life update on quarantine haul | unboxing canon eos M100

Thursday, 21 May 2020

bila dalam tempoh quarantine ni, makin menjadi mood online shopping sebab kita takdapat keluar kan, takdapat window shopping so hari2 layan shopee, hahahhaha aku tahu bukan aku sorang je yang hari2 scroll shopee sepanjang tempoh pkp. so, terjadilah shopping online dan mengenal erti penantian satu penyeksaan. terutama part menunggu parcel datang.

assalamualaikum dan salam sejahtera~

alhamdulillah, sepanjang MCO dan work from home, rasa jimat duit sangat sebab tak boleh keluar saja2. hahahahah so kita berbelanja secara online la. tapi ingat satu je, berbelanja dengan cara ukur baju di badan sendiri. dengan berbekalkan tips tersebut, jadi shopping je la.


ada dua benda yang aku beli yang membuatkan aku excited menunggu berminggu-minggu. keyboard with mouse and a camera!

sebenarnya, aku ada rules untuk diri sendiri yang tiap bulan bila terima gaji, aku mesti beli satu benda untuk diri sendiri yang aku boleh guna, nampak dan teringin. lol

spend on myself (april)
keyboard and mouse tu aku beli sebab semenjak work from home, MOUSE yang aku guna untuk laptop tetiba rosakkkkkk pulak. nak beli kat kedai komputer, semua tutup masa awal MCO dulu, so solution utama ialah beli online. semenjak stay kat rumah, ada duit lebih, dah lama teringin nak keyboard wireless comel tu since dia boleh sync dengan laptop, tablet dan phone, bila terfikir boleh la menaip di blog sambil baring. eh. hahhaha finally, dapat Keyboard Logitech K380 in pink!

aku keliru nak beli antara warna pink dan putih. so pilih warna pink sebab laptop dan tablet aku dah putih semua. beli dengan harga yang berpatutan kat shopee logitech. dalam rm93.88, kira murah daripada seller lain sebab banyak aku survey ada yang sampai rm100+ 

comelkan?! bestnyaaa bateri yang dia provide boleh tahan sampai dua tahun. boleh chill2 sampai menaip. demi mu blog. cewahhhh k dah boleh jadi keyboard warrior berjaya. hahhahahhaha

spend on myself (may)
aku beli camera yang lama dah aku nak. lama dah lama dah aku teringin nak kamera. dua tahun lepas pernah ada dalam wishlist lazada contest  aku masa tu menang voucher rm600, plan nak beli camera tapi duit tak cukup lagi plus voucher ada tarikh expired. so, masa tu aku pilih tablet je.

tahun ni, alhamdulillah ada rezeki nak membeli. duit dah cukup. sebab kedai kamera tutup dan aku sebenarnya dah survey harga kamera yang sama lama dah kat kedai, agak mahal daripada beli online. lol. dah lama decide nak beli online, dah lama dalam cart. akhirnya dapat jugak proceed payment. hahahhaha

banyak free gift. aku beli dalam harga rm1620+ kat shopee dengan warranty 2-3 years.  

aaaayooo so prettyyyy la my first camera. next target tetiba teringin nak memacam lens. hahhaha

dulu2 aku target mirrorless camera from
canon M10
then canon M100
latest canon M50

sepanjang masa camera2 tersebut dalam wishlist, aku banyak gila tengok video2 unboxing dan reviews kat youtube. kekadang ulang2 benda sama. smartphone canggih2, latest??? who cares? aku nak camera. lain orang lain citarasa.

tujuan utama aku nak beli camera canon m100 adalah photography. selain tu, aku tertarik dengan cinematography (videography). lepas ni boleh la upload gambar cantik2 kat blog dan jugak duit yang aku ada cukup2 untuk beli canon m100. so, angkat je satu sebab lama dah teringin kan. duit sendiri, usaha sendiri. alhamdulillah!

lama gila dah aku teringin nak kamera mirrorless. ni antara entry2 yang aku pernah mention pasal kamera. hahahhaha
kipas susah mati (december 2013)
Top 5 kamera yang diingini (february 2015)
lazada contest (march 2017)
lazada contest (november 2018)

best ke beli kamera secara online??
satu je la best, lebih murah beberapa ratus dari beli kat kedai dan dapat banyak free gift. yang paling tak best adalah part menanti parcel datang kat rumah. lagi2 barang mahal macam kamera. dua minggu menanti, dua minggu aku tidur tak lena, mandi tak basah sebab takut barang tak sampai. hahhahaha rasanya hari2 semak tracking number. lol

sepatutnya seminggu je boleh sampai, tapi disebabkan MCO dan lambakkan pembeli online, so lambatlah delivernya. dah lah tracking number tu tak update2. stress aku menunggu. hahahhaha basically, kamera ni adalah barang paling mahal yang aku pernah order secara online. mesti la nervous menunggu kan dan sedikit excited.

nanti aku buat full review untuk kamera ni. sekarang masih testing2 dan discover new stuff. masih noob.

alhamdulillah.
tak lama lagi raya. stay at home je la geng.

aku ada buat unboxing video dalam bahasa sarawak. lol
cringe dengar suara sendiri. 

bagi aku kalau ada keinginan terhadap sesuatu, ada peluang beli je.
tak susah nak happykan diri sendiri. 

dah ready nak raya ke korang?
ahhh i'm gonna miss this ramadhan

thanks for reading~
ilal liqa'
see ya when i see ya lah


14 comments

  1. Best2 smua brg ni , nak2 kamera tu trnanti gmbr2 cun hsil kamera ni 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, harap ada la gambar cantik2 by this camera :D

      Delete
  2. Nice camera..sedap nk shoot gmbar2 cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess, boleh la ambil banyak gambar cantik2 lepas ni :D kena belajar lagi XD

      Delete
  3. yeayy dah ada camera, boleh bervlogging banyak banyak lepas ni. Hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kalau rajin baru vlogging :D tapi teringin jugak sebenarnya walaupun life biasa2 je hahahhaa

      Delete
  4. New camera! Mic dia okay tak? My mirrorless is good at taking photos tapi bila video suara ke laut hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyy, not bad la kalau indoor :D BV belum try sangat part video :3

      Delete
  5. Just watched the video! Comelnya <3 Suka dengar suara BV. And congratulations for your new camera. I know you have been wanting one since forever. So happy for you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh thanks. BV dengar suara sendiri rasa cringe sangat XD alhamdulillah!

      Delete
  6. Sis tumpang excited tengok video unboxing tu~ Nasib baik letak subtitle, kalau tak, tak faham bahasa sarawak XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhah tetiba rajin buat subtitle :D masih excited jugak :3

      Delete
  7. alaaaa. dah taip panjang dah tadi. tiba2 disconnected pulak T__T

    hahaha nnt share taw gmbr2, mmg menarik pulak nak masuk wishlist. dgn harapan covid go away faster, boleh la travel banyak2. hehe. skrg ni duk ulang alik hospital n rumah ajeee, so belum rasa memerlukan kamera. :D dah lama teringin mirrorless camni.. sbb dslr besar sgt, tak minat. hahaha. this one looks just nice!

    anyway, congrats bv for ur first camera! yeayyy

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. omg, i feel that XD

      kannn, nanti share banyak2 gambar :D sekarang dah boleh wishlist M50, an upgrade from M100! kan, harap cepat la covid19 hilang sebab nak traavel lagi T^T boleh la beli nanti, memang nice sebab tak bulky macam dslr :D

      thanksss so much! alhamdulillah~

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!