Saturday, 14 December 2019

gula apong ice cream and a little update

mulanya, aku nak up blog post mainly pasal ice cream gula apong. tapi tu la, nak jugak selit2 sedikit life update sementara mood menaip di blog masih ada. entah la gais, bila dah busy dengan life nie rasa makin malas nak update blog. kat twitter and ig rajin pulak. ahaks. tanda makin malas nak cerita pasal hidup. ahaks. nak kata busy gila2 tak la, cuma sekarang lebih banyak untuk happy-kan diri sendiri. anime manga youtube and repeat. sambil fikir tentang masa depan yang penuh misteri.

assalamualaikum dan salam sejahtera~
first, nak cerita pasal aiskrim gula apong. gula apong nie macam gula melaka aka brown sugar kot. aku taktau apa la beza dorang tapi macam sama je. hahahhaha cuma kat sarawak orang panggil gula apong and made in sarawak. 

sejak brown sugar sensation, gula apong pun naik sekali. sebenarnya aiskrim gula apong nie dah lama wujud tapi tu la, tak available kat semua tempat. baru2 nie ada menu baru kat 'Potato Story' sebuah franchise ala pop up store di mall yang jual milk tea, fast foods macam potato wedges and fries with many flavors. GULA APONG ICE CREAM! rm3.50 with free 2 toppings.

first time! aku pilih pearl aka bubble with oreo. so ada la serbuk orea with pearl. yayyyy! sedap serious!

look at thatttttt icecream!!

kali kedua pergi (same week!) pilih topping sama tapi dengan peanut pulak. also good! end up kitorang pergi try 3 kali dalam seminggu2 tu. hahhahahha. sebab kawasan mall tu memang dekat dengan kawasan rumah. 

menarik kannn! end up kitorang tiap kali pergi mall berkenaan mesti nak ice cream gula apong with different kind of toppings. hahahahha we found our fav gula apong ice cream in sibu town.

nasi kakwok. nasi berasal daripada kelantan. kalau tak silap, owner dia memang orang kelantan, nasi dengan kuah kari + ayam goreng secara ketulan (?) dan sambal pedas yang umph. nasi kakwok nie famous kat sibu sebab sedap dan menepati citarasa lidah asia. cewahhh, yang penting tempat nie, nasi kakwok dia memang sedap. kawan sekerja aku suka ajak pergi sini makan. sebab harga rm5 dapat nasi dan ayam banyak jugak. tetiba nak nasi kakwok T^T

asyik cerita pasal makanan je. sorry. can't help it. sebab aku suka ambik gambar makanan dan cerita pasal makanan. 

life update (layan podcast di spotify)
tetiba hujung baru ada life update ye. hahahhaa. sejak awal tahun 2019, aku mula terjebak layan podcast kat spotify. memula layan misteri jam 12 (now jadi malam seram) dan sejak dari itu aku banyak discover podcast lain yang bermanfaat.

aku dengar podcast mostly masa kerja. walaupun fokus kerja, layan jugak podcast sebab kita taktau apa benda boleh masuk dalam minda separa sedar *tiber*. sekarang makin banyak podcast yang aku layan termasuk podcast belajar nihongo. 

antara podcast2 yang aku layan sekarang -
The Tablo Podcast (dive studios / Tablo of EpikHigh)
Mamak Session (jinnyboy)
Stupid Genius (Emma Chamberlain)
The Takeaway Table
Buah Mulut (anwar & takahara)
Malam Seram (KC Champion)
The Nosleep Podcast
OKLETSGO (Dzar, Dyn & Razie
Be Unshakeable (Aiman Azlan)
Weird and Wonderful (Iman and Amal)
PodcasThinker
PodcaSterk

nihongo-learning
Manga Sensei *mostly teach how to use certain words, conjunctions and etc*
Nihongo Con Teppei *fully japanese conversation (beginner/intermediate)*
Learn Japanese Pod *explanation and also japanese conversation*

soooo, kalau korang ada layan podcast best2 meh recommend! 
siapa layan podcast jugak?? 

💧💧💧💧💧💧

pejam celik pejam celik, tetiba dah dihujung tahun 2019. nak masuk dekad baru dah kita. azam tahun 2019 macam mana? hahahhahahhahah

may ALLAH ease everything for everyone~

thanks sudi baca,
ilal liqa'
see ya when i see ya lah!