life in 2022 | anxiety and working life

Tuesday 10 January 2023

assalamualaikum dan salam sejahtera! i'm back after 5 months of unexpected hiatus. aku kembali nak membebel di alam blog yang jarang orang bukak dah. lol



bagi yang taktahu, aku dah beberapa bulan *dah genap setahun dah oi masa entry ni dipublish* dalam bekerja di tempat yang asing. bersendirian di tempat orang rasa lain sikit sebab entah la, aku introvert orangnya. aku suka duduk rumah dan bermalasan. antara sebab2 aku nak kerja baru sebab aku bosan dengan rutin yang sama selama tiga tahun ditempat kerja lama. sebab desk job, memang kerja lama agak idle dan tak berkomunikasi dengan orang lain selain workmates dan boss, sebab company swasta, workmates pun takbanyak dalam 14 orang je, tu pun rasanya dalam sehari beberapa patah je bercakap kecuali geng lunch dan masa bergosip hahahhaha. rasa stagnant je so aku decide cari kerja lain. hahhahhaha


bila dah ditempat kerja baru ni, rasa kena out of my bubble. kena communicate dengan banyak orang lain section/department. memang 100% keluar dari my comfort zone. ada masa terasa sedikit gemuruh atau anxiety bila ada tugasan yang penting terutama yang kena communicate dengan banyak orang, kena pergi handle barang penting, being relied on and attend meeting serta sebagainya.


satu yang pasti, berbulan di sini aku lebih banyak bercakap daripada tiga tahun aku di company lama. hahhahahha kekadang rindu company lama yang laid back dan tak perlu communicate banyak2. tapi best jugak company baru, create new network dan cable gitu. hahahhaa kena jadi ambivert. aku introvert bukan jenis tak bercakap langsung, tapi jenis yang bercakap bila perlu je. hahhahahha so kali ni setiap masa perlu bercakap. kalau mula2 dulu, nak angkat phone call pun ada mild anxiety sekarang biasa2 je rasanya. cuma tu la ada la rasa annoying sikit. tapi lama2 macam dah biasa. 


pastu banyak pulak join program dan sebagainya. kekadang rasa macam overwhelming pulak. rasa nak lari daripada semua. tapi kena kerja jugak sebab perlu duit untuk meneruskan kehidupan. hahahahha ada ke yang kerja taknak duit?

 

being an adult still quite tough. you got bills to pay, expectation to achieve and life goal? what's that. selalu tanya diri aku sendiri 'am i doing this right?' jadi adult ni pun banyak tanda tanya dalam kehidupan jugak rupanya. bukan memang dah tau semua benda. apalah cita-cita kecik dulu nak cepat2 jadi dewasa. hahahhaha bila dah dewasa hahhh rasakan segeduk tanggungjawab, segeduk komitmen dan sebagainya. rasa nak give up bila expectation orang sekeliling terlalu tinggi dahtu bila tengok life orang lain macam lagi best, terus rasa depress dengan life sendiri. stop comparing yourself! you done great by living well this far! apa-apapun hidup mesti diteruskan.

 

aku taip entry ni lama dah, berbulan-bulan baru nak publish. tiba-tiba tahun baru dah 2023. azam tahun baru? nak jadi lebih produktif dari tahun lepas. hahahhaha jangan banyak habiskan masa yang sia-sia dengan aktiviti tidak berfaedah seperti menatap syiling bilik sambil mengenang nasib diri lol.

 

ilal liqa'

see ya when i see ya lah

kalau aku rajin lah


18 comments

  1. Selamat tahun baru BV! Bila baca entry ni, rasa macam teringat kt kisah diri sendiri hahaha. Cuma bezanya saya belum out of comfort zone lagi. Ada jugak terasa nak kerja tempat lain yang environment lebih baik, tapi taktau kenapa takut mencuba. Tahniah utk BV sebab slow2 dah buang sikit rasa introvert tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru jugak Mazni, kalau comfort zone 100% selesa dan berbaloi memang taknak keluar dah. BV pun camtu jugak dulu, takut dengan perubahan rutin tapi kena paksa diri jadi berani. still introvert lagi ni. hahhaahaha

      Delete
  2. samalah..nak hiatus jugak, tapi nanti orang tercari-cari..huhu kena jugak buat entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajinnya buat entry, BV sekarang memang ikut mood je la hahahah tu la lama tak update 🤣

      Delete
  3. Geng baru nak memunculkan diri balik jugak di sini! Sep sikittt. Haha
    Banyak benda kan nak kena belajar bila jadi adult nii. Memang kena keluar dari comfort zone. Hihiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyy, welcome back! kann, memang keluar dari comfort zone dan belajar macam2 hahahhaa

      Delete
  4. Happy new year BV! aah betul, dulu time kecik nak sangat jadi dewasa, haih now im only turning 20 this year pun dah rasa macam haih nak jadi kecik balik :( so scared of what the future holds for mee, alam pekerjaan dan yang lain2 huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy new year too! kann, 20an la umur belajar macam2, sampai sekarang pun ada je masa yang takut akan masa depan. BV umur nak hujung2 20an pun still macam samar2 lagi masa depan. hahhaha all the best for youuuu~

      Delete
  5. Happy new year BV! Semoga tahun ni lagi best dari tahun2 sebelumnya. Baca pasal adult life ni rasa nervous sikit sebab I'm entering that phase too very very soon ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy new year jugak Nabila! aminnnn. takpe, bukan semua tahu pun pasal adult life ni, memang belajar dan hadap je semua hahahha yang penting kena yakin diri, fake it till you make it :D

      Delete
  6. Selamat tahun baru. Tu la rasa mcm dah lama BV tak update. Finally update. tunggu juga entry BV. Haha tak tau la dari dlu kenapa suka baca penulisan BV. Keep writing BV

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat tahun baru jugak walaupun BV reply dah bulan march hahahaha :D thanks sudi baca lagi dan siap tunggu T^T terharunyaaa

      Delete
  7. For real. getting into 20s aint easy as I think. i mean, the adulthood lagi mencabar dari apa yang i fikir. but i can tell that we're going to be okay. i wish you are doing well in life. fighting ok ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. aww thanks ya, memang life is challenging as an adult. you too! <3 bersama kita fighting~

      Delete
  8. alamak mcm mana boleh terlepas entry BV yg ni!
    hermmm kak ana pun sbnrnye feel stagnant yg sama.
    sbb dah masuk tahun ke 12 dgn company yg skrg huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow lamanya di company sekarang, kalau dah selesa dan environment dah best memang susah nak tukar dah heeheh XD

      Delete
  9. teringat dulu masa intern.. nak call supplier memang anxiety! tapi bila dah buat business ni lama2 dah terbiasa. dah berjaya keluar dari comfort zone.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyy! kan, BV memang masih ada anxiety nak call sesiapa ni, kena construct wording awal2 dalam kepala hahahha tahniahhh dah keluar!

      Delete

drop a comment~
arigatouuu!