delete
  8. kita suke beli brg online jugak..mmg rambang mata tengok..tapi kekadang tak jadi nk beli sbb postage fee dia tuuu T_T

    ReplyDelete
  9. setuju BV! busyra first skli akan tngok feedback org. review dri orang sngtlah penting. kalau dh ramai yg ckp brg tak elok. tak kan kita nak beli lg kan. pengaruh tuuu. hehe

    ReplyDelete
  10. Suka online shopping juga. Convenient sangat :D

    ReplyDelete
  11. No 1 and 2 tu paling penting kalau nak beli barang online, nak book hotel pon sama. Kadang-kadang harga tak masuk akal, bila baca review baru tau it's worth the price ke tak. Kalau tak baca review, boleh kena tipu je rupanya brang tak berkualiti langsung. Learn from others la through review tu hehe

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!