november 2018 | food and food

. Friday, 7 December 2018 .
yayyyyy, satu blogpost pasal makanan dan cerita bulan november. hahahahhaha. jangan proceed bukak post nie kalau korang BELUM MAKAN, TENGAH LAPAR dan dahaga. serius nie, takut ada yang menangis nanti. hahahhahaha

assalamualaikum dan salam sejahtera~

bulan november tak banyak cerita.
pagi kerja, balik kerja pastu tidur. weekend pun layan anime, movies dan tidur. what a life. kalau orang tak ajak keluar memang life aku kat rumah je la. layan youtube, game dan segala benda kat rumah. rumah is really home sweet home. tapi jadi tak sweet bila kau rasa lifeless. lol. setakat nie belum rasa lifeless sangat sebab banyak aktiviti layan anime. k.

cantik kan donut nie?? memula mak hantar gambar kat group whatsapp family, aku masa tu masih kat office tetiba excited nak balik rumah sebab gambar tu mesti mak yang beli donut sebab aku kenal tikar rumah kitorang. tup2 balik rumah, eh macam takda bunyi kecoh2 kata dorang ada makan donut comel. so aku malas nak tanya ada simpan donut untuk aku tak, terus aku tidur. tengah malam lapar terbangun, bukak peti sejuk terus ternampak donut tu. confirm ngan mak, tu untuk aku dan makan dengan happy!

lama dah teringin nak makan tauhu begedil tuuuuuu, bila nampak ada someone kat fb jual dan ada cod terus order! siew mai kukus dan goreng pun ada. rasa not bad la. kalau panas mesti lagi sedap. bila dah sampai dia jadi keras sikit tapi sokay, craving satisfied. 

plan sejak bulan november tapi makan bila dah masuk disember sebab tunggu gaji. hahahhaha. kita jalan2 lepas tu berbbq dan steamboat. berbaloi jugak! banyak pilihan makanan dan rasa terlebih kenyang. yang menariknya, selalunya bekas untuk bbq dan steamboat tu dari stainless steel tapi yang nie dari kaca! wowwwww, kawasan dan interior pun cantikkk. kekenyangan makan. nasib baik masih boleh drive bawak perut. hahahhahha

rumah aku dari tempat kerja sejauh 20km, one way lalu 8 ketul traffic light dan kawasan yang aku lalu tiap pagi jem. so, kena turun awal dan lebih setengah jam dalam kereta. so, satu hari masa lunch break aku menggila sekejap dan makan takoyaki dan pizza kat pezzo, lunch break 1 jam 10 minit, so aku gerak la cepat2, singgah mall yang ada takoyaki (20 minit one way = 40 minit ulang alik), isi minyak kereta lepas tu gerak balik office sambil makan dalam kereta sambil menunggu kat traffic light (nasib tak tercekik makan laju2) lol. sampai office cun pukul 1pm. what a day. 

kalau tak ada traffic light sekejap je boleh sampai! hohoh

okay cukup cerita pasal makanan.
ingat tak aku pernah join contest lazada 11.11 hari tu? aku malas nak link so cari sendiri. hahahhaha, dalam post tu aku ada mention pasal bomber jacket nie, so pada sale 11.11 lazada, aku beli la benda yang aku wishlist nie dengan duit sendiri. 

ceritanya,
sebelum 11.11 aku siap install app lazada dan simpan duit gaji untuk spend masa sale lazada. hahhahahha. dan yesss, aku beli baju sebab aku suka jacket dan seangkatan dengannya, senang nak mix and match. 

server problem?
pada 11.11, nak buat payment kemain susah. dah bayar lepas tu pending. lepas tu payment failed. lazada automatic refund dan masukkan jumlah dalam e-wallet. lepas tu bayar guna e-wallet, pending balik. kemudian lepas 11.11 payment berjaya. nasib baik barang tak sold out. hahahhaha

waiting is suffering
part menunggu barang sampai pun satu penyeksaan jugak. aku beli 2 helai baju (bomber jacket dan oversize sweatesr) dari seller yang sama (dari china kot) sebab beli 2 barang dapat free postage. sebab sale dapat la 2 barang under rm60. lama menanti, akhirnya barang sampai dalam tempoh 3 minggu (lama jugak tu kan) nasib baik barang semua ok.

expectation vs reality
aku pilih saiz L untuk dua barang tu sebab well untuk keselamatan, lebih elok oversize daripada undersize hahahhaa. malas tengok size chart jugak. so bila barang dah sampai, agak besar jugak la. tapi tak apa, masih boleh guna dan berkualiti. tapi mak aku kata kain bomber jacket tu macam baju hujan. hahhahahhahahha k

dan, aku menang voucher RM600 daripada lazada sebab menang contest blogger kategori creavity. hooorayyyyyy! sekarang tengah nak kumpul duit beli something. agaknya apa? heheh ๐ŸŽ‰

aku ada review mask reneuf nie kat instagram. sila la singgah kalau rajin. sheet mask yang pertama disahkan halal di Malaysia, siap ada cop halal malaysia kat belakang dia. 

produk terbaru althea, bubble mask. aku belum review lagi. nantikannnnn my review. serius aku suka mask nie sebab first time pakai macam wowwww woowwwww gitu. ehh nanti la aku review. XD

๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

otw to work

cepatnya masa berlalu. kita dah di penghujung tahun 2018. 
macam tak percaya dah setengah tahun aku kerja kat company tu. 
tahun 2018 banyak mengajar aku....... uhmm lemme save that for later. hahahhaha

malas nak cerita banyak. 
all the best untuk bulan terakhir 2018!


see ya when i see ya lah,
ilal liqa'
thanks!
yayyyyy, satu blogpost pasal makanan dan cerita bulan november. hahahahhaha. jangan proceed bukak post nie kalau korang BELUM MAKAN, TENGAH LAPAR dan dahaga. serius nie, takut ada yang menangis nanti. hahahhahaha

assalamualaikum dan salam sejahtera~

bulan november tak banyak cerita.
pagi kerja, balik kerja pastu tidur. weekend pun layan anime, movies dan tidur. what a life. kalau orang tak ajak keluar memang life aku kat rumah je la. layan youtube, game dan segala benda kat rumah. rumah is really home sweet home. tapi jadi tak sweet bila kau rasa lifeless. lol. setakat nie belum rasa lifeless sangat sebab banyak aktiviti layan anime. k.

cantik kan donut nie?? memula mak hantar gambar kat group whatsapp family, aku masa tu masih kat office tetiba excited nak balik rumah sebab gambar tu mesti mak yang beli donut sebab aku kenal tikar rumah kitorang. tup2 balik rumah, eh macam takda bunyi kecoh2 kata dorang ada makan donut comel. so aku malas nak tanya ada simpan donut untuk aku tak, terus aku tidur. tengah malam lapar terbangun, bukak peti sejuk terus ternampak donut tu. confirm ngan mak, tu untuk aku dan makan dengan happy!

lama dah teringin nak makan tauhu begedil tuuuuuu, bila nampak ada someone kat fb jual dan ada cod terus order! siew mai kukus dan goreng pun ada. rasa not bad la. kalau panas mesti lagi sedap. bila dah sampai dia jadi keras sikit tapi sokay, craving satisfied. 

plan sejak bulan november tapi makan bila dah masuk disember sebab tunggu gaji. hahahhaha. kita jalan2 lepas tu berbbq dan steamboat. berbaloi jugak! banyak pilihan makanan dan rasa terlebih kenyang. yang menariknya, selalunya bekas untuk bbq dan steamboat tu dari stainless steel tapi yang nie dari kaca! wowwwww, kawasan dan interior pun cantikkk. kekenyangan makan. nasib baik masih boleh drive bawak perut. hahahhahha

rumah aku dari tempat kerja sejauh 20km, one way lalu 8 ketul traffic light dan kawasan yang aku lalu tiap pagi jem. so, kena turun awal dan lebih setengah jam dalam kereta. so, satu hari masa lunch break aku menggila sekejap dan makan takoyaki dan pizza kat pezzo, lunch break 1 jam 10 minit, so aku gerak la cepat2, singgah mall yang ada takoyaki (20 minit one way = 40 minit ulang alik), isi minyak kereta lepas tu gerak balik office sambil makan dalam kereta sambil menunggu kat traffic light (nasib tak tercekik makan laju2) lol. sampai office cun pukul 1pm. what a day. 

kalau tak ada traffic light sekejap je boleh sampai! hohoh

okay cukup cerita pasal makanan.
ingat tak aku pernah join contest lazada 11.11 hari tu? aku malas nak link so cari sendiri. hahahhaha, dalam post tu aku ada mention pasal bomber jacket nie, so pada sale 11.11 lazada, aku beli la benda yang aku wishlist nie dengan duit sendiri. 

ceritanya,
sebelum 11.11 aku siap install app lazada dan simpan duit gaji untuk spend masa sale lazada. hahhahahha. dan yesss, aku beli baju sebab aku suka jacket dan seangkatan dengannya, senang nak mix and match. 

server problem?
pada 11.11, nak buat payment kemain susah. dah bayar lepas tu pending. lepas tu payment failed. lazada automatic refund dan masukkan jumlah dalam e-wallet. lepas tu bayar guna e-wallet, pending balik. kemudian lepas 11.11 payment berjaya. nasib baik barang tak sold out. hahahhaha

waiting is suffering
part menunggu barang sampai pun satu penyeksaan jugak. aku beli 2 helai baju (bomber jacket dan oversize sweatesr) dari seller yang sama (dari china kot) sebab beli 2 barang dapat free postage. sebab sale dapat la 2 barang under rm60. lama menanti, akhirnya barang sampai dalam tempoh 3 minggu (lama jugak tu kan) nasib baik barang semua ok.

expectation vs reality
aku pilih saiz L untuk dua barang tu sebab well untuk keselamatan, lebih elok oversize daripada undersize hahahhaa. malas tengok size chart jugak. so bila barang dah sampai, agak besar jugak la. tapi tak apa, masih boleh guna dan berkualiti. tapi mak aku kata kain bomber jacket tu macam baju hujan. hahhahahhahahha k

dan, aku menang voucher RM600 daripada lazada sebab menang contest blogger kategori creavity. hooorayyyyyy! sekarang tengah nak kumpul duit beli something. agaknya apa? heheh ๐ŸŽ‰

aku ada review mask reneuf nie kat instagram. sila la singgah kalau rajin. sheet mask yang pertama disahkan halal di Malaysia, siap ada cop halal malaysia kat belakang dia. 

produk terbaru althea, bubble mask. aku belum review lagi. nantikannnnn my review. serius aku suka mask nie sebab first time pakai macam wowwww woowwwww gitu. ehh nanti la aku review. XD

๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ

otw to work

cepatnya masa berlalu. kita dah di penghujung tahun 2018. 
macam tak percaya dah setengah tahun aku kerja kat company tu. 
tahun 2018 banyak mengajar aku....... uhmm lemme save that for later. hahahhaha

malas nak cerita banyak. 
all the best untuk bulan terakhir 2018!


see ya when i see ya lah,
ilal liqa'
thanks!

6 comments

  1. Walaupun dah makan, tapi tetap terliur tgk pic makanan tu semua, especially donut tu!!! >w<

    ReplyDelete
  2. aduhhh banyaknya makanan sedap!!! paling jeles takoyaki boat! ahh please lah ada sigek rah semenanjung nok kedak ya...mok juak...tok sebabkan takoyaki ya terpaksa balit sarawak...huhuuuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha sikda rah semenanjung ka takoyaki boat ya? nang addicted mun dah sekali makan. mesti ada tiap bulan tk XD

      Delete
  3. Adoi.. Berdondang sayang perut saya bila tengok entry ini..

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!

newer older Home