Saturday, 14 December 2019

gula apong ice cream and a little update

mulanya, aku nak up blog post mainly pasal ice cream gula apong. tapi tu la, nak jugak selit2 sedikit life update sementara mood menaip di blog masih ada. entah la gais, bila dah busy dengan life nie rasa makin malas nak update blog. kat twitter and ig rajin pulak. ahaks. tanda makin malas nak cerita pasal hidup. ahaks. nak kata busy gila2 tak la, cuma sekarang lebih banyak untuk happy-kan diri sendiri. anime manga youtube and repeat. sambil fikir tentang masa depan yang penuh misteri.

assalamualaikum dan salam sejahtera~
first, nak cerita pasal aiskrim gula apong. gula apong nie macam gula melaka aka brown sugar kot. aku taktau apa la beza dorang tapi macam sama je. hahahhaha cuma kat sarawak orang panggil gula apong and made in sarawak. 

sejak brown sugar sensation, gula apong pun naik sekali. sebenarnya aiskrim gula apong nie dah lama wujud tapi tu la, tak available kat semua tempat. baru2 nie ada menu baru kat 'Potato Story' sebuah franchise ala pop up store di mall yang jual milk tea, fast foods macam potato wedges and fries with many flavors. GULA APONG ICE CREAM! rm3.50 with free 2 toppings.

first time! aku pilih pearl aka bubble with oreo. so ada la serbuk orea with pearl. yayyyy! sedap serious!

look at thatttttt icecream!!

kali kedua pergi (same week!) pilih topping sama tapi dengan peanut pulak. also good! end up kitorang pergi try 3 kali dalam seminggu2 tu. hahhahahha. sebab kawasan mall tu memang dekat dengan kawasan rumah. 

menarik kannn! end up kitorang tiap kali pergi mall berkenaan mesti nak ice cream gula apong with different kind of toppings. hahahahha we found our fav gula apong ice cream in sibu town.

nasi kakwok. nasi berasal daripada kelantan. kalau tak silap, owner dia memang orang kelantan, nasi dengan kuah kari + ayam goreng secara ketulan (?) dan sambal pedas yang umph. nasi kakwok nie famous kat sibu sebab sedap dan menepati citarasa lidah asia. cewahhh, yang penting tempat nie, nasi kakwok dia memang sedap. kawan sekerja aku suka ajak pergi sini makan. sebab harga rm5 dapat nasi dan ayam banyak jugak. tetiba nak nasi kakwok T^T

asyik cerita pasal makanan je. sorry. can't help it. sebab aku suka ambik gambar makanan dan cerita pasal makanan. 

life update (layan podcast di spotify)
tetiba hujung baru ada life update ye. hahahhaa. sejak awal tahun 2019, aku mula terjebak layan podcast kat spotify. memula layan misteri jam 12 (now jadi malam seram) dan sejak dari itu aku banyak discover podcast lain yang bermanfaat.

aku dengar podcast mostly masa kerja. walaupun fokus kerja, layan jugak podcast sebab kita taktau apa benda boleh masuk dalam minda separa sedar *tiber*. sekarang makin banyak podcast yang aku layan termasuk podcast belajar nihongo. 

antara podcast2 yang aku layan sekarang -
The Tablo Podcast (dive studios / Tablo of EpikHigh)
Mamak Session (jinnyboy)
Stupid Genius (Emma Chamberlain)
The Takeaway Table
Buah Mulut (anwar & takahara)
Malam Seram (KC Champion)
The Nosleep Podcast
OKLETSGO (Dzar, Dyn & Razie
Be Unshakeable (Aiman Azlan)
Weird and Wonderful (Iman and Amal)
PodcasThinker
PodcaSterk

nihongo-learning
Manga Sensei *mostly teach how to use certain words, conjunctions and etc*
Nihongo Con Teppei *fully japanese conversation (beginner/intermediate)*
Learn Japanese Pod *explanation and also japanese conversation*

soooo, kalau korang ada layan podcast best2 meh recommend! 
siapa layan podcast jugak?? 

💧💧💧💧💧💧

pejam celik pejam celik, tetiba dah dihujung tahun 2019. nak masuk dekad baru dah kita. azam tahun 2019 macam mana? hahahhahahhahah

may ALLAH ease everything for everyone~

thanks sudi baca,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah!

Saturday, 23 November 2019

sabah trip | exploring kundasang and island hopping

akhirnya aku berpeluang menjejakkan kaki ke sabah, negeri di bawah bayu pada bulan november. plan berbulan awal walaupun sejujurnya kitorang tak decide itinerary sangat. buat secara kasar je dan follow the flow nak pergi mana. 

assalamualaikum dan salam sejahtera

sabah trip 4D3N (atau sejujurnya 3D3N) sebab kitorang pergi malam dan balik pepagi. aku akan cuba muatkan segalanya dalam blog post nie, soooo this gonna be a long journey lol dan banyak gambar!


8 november 2019 (DAY 1)
pepagi tu kitorang masih kerja, aku kerja halfday, aimi (my cousin) and dina (aimi's colleugue) full day. dalam pukul 6pm dah pergi airport. trip kedua naik flight, sakit gila telinga aku kali nie. hahahhahha. dah sampai airport kk dalam pukul 10, terus dapat kereta sewa check in Monaco Boutique Hotel dan tapau dinner kat mcD. awal2 dah cari mcD. sepanjang trip kitorang drive sendiri dan guna google map. 

9 november 2019 (DAY 2)
hari nie banyak aktiviti mostly exploring tempat menarik di kundasang. perjalanan daripada kk ke kundasang ambik masa 2 jam, so kitorang start gerak pukul 6.30pm, cuaca hujan tapi tak lama lepas tu okay je. cabaran naik kundasang jalan okay je bertar cuma jalannya bersimpang siur. hahahhaha aku yang tak mabuk jalan rasa nak mabuk tengok jalan raya dia walaupun bukan aku yang drive.

fefeling kat new zealand. walaupun gunung kinabalu dilitupi awan kita tetap cool!
desa dairy farm 
opening hours 8am - 5pm (entrance fee per person rm5)
tempat yang wajib pergi bila ke kundasang sebab view dia macam kat oversea. new zealand. masa kitorang pergi, sampai dalam pukul 8.40am sebab on the way naik kundasang hujan, time tu some area kat kundasang pun ada hujan2 sikit, alhamdulillah dah sampai desa dairy farm tak hujan lagi, tapi angin kuat gila. view pretty nice walaupun sebahagian gunung kinabalu dah ditutupi awan. yang best banyak kawasan boleh ambik gambar. 

dan segala macam gambar. aku beli wonda coffee sarawak tu kat 7eleven

merasa jugak icecream, aku pilih natural. rasa dia macam yogurt masam2 sikit. kitorang tak turun tengok lembu, bagi susu untuk lembu dan etc sebab semua jenis taktahan bau. aku jenis yang boleh muntah sebab bau pelik2. hahahhaha so i don't wanna risk that. 

giant strawberry!
mesilou highland strawberry farm
opening hours 8am - 5pm (entrance fee per person rm3)
like i mention earlier, kitorang tak decide sangat itinerary, so kali nie cari tempat menarik area dekat dengan desa dairy farm, search google map, jumpa mesilou highland strawberry farm, tapi takdapat depend dengan google map sangat sebab bila dah masuk mesilou village  kitorang jumpa jalan mati. hahhahaha tapi last2 ikut signboard, ada je kat area village tu. nak turun ke kawasan tu agak curam sebab tanah dia takda pavement lagi. 

banyak kawasan untuk bergambar

comel je kawasan dia, banyak jugak tempat bergambar jugak. bila nak masuk ke kawasan strawberry farm, kena cuci tangan dulu. kawasan strawberry farm dia kecik je. ada banyak jenis strawberry korea, japan dan holland. tapi masa kitorang pergi tu dah takbanyak strawberry dah. mungkin bukan musim atau dah banyak orang petik. sebab nak jugak merasa strawberry, kitorang beli strawberry yang dijual rm13 mix, harga ikut grade strawberry. makan cicah ngan coklat. sedap jugak.

bw bus restaurant
dah pukul 11 lebih, kitorang memang dah plan nak makan kat sini sebab tempat makan dia unik dalam bas. ada entrance fee jugak rm5, tapi jumlah tu dapat redeem dengan makanan atau item. so, kitorang makan secara order, kawasan dia ada buffet jugak.

aku order Grilled Chicken Chop (with blackpepper sauce) RM18.90 + Galaxy Butterfly Kiss RM6.90. kemain nama drinks dia. hahhahah

makanan order price range rm9-rm60, aku order Grilled Chicken Chop with Blackpepper Sauce RM18.90 + Galaxy Butterfly Kiss rm6.90. makanan dia ada western dan asian, macam ramen, korean fried chicken, nasi ayam butter, tomyum, mee goreng mamak dan sebagainya. makanan rasa sedap jugak la. 

sabah tea
perjalanan ambik masa sejam dari bw bus restaurant, masuk kawasan nie tak berbayar. tapi ada satu tempat kat atas tu berbayar kalau nak naik. canopy walk, rm5. tapi kitorang tak naik pun. just jalan2 area ladang teh dan beli teh sebagai souvenirs. masa kitorang pergi, laluan kenderaan kawasan masuk dia masih diperbaiki, so agak teruk jugak la. aku beli beberapa teh biasa dan satu teh strawberry. dia ada pelbagai jenis sabah tea tapi yang menariknya fruit series, strawberry, vanilla, passionfruit, lemon dan sebagainya rm12, aku beli yang strawberry sebab kat luar sana jarang ada teh strawberry. 


seriously memang sedap teh strawberry dia, my family love it ahhahaha. bila bancuh, semerbak bau teh strawberry. menyesal jugak tak grab banyak XD nak cari online, takda pulak. huhuhu

culvert view
sampai sini dalam pukul 3. kalau tak silap, nie kawasan baru buka tahun 2019, attraction dia adalah tempat bergambar atas cermin menghadap gunung kinabalu dan pelbagai lagi. selain tu, tidur dalam culvert. kitorang stay semalam kat sini sebab nak merasa tidur dalam culvert. hahahhaha. bagi pelawat biasa, entrance fee rm10 kalau tak silap, dapat redeem air minuman jugak. tapi sebab kitorang stay sini, tak bayar la maybe dah include dengan accommodation.

dah masuk, kemas2 barang, baring2. tertidur sebab cuaca sangat besttttt sejuk2 gitu. hahahhaha, bangun pukul 5.30 dan sesi bergambar dan lepas tu plan dinner.

sleeping in a culvert, view from the door :D
sayap ayam wak ali
banyak yang reccommend beli sayap ayam wak ali, so kitorang dinner sini. kawasan dia biasa2 je, tapi ramai jugak yang singgah beli. rasa chicken wing dia woowww, masa nie hidung aku dah start buat hal. macam flu sikit2 sebab sejuk kot. hahhahaha tapi ayam panggang dia sedap, sambal pedas dia curah atas ayam tu. aku tak berapa sangat pedas T^T so sepatutnya sambal asing, tapi sebab sedap dalam 3 ketul jugak aku makan walaupun pedas. yang lain makan dengan nasi + sup ayam. dorang kata sup ayam dia sedap gila.

breakfast ar culvert view
10 november 2019 (DAY 3)
plan nak island hopping. so yeahhh. kitorang bangun awal dalam pukul 5.30am. pukul 6 kiranya terus gerak ke kota kinabalu, tapi terlupa nak bagitau masa check in, so terpaksa tunggu dorang bukak kaunter. lepak2 kat hall sekejap tunggu kaunter depan tu bukak. sepatutnya ada breakfast untuk dua orang. tapi kitorang plan jalan terus. tapi akak kat hall tu suruh bancuh kopi siap sediakan breakfast untuk kitorang sementara tunggu orang bukak kaunter depan tu. menunggu la sambil layan clear view gunung kinabalu. feeling jugak. hahhahaha dalam pukul 7.20am baru gerak keluar dari culvert view. terus ke kota kinabalu dan jesselton point.

kundasang to kk ambik masa dua jam. kitorang sampai jesselton point pukul 9am, kira laju jugak tu sebab kitorang sempat singgah stesen minyak bagai. hahahhaha. sampai jesselton point tak sempat jenguk kaunter, sorang pakcik terus heret kitorang tanya nak pergi pulau mana. terus kena heret kesana kemari, plan confirm situ terus.

pakcik tu suruh beli lunch kat sini sebab kalau kat pulau confirm mahal. total lunch kitorang untuk tiga orang, lauk sorang dua, dalam rm47 termasuk air mineral. kira mahal jugak la bagi aku tapi okay la asal lauk sedap.

rm33+rm10(life jacket)+?? total RM50 untuk dua buah pulau, kitorang pilih sapi island dan manukan island. boleh pilih sampai pukul berapa. aku pun dah confuse jugak kenapa rm50. hahahhaha sebab pakcik tu kemain bercerita promote segala benda. parasailing la apa la. nasib baik jiwa kental dan memang tak berani naik, so tolak je la segala promotion. lol

dorang akan bagi kertas macam nie, kira pengenalan korang la nak masuk boat ke pulau tertentu sebab lain counter/kertas lain orang/boat gitu.

untuk pulau yang pertama perlu bayar rm5 sebagai yuran konservasi. bayar sekali nie je la. lepas tu untuk ke pulau lain takda bayaran dah.

sapi island (till 12pm)
untuk pulau pertama dorang decide pulau sapi. pulau sapi nie bersih je air dia, aku first time pergi pulau so jenjalan je la tak mandi tak berenang sebab sis mana pandai berenang wakakakkaka, itu gunanya life jacket kannnn. sewa tikar kat pulau nie rm10. tak boleh bawak tikar tu ke pulau lain. so kiranya satu pulau rm10 la kalau nak sewa tikar. better bawak tikar sendiri atau sewa siap2 kat jesselton point.

aktiviti kitorang kat pulau sapi nie rilex2 je. baring2 sambil merasa angin sepoi2 bahasa dan makan beserta cuci mata hahahhah. banyak pelancong korean kat pulau2 nie. masa naik boat pun memang ada korean family and couple. sana sini kat pulau dengar bahasa korea.

to the next island, pulau manukan. dorang dah siap2 bagitau suruh berkumpul kat jetty jam tertentu, so kena la berkumpul awal2 tunggu naik boat. tunjukkan kertas tadi then naik la boat ke pulau2.

manukan island (till 2pm)
pulau manukan pun air dia jernih je, cuma ada sampah2 sikit. tapi ada je area yang bersih. kat pulau nie hati2 sikit sebab ada biawak. hahahhahah ada jugak terserempak ngan biawak masa nak sewa tikar. kat sini baru plan nak mandi sikit2. sebab takpandai berenang, berendam pakai life jacket la. aku tak berani main jauh2 sebab takut. lol jealous gila ngan orang pandai berenang siap menyelam.

pukul 2 balik ke jesselton point dan check in hotel. sampai hotel terus mandi dan ready nak ke imago mall. serious imago mall besar gila. aku sampai sesat cari atm machine. lol. aku tak beli apa2 kat imago mall sebab ingat nak memborong kat pasar filipina. lepas tu, cari car wash sebab nak hantar kereta sewa dalam pukul 9 lebih. punyalah kitorang berpusing cari car wash, last2 jumpa! jam 9 gerak pergi pasar filipina.


kat pasar filipina aku beli keychain sabah dan makanan beserta ikan bilis sabah. ikan bilis sabah terkenal sebab murah dan berkualiti so kena la beli. dah beli semua cenderamata dan makanan dari sabah. beli makanan dan tapau untuk makan kat hotel. sampai hotel, get ready, mandi dulu dan pergi dobi. dalam pukul 12 baru makan. padahal esoknya kena bangun awal sebab flight awal pukul 6am.

11 november 2019 (DAY 4)
seawal jam 4.30am dah ready nak ke airport. sengaja book hotel goldenhill sebab dekat dengan airport dan free airport transfer. kalau flight awal pagi, kena siap2 bagitau kat kaunter seawalnya. sampai sibu dalam pukul 7.15am. book grab dan balik rumah. yayyy! until next journey!

kitorang pergi bertiga, semua perempuan dan boleh share bilik dan drive sendiri, guna google map je semuanya. walaupun kekadang ada je salah jalan, jangan gabra dan relax je. nasib baik aku bukan driver untuk kali nie sebab kereta myvi auto.

🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊

SABAH TRIP itinerary
day 1
- flight sabah to kk (7pm)
- check in Monaco Boutique Hotel
- tapau dinner at mcD

day 2
- check out
- 6.30 am off to kundasang
- desa dairy farm
- mesilou strawberry farm
- bw bus restaurant
- sabah tea
- check in culvert view
- napping
- dinner at sayap ayam wak ali

day 3
- check out
- jesselton point (island hopping)
- sapi island
- manukan island
- check in goldenhill hotel
- imago mall
- car wash
- pasar filipine
- tapau dinner
- dobi

day 4
- check out
- 4.30am head to airport via airport transfer provided free by hotel
- reached sibu at 7.15am

🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊

meh kira bajet-

rent car rm100 seorang for 2 days include gas
kitorang book kereta sewa kat https://www.nhelzyrentacar.com, book axia tapi dapat myvi. kira lucky kot. untuk masa dua hari rm240. rate kereta axia rm120 sehari, kalau lebih 2 hari dapat discount.

accommodation rm110 seorang for 3 night
first kitorang book culvert view rm170 semalam include breakfast for two, book awal sebab takut habis awal sebab limited kan. book kat whatsapp, sebab dapat contact melalui fb page. hotel lain, guna website agoda. pepandai la cari hotel yang sesuai dengan bajet. both hotel dalam rm80 semalam.

total budget aku untuk trip nie dalam under rm1000 tapi guna rm700 for everything and guess what?! i did it :D maybe sebab takbanyak shopping lol dan pergi taklama sangat.

rm150 = flight return (beli masa promo airasia)
rm110 = accommodations for 3 night
(rm240+rm60)/3 = rm100 - car rent + gas for 2 days
rm50 = island hopping (2 island)
rm300 = foods and souvenirs / entrance fee (boleh jimat lagi kalau kau bukan kaki shopping!)

aku ada buat video sikit. ada upload kat igtv jugak. ambik semua pakai phone, masih noob. hahahhaa

overall, sangat best trip kali nie sebab dengan kawan2 yang spontaneous! walaupun cuma bertiga tapi rasa meriah je, harap dapat pergi sabah lagi suatu hari nanti! sebab rasa banyak lagi tempat nak explore kat sabah. 

thanks to aimi dan dina sebab bawak sis travel hahhahahah~


korang dah pernah travel ke sabah?
fav tempat travel korang?

thanks for reading!
ilal liqa'
see ya when i see ya lah~



Wednesday, 16 October 2019

100th Post Celebration Ft. Japan Planner Giveaway! by nurulrasya.com


assalamualaikum and peace upon you!

rasya ada buat giveaway sempena post yang ke 100! congrats!! ❤
senang sangat nak join dan hadiah pun best2, planner tu comel gilaaaa 😄

kalau nak join boleh klik gambar kat atas! or <here>
tamat pada 17 october 2019 (esok gais, masih sempat nak join ramai2)

may the LUCK be with me! jyeahhh~

ilal liqa'
see ya when i seeeee yaaaa~

Sunday, 6 October 2019

life lately | a real blogging slump

lama dah tak update cerita pasal life sekarang. aku dalam slump sekarang. bukan writer block. banyak benda nak cerita tapi mood menulis tak ada. nak rasa blogwalking pun malas. entah la kenapa, adakah ini tanda2nya aku dah dewasa? hahahhaha

aku di fasa malas. aku memang selalu malas. tapi kali nie malas aku macam menjadi2. kau tahu rasa macam malas nak buat apa2. bosan dengan rutin harian yang sama. hidup macam dah takda impak lagi. over betul ayat. ahaks

assalamualaikum dan salam sejahtera~


aku ingin jadikan hidup aku bermakna. tapi macam sekarang aku hilang arah. walaupun aku macam okay je okay je, lately aku banyak fikir benda apa yang aku patut buat. in future to be exact. aku masih ada impian yang belum terlaksana. aku masih banyak rancangan yang belum tercapai.

kekadang aku rasa nak lari dari rutin hidup yang membosankan, tapi bila fikir sejenak. mampukah aku atasi perubahan? aku takut aku terbiasa dengan rutin biasa. aku banyak rancang nak buat hal besar2, tapi rancangan jadi impian yang mungkin tak jadi kenyataan sebab bila ditimbang, lebih berat ke arah aku tak mungkin mampu atau aku sebenarnya mampu tapi malas dan takut hilang 'passion'. 

so, here i am writing this nonsense. 

banyak benda boleh buat aku happy, banyak jugak benda boleh buat aku UNHAPPY.

hidup kena balance, orang tua kata, jangan gembira sangat takut nanti sedih/menangis/kecewa. ada benarnya jugak kan. tapi bila sedih2, it is better to remember a happy thoughts kan. bila gembira, appreciate la the moment kan. 

ewahhhhhh~
so chill everyone!
do it on your own paces!
jyeahhh we can!

next month aku travel lagi. ohoh can't wait!
(the rojakness in this post i kennot)
be happy gais!

ilal liqa'
thanks for reading ohoks! >o<

Thursday, 19 September 2019

TIPS TRAVEL | cara terpantas ke KLIA

aku baru tahu ada cara paling mudah dan terpantas untuk pergi ke KLIA (Kuala Lumpur International Airport). melalui train. pernah jugak terbaca kat google pergi ke KLIA melalui KLIA Express atau KLIA Transit, tapi aku tak research banyak sebab ingatkan mahal naik train. kalau tak memang senang la nak plan untuk next trip ke Kuala Lumpur, aku dah tahu, so aku nak korang tahu pulak, incase ada sesiapa nak tahu. lol ok done with that.

assalamualaikum dan salam sejahtera~
kali nie aku nak share tips travel pasal -


KLIA express
bayangkan satu hari nanti, korang tetiba nak pergi ke KLIA nak jemput orang atau nak naik flight atau nak hantar orang  atau sejenis yang sesuka pergi airport (lol ada ke jenis macam nie?) secara pantas dan menjimatkan masa. sekarang dah ada satu cara mudah untuk korang 'booking' KLIA Express/Transit  iaitu melalui website Traveloka, salah satu yang best adalah harga ada murah sikit daripada harga biasa, sebab kalau2 dapat KLIA express promo deals kan. lagipun, Traveloka nie memang rajin bagi promo. hahahhaa

cara-caranya ialah : 
- booking KLIA Express kat website traveloka
- pergi ke KL Sentral, dari situ dah boleh nampak KLIA Transit
- masuk je pintu, akan ada yang 'lead' korang untuk ke KLIA Express
- voucher yang korang terima melalui emel boleh digunakan any train schedule yang penting dalam tarikh yang sama. (yang nie best sebab asal tarikh yang sama, masa tak kisah)
- kalau semua ok, boleh masuk, scan je barcode dan tunggu train.



KLIA airport transfer
selain KLIA express untuk ke KLIA, sekarang ada juga airport transfer to KLIA, untuk memudahkan urusan sesiapa yang baru 'touch down' KLIA dan nak pergi ke destinasi lain macam hotel, hostel, rumah atau memana korang nak. yang nie sangat memudahkan urusan jugak sebab boleh booking kat website Traveloka jugak, kekadang harga memang berpatutan ikut jenis kenderaan yang korang 'book' berbanding Grab.

cara-caranya ialah :
-  bukak website traveloka, set masa nak pick-up dan boleh pilih nak naik kenderaan apa. naik kereta, minivan atau sebagainya. website traveloka akan bagi list beserta harga. tinggal nak pilih je. senang nak buat plan, book awal2, so, kalau sampai KLIA tinggal tunggu orang jemput je lagi.
- dah 'touch down' KLIA, ambik luggage apa semua, don't worry kalau lambat pun driver boleh tunggu.
- of course, driver akan hantar sampai ke destinasi yang korang 'book' kat traveloka. yeah!
nak lagi faham boleh la terus ke website traveloka.

nie ha kebaikan guna 'book' transport melalui website Traveloka

Private Transport
- available 24 hours
- driver boleh tunggu walaupun flight delay
- tiada lagi berbaris panjang2 di airport
- pick up point yang selamat dan memudahkan
- pasti akan sampai ke destinasi
- all inclusive price termasuk driver, minyak, toll, parking dan taxes. 

Public Transport
- harga yang berpatutan
- ikut masa flight korang atau lebih awal, ikut korang laaaa
- arah/jalan/routes drop off point yang strategik dan fleksibel.

kalau korang ada something nak tanya, chat atau call je pihak Traveloka, 24 hours customer service. so no worry la!

untuk korang yang nak try naik train atau apa apa private transport, aku recommend search dari Traveloka. tak ada dah nak charge tambahan bagai. semua dah include and boleh jadi murah bila ada promo. sangat mudah, so korang boleh la decide awal2 itinerary atau set masa awal2 kalau nak travel ke mana2 melalui KLIA atau untuk ke KL. sangat memudahkan sebab semuanya dihujung jari.


kalau aku pergi KL lagi satu hari nanti, memang guna website Traveloka je la. senang. book flight, hotel, airport transfer semua dari situ. senang cerita kan. hahhahahhaa. lagipun, hampir tiap minggu dapat promo code dari Traveloka, excited je baca email notification dari Traveloka.

hahhahaha, banyak pulak sembang. sekian saja tips travel daripada aku. saja share2 supaya senang la nak travel dan buat peringatan untuk diri sendiri kan.


arghhh nak pergi KL lagi. texas chicken. i miss your refillable drink. lol

korang ada tips travel tak?
share laaaa~

thanks sudi baca,
sekian, ilal liqa'

Sunday, 25 August 2019

Melaka Trip | cafe hopping at Bica & Co and The Daily Fix Cafe


mostly day 2 nie kitorang jalan2 ambik gambar dan cafe hopping. macam biasa, no fix itinerary dan jalan ikut orang je. hahhahaa macam biasa, let's get started!

assalamualaikum dan salam sejahtera!
banyak gambar kali nie. beratus gambar dalam phone. tapi aku pilih sikit je takut korang bosan tengok asyik up muka sendiri je. hahahhahha. supaya tak banyak ambik space, aku buat collage je untuk gambar nie semua. senang nak tengok dan tak perlu scroll panjang. wowwww my dedication gais. 

Cafe Hopping in Melaka

itinerary for day 2 in Melaka
- check out Mahkota Hotel
- check in Casa Bonita hotel
- lunch at Hotel Casa Bonita
- Rosa Malacca Cafe
- Jonker Walk
- The Daily Fix Cafe
- balik hotel
- dinner kat mamak
- pergi McD
- balik hotel tidur lol

bangun awal pagi, ready mandi semua kat Mahkota Hotel, turun bawah nak iron tudung. wahhahaha. nak masuk bilik balik, pintu stuck pulak. nie kali kedua sebab yang pertama terjadi masa kat The Pods backpacker. hahahha pintu stuck jugak masa kitorang berdua (my cousin and me) kat luar sekejap je.

my lunch at Hotel Casa Bonita

dalam pukul 11.30 dah turun area lobby tunggu grab nak check in kat next hotel, Hotel Casa Bonita. sampai Casa Bonita awal dalam pukul 12. dibenarkan check in pukul 2 kot kalau tak silap. so kitorang drop luggage and lunch kat dewan makan? order makanan. free flow drinks. so nice. kawan kepada cousin aku kat Melaka stay with us 1 night sambil bawak kitorang jalan2.


dah checkin, tukar baju comel2 sebab confirm banyak ambik gambar kat tempat yang dituju. order grab dan yeahh terus ke Rosa Malacca naik grab. Rosa Malacca nie tempat hotel hipster yang agak famous di Melaka. 

area pintu masuk dan depan lift. lol
Bica & Co. Courtyard
aku rasa tempat nie famous sebab hotel hipster, Rosa Malacca. tujuan utama kitorang bertiga datang sebab nak ambik gambar instagram worthy je lol. bergambar di entrance, bergambar depan lift dan next pergi cafe dia.

menu Bica & Co
the prices of foods/drinks of course macam tipikal hipster cafe, pricey. tapi sebab instagram worthy worth it la sebab berapa ratus gambar dapat. lol

order air mineral dan pizza je gais. sebab dah lunch kan tadi. sedap pizza dia, kecik comel nipis dan agak rangup. sedap!

kitorang ikut je orang Melaka nie haaa :D
cantik betul kawasan cafe nie. semua 'instagram' worthy. 
yang nie area luar cafe tu. boleh jugak makan kat area nie. tujuan kitorang ambik gambar je. lol

then, lepas puas bergambar. order grab untuk ke Jonker Walk pulak. lepas puas window shopping. pergi cafe kat area tu pulak.

Jonker Walk, belum penuh sangat sebab masih awal kot?
cafe kali nie kat depan dia kedai souvenirs, tapi kat dalam tu ada cafe!
gambar tak clear sebab aku ambik dari video je. lol

The Daily Fix Cafe

cafe nie kat area jonker walk. cafe nie dalam kedai yang jual souvenir dan biskut? maksudnya orang dari luar takkan tau cafe nie wujud kalau tak cari or tengok betul2 sebab signboard utama kat luar lain. dia letak small signboard kat entrance kedai yang memberitahu cafe nie wujud kat situ.
the menu, macam biasa harga cafe hipster. 
kitorang order pancake coklat dan aku order banana smoothies. 
counter area
area kat dalam Daily Fix Cafe, yang daun2 tu area belakang dia. 

dalam cafe nie pun cantik sebab macam ada area rumah kedai lama. kitorang order pancake chocolate untuk share dan aku order banana smoothie. nice sedap dan lembut pancake dia. selepas puas bergambar, makan dan jalan2 then balik hotel sekejap. 

settle apa patut. malam tu keluar dinner kat mamak makan kueytiew goreng, sedap tapi aku lupa apa nama kedai makan tu XD then, pergi mcD makan aiskrim. lol. dah nak sampai pukul 12am baru balik hotel. hotel tu dah tutup lampu. berlari naik bilik ahhahahaha. masuk bilik mandi semua terus tidur selepas penat seharian berjalan. hahahaha

kesimpulannya, wishlist aku nak cafe hopping akhirnya tercapai jugak. okay la la kan pergi 2 buah cafe yang 'instagram worthy' dalam masa sehari. kat hometown aku (sibu) kureng sikit cafe2 macam nie. ahhh tak sabarnya nak pergi banyak cafe2 yang menarik. 

nak pergi cafe hopping lagi T^T inshaALLAH soonnnn <3
next day bersambung di lain blog post!

siapa suka cafe cantik2? kita geng!

thanks sudi baca,
ilal liqa'