Saturday, 29 June 2019

my EID MUBARAK 2019

kita dah habis raya, aku disini baru nak cerita pasal raya. lol. ramadhan dah berakhir, semoga ada peluang bertemu lagi pada tahun hadapan. inshaALLAH.

assalamualaikum dan salam sejahtera

aku ada upload satu video kat igtv. video pendek je. dirakam bila aku dan family shopping groceries untuk raya. serius untuk raya kali nie, preparation-nya agak memenatkan sebab aku jadi driver. hahahahha. aku nie jenis indoor punya orang, bila keluar 3 hari berturut2 pada bulan puasa sangat memenatkan bagi aku. it will be fun and not that tiring if i am not the on who do all the driving. hahahhaha so petty.

i respect my mom for that, kesana kemari tanpa rasa penat masa bulan puasa. aku yang lebih muda rasa penat giler. 

baju raya, tema raya tahun nie, ala2 dark turqoise gitu.
baju2 kurung moden tu dibeli kat shopee je, mudah gila kan kerja, hahahhaha. sebab tailor tempat kitorang tempah tak terima kain lagi, sepatutnya kitorang pakai warna ala2 milo tahun nie. atleast ada baju raya tahun nie, alhamdulillah. ramai pulak puji cantik. kain pun selesa sebab cotton kann :3


few days before raya aka preparation untuk raya
sempat la jugak sungkei (iftar) luar dua kali with family  sebab tengah shopping kononnya. lol last day puasa, terpaksa sungkei depan watson sebab aku dengan mak masih shopping barang2 yang diperlukan untuk raya. hahahahha alhamdulillah, puasa kira penuh la kan. kecuali 5 hari tu. faham2 la perempuan. >..<

malam raya, cat rumah, pasang pelita dan lampu raya. sooo tiring.

kitorang matching dengan langit. yayyy :D

1st day raya
- first day raya macam biasa, sesi makan2 dan bersalaman. lepas tu, sesi bergambar di luar rumah sebab langit cantikkkk. then, tunggu saudara mara datang rumah dan petang sikit baru singgah rumah saudara mara yang lainnya. petang2 tu pun hujan, plan nak ziarah kubur tergendala.

menu raya rumah kitorang macam biasa, rendang ayam, daging masak hitam dan ketupat. 


raya kedua dan seterusnya
- plan nak pergi kubur petang2 lepas saudara datang melawat rumah, pergi jugak sekali sampai kawasan kubur terus hujan lebat, alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. pastu, balik rumah, malam2 sikit bawak nenek jalan2 dannnnnnn melantak sampai cuti raya habis. hahahhaha

 majlis tahlil arwah bapak. bapak saudara aku yang plan. :)
sedapnya lahai, ayam masak merah tuuuu, ada pulak mee kari, kari daging tu pun sedap. ohmyyyy!

 kek lapis kena ada bila beraya :D

kek lapis yang super hitam tu sedap gila sebab ada coklat cadbury, the bad thing is lepas kau makan gigi dan lidah jadi biru. hahahhahahahhaha 

mee sup jemputan open house. macam2 menu menarik di open house! 

open house, wahh musim raya nie dimana-mana ada open house, makanan is everywhere. murah la rezeki yang buat open house, makanan pulak sedap2. lain2 menu pulak tuuuu. 

duit raya, alhamdulillah, masih dapat duit raya pada tahun nie walaupun umur dah 24 tahun. hahahhaha. terima kasih kepada saudara mara yang masih bagi duit, murah rezeki korang :)

yayyyy, done raya :D

πŸ’™πŸ’™πŸ’™πŸ’™πŸ’™πŸ’™πŸ’™

iklan raya favourite tahun nie ialah iklan konvoi raya TNB tu sebab teringat zaman kecik2 dulu raya kat kampung dengan arwah bapak dan arwah atok. arwah atok jadi ketua jalan2 rumah saudara, yang lain ikut belakang kereta dia. nostalgia betul bila tengok iklan tu. :') al-fatihah untuk keduanya :)

raya korang pulak macam mana? dapat duit raya tak? :D

sekian, ilal liqa'

Friday, 14 June 2019

nene chicken (korean chicken), sibu

post makanan lagi. hahahhahaha. sorry gaissss. asyik post pasal makanan je. sebab antara target aku tahun 2019 ialah makan makanan yang sedap2. lol. serius la, foods makes me happy. so alhamdulillah, walaupun ada part sedih dalam hidup (lol), part gembiranya bila berpeluang makan makanan yang sedap2. bukan selalu la kan.

sebenarnya makan nie sebelum puasa, tapi post siap bulan puasa, rasa bersalah nak post pasal makanan masa bulan puasa so aku baru post sekarang. lollll

assalamualaikum dan anyeong haseyo!
kalau minggu lepas2 makan sushi ala2 japanese, kali nie makan ayam ala2 korean pulak. hahahhahaha aku kalau dengar pasal ayam goreng korea nie mesti excited sebab korean are really serious about theirs fried chicken! telan air liur kalau tengok kshow yang makan ayam goreng korea.

NeNe Chicken (translated to Yes yes chicken!)

comel je warna tema dia, kuning dan hitam. suka sangat design dalam nene chicken :D

comel je outlet dia, kedai comel diluar aka tepi mall yang agak besar :D

interior dia pun cantikkkk je! comel ada tempat duduk warna warni. lol. kaunter pun kecik je. muat la dua barisan. 

makanan2 yang di-order. 
Dosirak Swicy (Sweet Spicy) for me
Mix Part 2 Bulgogi (Soy Sauce)
Mix Part 2 Swicy (Sweet Spicy)
Nene Fingers with Mustard Sauce (Chicken Tenders)

Dosirak Swicy! Nasi purple yang lembut dan berkualiti. serius nasi tu sedap. cewahhh. ayam tu lebih kepada chicken tenders, aka isi ayam. sedap la jugak, rangup2 dan manis. sos tu lebih kepada manis. spicy-nya entah kemanaaaa. tapi memang sesuai la makan dengan nasi. bagi yang suka manis2 tu suka la ngan ayam tu. aku lebih prefer kalau dia lebihkan spicy. 3:1 spicy to sweet level. 

sorry gais, tak ambil gambar ayam bulgogi tu sangat sebab bukan aku punya lol, yang menu Mix Part 2 Bulgogi/Swicy tu dapat 2 ketul ayam antara dapat dada/paha atau wing. tapi aku ada la rasa sikit, sedap yang perisa Bulgogi tu sebab Soy Sauce kan, rasa dia masin2 manis jugak. rasa dia lebih umphhh 'savoury' daripada yang Swicy. recommend yang Bulgogi!

kalau order dosirak tu memang dapat kimchi dan coleslow. kimchi tu rasa pelik sikit, masam gila. masam macam rasa masam cuka. ke memang rasa kimchi masam2 gila? aku tak boleh handle rasa dia. sorry korean! hahahahha 

nie haaaa antara menu. harga Mixed Part tu RM14.90 untuk dua ketul, depend dengan nasib la, dapat ketulan ayam kecik atau besar. lol. tak termasuk minuman ye gais. combo drink dengan fries RM5.90 atau tanpa fries RM4.20, tapi refillable la.

so, for only 2 ketul ayam + drinks = RM20+

sebab aku pilih dosirak RM18.90 + drinks RM4.20 = RM23+

memang harga standard ayam berperisa korea kot. agak mahal la jugak bagi seorang yang agak jimat (yeekeeeee?!) macam aku. lmao

officially at nene chicken. acah je lebih. sekali benda nie berbunyi macam tepon ring ring gitu. ingatkan setakat vibrate gitu je. maka bergegas la ke kaunter ambik makanan. 

the total untuk 3 orang makan. tu pun aku sorang je makan nasi. boleh tahan jugak la harga dia. overall okay la, minuman refillable, cuma yang leceh pasal nak refill, takda open counter untuk mesin refill self-service, maksudnya kau kena pergi kaunter order refill ngan staff situ. tu je la yang tak best, yang lain semua best sebab makanan kannnn.

so far, itu je la pengalaman aku makan ayam korea kat malaysia. hahahhaa
masa pergi kl bulan february hari tu, aku ada jugak makan kat 4fingers, rasa hampir sama je kot. sebab masa kat sana bukan aku yang order. lol

sekali sekala makan benda mahal dan sedap no problem la kan.
hari lain makan lain no problem, ukur poket sendiri ye dak. lol

makan la apa benda kau nak makan. kita makan untuk hidup dan kekadang hidup kena enjoy jugak dengan makanan, kira nikmat la dapat merasa makanan lagi. merasa la selagi mampu.

ayam goreng korea fav korang pulak ada kat mana?
dah pernah merasa nene chicken tak?

sekian,
ilal liqa'
thanks for reading!