after a few months on hiatus | THINGS I'M GRATEFUL FOR 2020

Friday, 25 December 2020

selepas beberapa bulan tak update blog ni sebab busy dengan life. last update bulan ogos, sekarang dah disember. hahahhahaha ada life eh sekarang??! ada je ni hah. cuma aku tak update blog la, dalam masa tu ada jugak aku update video kat youtube tapi tu la tak banyak cerita, life rasa macam a repetitive sequences walaupun banyak je benda berlaku. sendu2 je semua termasuk diri aku. tapi 2020 tak sesendu yang disangka agaknya(?)


random street and buildings in sibu

assalamualaikum dan peace upon you~


nak update sini sikit life aku sejak beberapa bulan ni. hmm rasanya macam biasa je kot. hidup ni macam biasa la, ada part naik dan turun. part naik nak je share kat semua dan part yang turun malas pulak nak share. hahhahahha ops. so, aku nak share la benda yang buat aku bersyukur dengan 2020 walaupun 2020 terkenal dengan tahun pandemic dan kejatuhan segala macam benda. 


things i'm grateful for 2020


1. finally accomplish my long time wishlist, a mirrorless camera. CANON EOS M100. pernah cerita kat <SINI> dan buat video kat <YOUTUBE>

riverside sibu by canon m100 auto mode


2. new phone after 2 years. OPPO A53 - bought this one sebab nak upgrade phone lama aku yang 16gb 2gb ram, gara2 rasa macam takcukup nak install app yang aku nak dan aku nak main game. hahhahaha. harga dalam rm600 (sebenarnya aku nak cari phone yang lagi murah tapi tu la, syukur selalu jumpa phone ni sebab it match my aesthetic gittew). aku beli kat shopee, senang eh sekarang beli phone pun kat shopee. tapi kena sabar je la sebab menunggu lama sikit kan sebab shipping dalam hati dupdap excited nak pegang phone baru. alhamdulillah setakat ni puas je hati. yay!

by OPPO A53, sky around sunset. *the camera is not the best but sokay*


3. start journaling again. aku dah start collect stickers, sticky note dan washi tapes balik. with a proper way this time. aku guna a6 binder. tak buat rules pun untuk journal kali ni. i'll write whatever i want. 


4. started mobile game | Genshin Impact.i really love game where we can freely discovered the map and this one of it. open world game. 


5. able to travel thru flight once on september. masa tu aku dan mak tengah hantar adik aku sambung belajar kat KL. lucky sebab masa tu tak perlu kuarantin dan swap test bagai bila balik sarawak.



6. jadi bridemaids untuk majlis kahwin sepupu aku. penat weh handle majlis kahwin2 ni. alhamdulillah dah kahwin dah cousin aku. jangan tanya aku bila, sebab jodoh aku masih tak nampak. ahaks. doakan yang terbaik untuk semuanyaaaaaaaa amin. 

done~ keut!

😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎 

dan pelbagai lagi benda yang aku nak tulis tapi macam makin malas nak menulis panjang2. hahhahahaha. walaupun tahun 2020 tak seperti yang aku impikan tapi aku bersyukur sebab masih bernyawa dan diberi kesihatan tahun ini. rasa macam tipu je dah akhir tahun nak masuk 2021. self accomplishment untuk tahun 2020? hmm i read a lot i guess? hahhahah

thanks to all fronliners dan manusia yang berotak ketika pandemik melanda dunia. tanpa anda, dunia ini mungkin makin gelap. sentiasa amalkan social distancing di mana2 gais. kita masih taktau bila pandemik ini akan tamat. STAY STRONG and WASH YOUR HAND AND WATCH YOUR HYGIENE!


so, tahun 2020 korang macam mana? of course penuh ranjau onak berduri kan, seperti mana tahun2 sebelumnya cuma tahun ni lepas nyata sebab pandemik. sana sini dengar keluh-kesah dan berita negatif tentang negara, agama dan dunia. apa kata share pulak benda yang patut disyukuri tahun ini?


thanks for reading!

see ya when i see ya lah :3

8 comments

  1. 2020 is an unproductive year for me in term of academics. online learning is so not fun, susah ilmu nak masuk otak. pls pray that i can graduate on time next year.

    seems like 2020 is a difficult year for many people, let's pray that we're able to go through all these with ease. Amin.

    p/s: moga BV bertemu jodoh yang baik kelak =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, BV banyak baca kat twitter yg kata susah nak belajar online ni. may Allah ease everything for you and hopefully you'll graduate on time 😊

      kann, inshaAllah boleh, stay safe ya!

      hahhahahaha you too~

      Delete
  2. ahaha kahwin jangan lupa bagitau dalam blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaahahha takkan la tetiba kahwin 🀣🀣

      Delete
  3. tahun 2020 kmk alhamdulilah ok jak wlaupun perlu time last sem perlu polah online class :( dah plan mcm2 utk last sem tok tapi apa boleh buat hehe.

    semoga tahun 2021 tok lebih baik drpd tahun 2020, inshaallah. & sikhal ya kak, siklamak gik temu lah jodoh ya kali hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib last sem oh, moga dipermudahkan segala urusan ktk. susah online class ya, tahun 2020 kmk pun banyak plan tapi sik menjadi.

      yalahtek, moga tahun 2021 ok2 jakk, inshaAllah. hahahahhaha jodoh gk sesat lol

      Delete
  4. 2020 was the worst year for everyone but I still have a lot to be grateful for and I probably will do a recap post too if I have the time.

    I love reading your 2020 and yes we should all remembered the good ones instead of the bad ones. Happy New Year BV!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, im waiting for your post!

      thank you so much! ❤️ hopefully this year will be better than before and happy new year too Tqa πŸ₯°

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!