Sunday, 25 August 2019

Melaka Trip | cafe hopping at Bica & Co and The Daily Fix Cafe


mostly day 2 nie kitorang jalan2 ambik gambar dan cafe hopping. macam biasa, no fix itinerary dan jalan ikut orang je. hahhahaa macam biasa, let's get started!

assalamualaikum dan salam sejahtera!
banyak gambar kali nie. beratus gambar dalam phone. tapi aku pilih sikit je takut korang bosan tengok asyik up muka sendiri je. hahahhahha. supaya tak banyak ambik space, aku buat collage je untuk gambar nie semua. senang nak tengok dan tak perlu scroll panjang. wowwww my dedication gais. 

Cafe Hopping in Melaka

itinerary for day 2 in Melaka
- check out Mahkota Hotel
- check in Casa Bonita hotel
- lunch at Hotel Casa Bonita
- Rosa Malacca Cafe
- Jonker Walk
- The Daily Fix Cafe
- balik hotel
- dinner kat mamak
- pergi McD
- balik hotel tidur lol

bangun awal pagi, ready mandi semua kat Mahkota Hotel, turun bawah nak iron tudung. wahhahaha. nak masuk bilik balik, pintu stuck pulak. nie kali kedua sebab yang pertama terjadi masa kat The Pods backpacker. hahahha pintu stuck jugak masa kitorang berdua (my cousin and me) kat luar sekejap je.

my lunch at Hotel Casa Bonita

dalam pukul 11.30 dah turun area lobby tunggu grab nak check in kat next hotel, Hotel Casa Bonita. sampai Casa Bonita awal dalam pukul 12. dibenarkan check in pukul 2 kot kalau tak silap. so kitorang drop luggage and lunch kat dewan makan? order makanan. free flow drinks. so nice. kawan kepada cousin aku kat Melaka stay with us 1 night sambil bawak kitorang jalan2.


dah checkin, tukar baju comel2 sebab confirm banyak ambik gambar kat tempat yang dituju. order grab dan yeahh terus ke Rosa Malacca naik grab. Rosa Malacca nie tempat hotel hipster yang agak famous di Melaka. 

area pintu masuk dan depan lift. lol
Bica & Co. Courtyard
aku rasa tempat nie famous sebab hotel hipster, Rosa Malacca. tujuan utama kitorang bertiga datang sebab nak ambik gambar instagram worthy je lol. bergambar di entrance, bergambar depan lift dan next pergi cafe dia.

menu Bica & Co
the prices of foods/drinks of course macam tipikal hipster cafe, pricey. tapi sebab instagram worthy worth it la sebab berapa ratus gambar dapat. lol

order air mineral dan pizza je gais. sebab dah lunch kan tadi. sedap pizza dia, kecik comel nipis dan agak rangup. sedap!

kitorang ikut je orang Melaka nie haaa :D
cantik betul kawasan cafe nie. semua 'instagram' worthy. 
yang nie area luar cafe tu. boleh jugak makan kat area nie. tujuan kitorang ambik gambar je. lol

then, lepas puas bergambar. order grab untuk ke Jonker Walk pulak. lepas puas window shopping. pergi cafe kat area tu pulak.

Jonker Walk, belum penuh sangat sebab masih awal kot?
cafe kali nie kat depan dia kedai souvenirs, tapi kat dalam tu ada cafe!
gambar tak clear sebab aku ambik dari video je. lol

The Daily Fix Cafe

cafe nie kat area jonker walk. cafe nie dalam kedai yang jual souvenir dan biskut? maksudnya orang dari luar takkan tau cafe nie wujud kalau tak cari or tengok betul2 sebab signboard utama kat luar lain. dia letak small signboard kat entrance kedai yang memberitahu cafe nie wujud kat situ.
the menu, macam biasa harga cafe hipster. 
kitorang order pancake coklat dan aku order banana smoothies. 
counter area
area kat dalam Daily Fix Cafe, yang daun2 tu area belakang dia. 

dalam cafe nie pun cantik sebab macam ada area rumah kedai lama. kitorang order pancake chocolate untuk share dan aku order banana smoothie. nice sedap dan lembut pancake dia. selepas puas bergambar, makan dan jalan2 then balik hotel sekejap. 

settle apa patut. malam tu keluar dinner kat mamak makan kueytiew goreng, sedap tapi aku lupa apa nama kedai makan tu XD then, pergi mcD makan aiskrim. lol. dah nak sampai pukul 12am baru balik hotel. hotel tu dah tutup lampu. berlari naik bilik ahhahahaha. masuk bilik mandi semua terus tidur selepas penat seharian berjalan. hahahaha

kesimpulannya, wishlist aku nak cafe hopping akhirnya tercapai jugak. okay la la kan pergi 2 buah cafe yang 'instagram worthy' dalam masa sehari. kat hometown aku (sibu) kureng sikit cafe2 macam nie. ahhh tak sabarnya nak pergi banyak cafe2 yang menarik. 

nak pergi cafe hopping lagi T^T inshaALLAH soonnnn <3
next day bersambung di lain blog post!

siapa suka cafe cantik2? kita geng!

thanks sudi baca,
ilal liqa'

Sunday, 18 August 2019

KL to Melaka Trip | sightseeing and historical places

macam yang aku nyatakan sebelum ini, trip aku kali nie cuma jalan2 tengok kawasan baru je. wakakaka. tak terikat dengan apa2 itinery dan sebagainya. sebab tu rasa nak namakan trip nie trip suka suki. hahahha

aku lupa nak mention berapa hari aku bercuti kat semenanjung malaysia, hahahhahaha aku bercuti selama 6 hari 5 malam, 2H1M di KL (1st day, 2nd day off to Melaka), 3H2M di Melaka (2nd and 3rd day, 4th day go back to KL), back to KL 3H2M (4th and 5th day, 6th day go back home!) am doung this right? hahhahahhaa confusing kan? even for me T^T


assalamualaikum dan peace upon you~

itinerary KL to  MELAKA
- Family Mart and breakfast at The Pods Backpacker
- check out The Pods, Grab to kl central and off to TBS
- reach melaka by bus
- check in Mahkota Hotel
- Dataran Pahlawan
- A Famosa
- Melaka RIverside
- Jonker Walk
- shopping
- beli dinner at Dataran Pahlawan?
- balik hotel


23 februari 2019
dalam pukul 10.30am, kitorang gerak pergi KL Central menggunakan KTM ke TBS, beli tiket bas untuk ke Melaka dalam pukul 12pm. jalan2 kejap kat area KL Central dan seterusnya tunggu bas kejap dan naik bas untuk ke Melaka. dalam perjalanan sempat la tidur hahahha sejam jugak la nak sampai melaka. touch down Melaka Central, naik grab nak check in hotel, kitorang stay kat Mahkota Hotel untuk hari pertama di Melaka sebab dekat ngan area Dataran Pahlawan dan boleh jalan kaki pergi attractions kat Melaka. 

 masa beli tiket tu, ada sorang minah indo datang kat kitorang mintak tolong dia beli tiket sebab bila beli tiket bas perlukan nama, tapi kitorang tak berani nak tolong sebab takut kena tipu T^T

then, kitorang gerak beli makanan dan jenjalan sekejap dalam KL Central sampai bas datang.

guess where?

tiket bas ke Melaka

yeahhh gerak  ke Melaka, dalam sejam lebih dah sampai Melaka Central. call Grab untuk pergi hotel. kemain mahal hotel kawan kepada cousin aku book, nak dekat RM200 semalam untuk dua orang. hahahhaha Mahkota Hotel, memang nampak agak mewah hotel dia walaupun bilik biasa2 je. cuma ada ruang tamu dan kawasan memasak tapi tak dibenarkan memasak lol. kawasan hotel tu dekat dengan Dataran Pahlawan, boleh jalan kaki. 

dah check in, rehat sekejap dalam pukul 4 macam tu kitorang keluar jalan kaki pergi dataran pahlawan shopping mall, a famosa dan riverside. mostly plan nak ambik gambar dan tengok suasana. a lot of walkingggg.

view from hotel

acah 'yeah i'm rich' aminnn

selepas penat berjalan kaki


banyaknya tourists kat kawasan nie. aku nak bergambar dengan i love melaka? tu tapi ramai gila orang. malas nak kisah. kita ambik gambar kat sini je gais. hahahhaha cantik juga view. 

kat Melaka pun ada dinosaur, excited giler. 

jom bomb hati awak



jalan kaki sampai balik hotel dalam pukul 8pm. beli makanan kat kedai kecik2 area dataran pahlawan? dan terus balik hotel, lepas makan, mandi terus tidur. penat gila jalan kaki pusing area tu. hahhahahaa

makanan of the day. mee goreng tu tak berapa. else? okay laaaa

terbangun tengah malam dalam pukul 3 dan sambung layan anime kat ruang tamu nan besar. 

tak banyak cerita pun, jalan2 tengok kawasan baru dan sedikit shopping beli tshirt, fridge magnet dan sebagainya. jadi tourist kan.

aku taktau nak cerita apa lagi. hahhaha
sebab aku banyak ambik video, ada kat igtv. sila jenguk instagram aku. lol

bersambung hari kedua di Melaka di lain blog post.

thanks sudi baca
ilal liqa'

Tuesday, 13 August 2019

raya haji 2019

short post.

assalamualaikum dan selamat hari raya qurban~
berkorban apa saja~ (sila sambung lagu ini)

hari raya haji tahun nie macam biasa, rezeki lebih so ada makanan lebih. alhamdulillah. macam biasa, sebak bila dengar takbir raya.

sebelum tu, sorry sebab asyik up gambar makanan sebab blog aku khennn~

menu tahun nie,
daging masak hitam
rendang ayam
pulut kuning
laksa sarawak

alhamdulillah. alhamdulillah.
murahlah rezeki sesiapa yang memberi sedekah dan menjamu orang makan di hari raya. moga murah rezeki korang2 semua.

 makanan of the day. satay, kuih disedekahkan oleh saudara mara. alhamdulillah. 

 asal raya, mak masak daging masak hitam. rendang ayam jadi menu kedua. 

bahan asas untuk 'topping' laksa sarawak. 

senang nak masak laksa sarawak sekarang sebab wujudnya 'paste laksa sarawak', semua makanan diatas, family aku yang masak. aku? aku tak masak sebab aku hahahahahahha

aktiviti raya haji. 
makan makanan raya,
ziarah kubur,
ziarah saudara mara
makan dan makan 

makanlah selagi boleh makan. asal jangan membazir dan tahu kawal nafsu. 

macam mana pulak raya haji korang?

sekian,
ilal liqa'
thanks sudi baca :)

Tuesday, 6 August 2019

How to Save Money on Wedding Flowers | Little Flower Hut

Not everyone has the money to plan an elegant wedding. However, making your wedding extraordinary and fabulous doesn’t always mean that you have to spend much. You can always find an affordable way to make your dream wedding come true and one of these is by acquiring beautiful wedding flowers that will not break your wallet. 


Tips that Will Help You Cut the Cost on Wedding Flowers๐ŸŒธ

Planning a wedding doesn’t have to break your bank. If you are worried about acquiring wedding flowers and think that you’ll have to pay them at an expensive cost then it can be helpful for you to consider the following tips.

๐ŸŒธ It is always a great move for you to discuss your budget with your online florist so you can give the idea how much you can spend on wedding flowers. Your florist can suggest you cheap wedding flowers that can already be used in creating stunning flower arrangements.

๐ŸŒธ Save money on local and seasonal flowers. Choosing rare flowers will only add cost to wedding flowers.

๐ŸŒธ It is an advantage if you will pick bridal flowers in bigger sizes because you will only need a few of them to make your arrangement.


๐ŸŒธ You have to think out of the box. Looking for common flowers doesn’t mean that you can only come up with a simple design. Remember that with these simpler flowers, it is still possible for you to create a stunning and elegant arrangement.

๐ŸŒธ Save money by purchasing flowers in bulks. You don’t have to buy different flowers because you can already use two kinds.

๐ŸŒธ You can get the flowers that you have used in the ceremony and reuse it in some way. Consider discussing it with the florist.

๐ŸŒธ Lessen the flowers you need by adding greenery. In fact, this can also help you improve the appearance of an arrangement thus making it more relaxing to look at.

You can never take away the fact that flowers will always be an important thing when celebrating your wedding day. You use flowers to make the bride look stunning and also to decorate the venue in order to provide your guests with a cozy atmosphere. There is no need for you to worry about your expenses on wedding flowers knowing that you can have cost-efficient ways on how to save money. Besides, flowers will always be beautiful no matter what type it is. 

๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

okay, i'm not gonna married yet or soon but this is a really important tips especially when flowers is one of the important things to make your wedding day more elegant and beautiful. so anyone who gonna married soon or later, check our this website, your online florist - Little Flower Hut.


anyone wanna give me or someone special some flowers? 

thanks for reading! give meeee my flower!