january 2021 | work from home and life lately

Sunday, 7 February 2021

nak buat balik 'monthly conclusion' ni sebab i feel like my life is a bit dull lately. aku tahu bukan aku saja yang rasa macam ni. so i need something to record about mylife in 2021. tiber. 


assalamualaikum and stay safe!


that one time at office, yang best kat office ni bila boleh share order2 sekali ngan collegues


MCO and work from home

pada awal januari, sarawak digemparkan dengan kluster baru iaitu kluster pasai. kluster tersebut terjadi di kawasan rumah panjang dan berdekatan bandar sibu iaitu tempat aku berada sekarang la kan. so, bila kes mencanak naik di kawasan sibu maka kerajaan sarawak memutuskan untuk sebahagian daerah2 di sarawak menjalani MCO.

then, since 16th january 2021, they (employer) decide to rotate the employees and only 30% of workforce allowed to work in office as to follow the MCO guideline. basically, aku berada di office cuma 2 kali seminggu dan selain itu WFH. walaupun aku suka berada dirumah tapi aku lebih rela berehat daripada bekerja dari rumah. hahhahahha sebab kat rumah aku nak chill tengok anime, kdrama, youtube dan membaca social media. lol


makanan kenduri walaupun tak pergi kenduri~

bila dah time kerja, kitorang tak digalakkan keluar masa lunch dan masa lunch pun dipendekkan (30min je weh) so mostly order or bawak bekal. aku selalu order grabfood or foodpanda je. 


Grabfood is better than Foodpanda 

sebab area rumah aku agak jauh dari bandar so option untuk delivery foodpanda is shooooo limited like only two options lol, tapi sejak tahu grabfood dah available kat sini. aku try la, yayyy berapa kali dah order grabfood plus the delivery are sometimes cheaper base on location. yasss. bila malas nak keluar boleh je order grabfood. lagipun sekarang MCO kan, better order je kat grabfood. ini bukan iklan.


i actually hate that vanilla bean noel mist. hahhahahha


shopping as a stress reliever

aku terjebak dengan personal shopper. aku TERbeli tiga benda iaitu mists dan candle sebab SALE. aku tetiba teringin nak try candle sebab entah la gais. maybe terjebak dengan sosial media hahahhaah. aku memang suka mists sebab bau dia tak terlalu kuat. beberapa bulan lepas aku ada beli dua botol mists tapi kali ni aku beli dua botol lagi. hahhahahah 


short reviews

Vanilla Bean Noel Mist (RM16) - aku tak berapa suka bau dia, rasa pelik je tapi bau vanilla memang kuat exactly macam bau esssence vanilla tapi not to my liking. 


Winter Apple Candy Mist (RM16) - aku suka bau dia, macam fresh dan macam bau shampoo fresh dan sweet gitu. 


Twisted Peppermint Candle (RM32) - suka gila bau dia, sweet2 peppermint gitu macam bau gula2 peppermint. 


overall, my january was pretty good. alhamdulillah~

i actually enjoy my time at home T^T


so how was your january 2021?


see ya when i see ya lahhhh~

ilal liqa'

20 comments

  1. christmas holiday scent BBW memang tak wangiii hehe

    ReplyDelete
  2. Hehe.. Stay safe time MCO ni! Hehe..

    ReplyDelete
  3. "aku suka berada dirumah tapi aku lebih rela berehat daripada bekerja dari rumah" <----- i loike statement ni BV ! sama i olls pon kalau duduk rumah better rehat daripada Work From Home tak relaaaaaaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn, bila WFH macam takda boundary masa pulak. sentiasa fikir kerja walaupun takbuat kerja ehhh hahahhaha

      Delete
    2. ya itulah dia. tak suka WFH. lebih suka kena pergi ofis je dah tentu dapat buat kerja ehhhh~ =P

      Delete
  4. kenapa.... gambar makanan tu mengundang craving haihh. goodluck WFH!

    btw, jemput join giveaway su ya!
    https://itsthesuraya.blogspot.com/2020/02/the-first-giveaway-by-thesuraya.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. opppsss maaf :D thankssss

      wahhh ada giveaway :3

      Delete
  5. My January was hectic. Glad that you enjoyed your time at home. I nak try candle baru and the twisted peppermint punya peppermint bau tu strong tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yasss, twisted peppermint tu bau peppermint dia tak berapa kuat sangat, macam bau aiskrim peppermint pun ada, bau lebih kpd sweet2 peppermint gituu :3

      Delete
  6. I guess your place is still better than mine. We only have Foodpanda in our area. So, nak tak nak order je dekat Foodpanda xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya baru2 jugak grabfood ada kat area BV, foodpanda pun baru luaskan option delivery kat sini :D memang rajin la nak order bila malas nak keluar XD

      Delete
  7. Replies
    1. vanilla ais takde, kat sini budakvanilla je ada hahhahaha

      Delete
  8. I am into scented candle now tooooo! I am using the very cheap ones from IKEA, smells good but the smell doesn't last that long. so I really want to try one from bath and body works. thanks for saving my time searching for the reviews! Oh, but I wonder how long the smell lasts for the scented candle u bought?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaaa same, this one from BBW the smells last as long as i light it up and spread around the room evenly?, i think the smell will last long if you light it in good ventilation room or using AC ORRR i might be wrong though, bcs this actually is my first scented candle XD

      Delete
    2. hmmmmm interesting. tsk my room has no aircond but still mmg nk beli one day. cuz it kinda serves like a therapy to me at some point haha.

      Delete
  9. nampak BBW baru ray teringat, I need to restock my candles and perfumes. nasib baik a new store dah bukak kat sini. dekat sikit nak pegi beli.

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!